Papandreou: Vânzarea de euro-obligaţiuni ar putea rezolva criza datoriilor din Europa

A.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 ianuarie 2011

Vânzarea de euro-obligaţiuni de către cele 17 state din zona euro va ajuta statele cu o datorie ridicată prin reducerea plăţilor dobânzilor, a afirmat joi, la Paris, premierul elen George Papandreou, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

"Euro-obligaţiunile nu sunt un substitut pentru necesarul proces de ajustare din fiecare ţară, dar poate servi ca un instrument complementar pentru rezolvarea crizei datoriilor din Europa", a explicat oficialul elen.

El a apreciat că datoria excesivă a Greciei este rezultatul anilor în care s-a evitat plătirea taxelor şi a corupţiei din această ţară, şi nu o cauză directă a crizei financiare.

În timp ce guvernul elen ia măsuri pentru reducerea deficitului, cea mai importantă activitate o reprezintă "crearea unei societăţi transparente şi a unei guvernanţe bune", a afirmat Papandreou. El a adăugat că irlandezii, care au fost de asemenea forţaţi să-şi reducă deficitul, "plătesc pentru practicile pieţelor internaţionale".

Criza datoriilor va duce la o integrare mai strânsă şi, într-o zi, la emiterea de euro-obligaţiuni, a afirmat luna trecută preşedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker. Oficialul UE a explicat că guvernele din zona euro nu au altă alternativă decât consolidarea finanţelor publice şi a repetat propunerea sa de emitere de euro-

-obligaţiuni.

Propunerea făcută de Jean-Claude Juncker şi Giulio Tremonti a fost respinsă imediat de cancelarul german, Angela Merkel. "Este convingerea noastră fermă că tratatele Uniunii Europene nu permit emiterea unor astfel de bonduri comune care ar uniformiza ratele dobânzilor între diferitele state membre", a apreciat cancelarul german, adăugând că aceste diferenţe de dobândă constituie un stimulent important pentru ca statele membre să respecte prevederile Pactului de stabilitate.

"Această modalitate de a crea în Europa subiecte tabu şi să nu ne preocupăm deloc de ideile altora, este o atitudine anti-europeană de gestionare a afacerilor europene", a apreciat Jean-Claude Juncker.

Graţie economiei sale robuste, Germania beneficiază de dobânzi avantajoase la împrumuturile de pe pieţele financiare, spre deosebire de statele din sudul Europei care sunt penalizate în prezent de pieţele financiare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb