Ariditatea solului reprezintă o problemă cu efecte pe termen lung şi care greu poate fi rezolvată. Aproximativ trei sferturi din suprafaţa Pământului a devenit "permanent mai aridă" în ultimele decenii, a avertizat un nou studiu al ONU. Potrivit studiului realizat de Convenţia ONU pentru combaterea deşertificării (UNCCD), aproximativ 77% din suprafaţa terestră a devenit mai aridă în cele trei decenii până în 2020 comparativ cu perioada anterioară de 30 de ani. În aceeaşi perioadă, zonele aride s-au extins cu aproximativ 4,3 milioane de kilometri pătraţi - o suprafaţă cu aproape o treime mai mare decât cea a Indiei - acoperind în prezent 40,6% din totalul terenurilor de pe Pământ, cu excepţia Antarcticii. "În ultimele decenii, aproximativ 7,6% din terenurile globale - o suprafaţă mai mare decât cea a Canadei - au fost împinse dincolo de pragurile de ariditate (adică de la zone non-aride la zone aride sau de la clase de zone mai puţin aride la clase mai aride)", se arată în studiu. Biroul de la Bonn al Convenţiei a făcut publice concluziile la COP16 privind deşertificarea de la Riad, Arabia Saudită, considerată cea mai mare conferinţă a ONU privind terenurile organizată până acum. "Pentru prima dată, criza aridităţii a fost documentată cu claritate ştiinţifică, dezvăluind o ameninţare existenţială care afectează miliarde de oameni din întreaga lume", a declarat Ibrahim Thiaw, secretarul executiv al UNCCD. "Spre deosebire de perioade temporare de secetă cu precipitaţii reduse, ariditatea reprezintă o transformare permanentă, implacabilă", a adăugat el într-un comunicat. "Secetele se termină. Totuşi, atunci când clima dintr-o zonă devine mai aridă, capacitatea de revenire la condiţiile anterioare este pierdută", a precizat Ibrahim Thiaw.
Pământul devine tot mai arid
O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 11 decembrie 2024
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2024, 11:20)
Sa vina conspirationistii sa ne spuna adevarul...
Toti cercetatorii sunt fraieri, Gheorghe din Vaslui stie adevarul!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2024, 13:06)
Și Kremlin Georgescu știe că o mătanie tradițională face cât o mie de sisteme de irigații.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2024, 13:35)
Taiati toti copacii, asfaltati toate zonele verzi, ardeti hidrocarburi si apoi va mirati ca terenurile devin aride si evident de vina sunt tarile bogate ca nu dau bani la toti descultii “sa faca tranzitia spre Zero Carbon society”:-)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2024, 16:39)
Apa este problema. Precipitatiile.
Apa, hrana, energie. Nu este o prostie ce zice G. Daca nu va fi oprit traficul aerian, atunci trebuie sa se treaca la irigatii masive, pulverizarea apei in atmosfera, realizarea de suprafete de apa artificiale in zonele recunoscute drept cuptoare ale Terei. Altfel, sol arid, desertificare, secete prelungite, uscarea vegetatiei si epuizarea apei din panzele freatice, precipitatii catastrofale pe arii restranse si, in final, distrugerea naturii si a omenirii. Cu tot cu Soro... Mas..,. si... si urmasii lor.