Papa Francisc a făcut apel astăzi la intensificarea eforturilor diplomatice pentru a pune capăt escaladării conflictului din Etiopia, unde rebelii din regiunea Tigray ameninţă să cucerească Addis Abeba, capitala ţării, relatează AFP, citată de Agerpres.
Suveranul Pontif a declarat că urmăreşte "cu îngrijorare" ultimele evoluţii din Etiopia, "zguduită de un conflict care durează de peste un an şi care a făcut numeroase victime şi a provocat o gravă criză umanitară".
"Reiau apelul la concordie fraternă şi la găsirea căii paşnice a dialogului", le-a spus el credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru pentru rugăciunea Angelus.
Nouă grupuri de rebeli au anunţat vineri crearea unei alianţe construite în jurul Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF) care luptă cu forţele guvernamentale de mai mult de un.
Luptele, care au făcut mii de morţi şi sute de mii de strămutaţi, au aruncat nordul ţării într-o criză umanitară profundă.
Conform ONU, cel puţin 400.000 de persoane sunt în pragul foametei în Tigray, unde nu a mai putut ajunge niciun ajutor de la 18 octombrie.
După luni de tensiuni, premierul etiopian Abiy Ahmed, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2019, a trimis armata în Tigray în noiembrie 2020 pentru a destitui autorităţile regionale provenite din TPLF, pe care l-a acuzat că a atacat baze militare.
El a proclamat victoria la 28 noiembrie. Însă, în iunie, luptători TPLF au preluat controlul în mare parte din Tigray, apoi au avansat în regiunile vecine Afar şi Amhara.
Rebelii şi-au revendicat controlul asupra mai multor oraşe strategice în ultimele zile şi nu au exclus să mărşăluiască spre Addis Abeba.
Guvernul a negat orice avans major al rebelilor şi orice ameninţare asupra capitalei, însă a declarat stare de urgenţă marţi, iar autorităţile din Addis Abeba le-au cerut locuitorilor să se organizeze pentru a apăra oraşul.
SUA, Arabia Saudită, Norvegia, Suedia, Danemarca şi alte ţări le-au cerut cetăţenilor lor să părăsească Etiopia.