Criza economică mondială provocată de pandemia de coronavirus nu a afectat comenzile venite din străinătate pentru armament rusesc în 2020, care au rămas în intervalul 50-55 miliarde de dolari, a anunţat vineri un înalt responsabil din acest sector, transmite AFP, citat de Agerpres.
"Carnetul de comenzi a rămas la nivelul 50-55 de miliarde de dolari. Este un indicator foarte bun", a declarat Dmitri Sugayev, şeful Serviciului Federal de Cooperare Militară şi Tehnica (FSMTS). "Am încheiat cu succes anul", a adăugat Sugayev, precizând că anul 2020 a fost unul "foarte particular" din cauza pandemiei.
În 2019, portofoliul de comenzi pentru armament rusesc s-a ridicat la 51,1 miliarde de dolari, un nivel calificat la acea dată ca fiind echivalent celui din 2018.
Aceste cifre arată că sectorul producţiei de armament, o perlă a industriei ruseşti, este unul dintre rarele sectoare care a profitat într-un an marcat de o recesiune mondială.
Cu toate acestea, exporturile "secrete" ale Rusiei, care includ în special livrările externe de armament şi material militar, au fost perturbate de pandemia din 2020, în condiţiile în care au scăzut cu 15,6% în ritm anual până la 11,5 miliarde de dolari, a dezvăluit luna trecută cotidianul RBK pe baza danelor publicate de Administraţia vămilor.
Rusia, care a decis să îşi păstreze economia deschisă după o singură carantină în primăvara lui 2020, a înregistrat pe ansamblul anului trecut o contracţie a PIB-ului de 3,1%. Chiar dacă procentual este vorba de o contracţie mai mică decât cele înregistrate în alte părţi ale Europei, economia rusă nu a ieşit din criza coronavirusului, fiind afectată şi de faptul că de mai mulţi ani este vizată de sancţiuni internaţionale.
În prima lună a acestui an producţia industrială a Rusiei a scăzut cu 2,5% în ritm anual, în special din cauza diminuării producţiei de hidrocarburi.