Pandemia de coronavirus a provocat Băncii Naţionale a Elveţiei cele mai mari pierderi de la înfiinţarea sa

M.A.
Internaţional / 23 aprilie 2020

Pandemia de coronavirus a provocat Băncii Naţionale a Elveţiei cele mai mari pierderi de la înfiinţarea sa

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a raportat joi pierderi trimestriale record de 38,2 miliarde de franci (39,34 miliarde de dolari), în condiţiile în care pandemia de coronavirus a afectat valoarea acţiunilor şi valutelor deţinute de SNB, transmite Reuters.

Banca Naţională a Elveţiei are investiţii în valoare de aproximativ 800 miliarde de franci, în principal în obligaţiuni şi acţiuni pe care le-a a cumpărat de-a lungul unei campanii destinate reducerii valorii francului.

În primul trimestru al acestui an, valoarea pachetelor de acţiuni deţinute de Banca Naţională a Elveţiei a scăzut cu 31,9 miliarde de franci, după ce impactul economic al virusului a prăbuşit pieţele bursiere, la care s-au adăugat pierderi de 17,1 miliarde de franci ca urmare a evoluţiilor negative ale cursului de schimb. În schimb, fuga investitorilor spre activele sigure a fost benefică pentru rezervele de aur ale SNB (aproximativ 1040 tone), a căror valoare a crescut cu 2,8 miliarde de franci. De asemenea, SNB a înregistrat un profit de 300 milioane de franci de pe urma dobânzilor negative pe care le percepe de la băncile comerciale pentru rezervele pe care acestea le păstrează la banca centrală.

"Primul trimestru din 2020 a fost dominat de răspândirea globală a coronavirusului. Măsurile luate pentru a ţine sub control a pandemiei au afectat în mod serios pieţele financiare şi în consecinţă şi rezultatele SNB", a informat Banca centrală, potrivit Agerpres.

Acestea sunt cele mai mari pierderi trimestriale înregistrate de Banca Naţională a Elveţiei de la înfiinţarea sa în 1907. Economiştii de la UBS se aşteptau la pierderi de 30 miliarde de franci.

"Pentru Banca Naţională a Elveţiei realizarea de profit nu este un obiectiv însă împiedicarea aprecierii rapide a francului este principalul obiectiv iar pentru atingerea acestui obiectiv este dispusă să accepte pierderi", a spus Alessandro Bee.

Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb