PARASCHIV CONSTANTIN, FSAB: "Efectele OUG 114 vor fi extrem de dureroase pentru sistemul bancar"

Teona Tomoiagă
Bănci-Asigurări / 31 ianuarie 2019

"Efectele OUG 114 vor fi extrem de dureroase pentru sistemul bancar"

Efectele OUG 114 vor fi extrem de dureroase pentru sistemul bancar şi pentru întreaga economie, consideră preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), Paraschiv Constantin.

Acesta ne-a declarat, astăzi, că există un zvon conform căruia 25% dintre angajaţii băncilor vor fi disponibilizaţi, dacă taxa pe active introdusă de ordonanţă îşi va păstra forma actuală.

"Noi primisem o asemenea informaţie din surse mai puţin autorizate. Lucrul acesta ne-a îngrijorat, de aceea am avut o discuţie cu directorul de Resurse Umane din băncile membre ale Consiliului Patronatelor Bancare din România. Ulterior discuţiei, am avut o întâlnire şi cu preşedinţii băncilor şi ni s-a comunicat că, cel puţin pentru moment, nu există o asemenea intenţie", a spus Paraschiv Constantin pentru ziarul BURSA.

Preşedintele FSAB a mai susţinut că nu exclude ideea unei restructurări a sistemului bancar, însă nu ştie dacă aceasta va fi făcută până la 25%.

Guvernul a adoptat, în 29 decembrie, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, "taxa pe lăcomie", prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditor depăşeşte 2%.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Poate dacă bancile se digitalizeaza integral .

    Din 2020, e putin probabil ca un sfert din bancile din Romania sa mai indeplineasca criteriile de capital adequancy ratio. Prin urmare, e posibil sa urmeze niste falimente bancare rasunatoare...

    Cu efecte devastatoare asupra riscului de tara. Atunci chiar nu de va mai imprumuta nimeni....sau bondurile guvernamentale vor avea dobanzi imense. 

    1. se calculeaza la dorinta BNR in excel si salveaza in baze de date access

      Nu mai plângeți de grija lor și că vor da faliment. ..

      Populația mai bine se împrumută la cămătari decât la banci. 

      Camatarii sunt mult mai paroliști. 

      Dar cand băncile drăguțele de ele scot afară banii pe ușa din dos, nu le vedeți? Că prea le stiti pe toate.  

      Și cand sunt prise cu mâna in buzunarul clientului , cum este??? 

      Duca-se pe pustii, acolo sa ajungă.

      Atunci ,sa se imprumute guvernul ,ca a mai facut o odata si toti banii sau dus in banci si poporul roman plateste fara sa fi fost intrebat...Sa plece ....cand in 2010 marea marja de dobanda contrar directivei europene 48 /2008 si a falimentat multe familii.....si mai rau le trebuie..

      iti urez tie si familiei tale sa va imprumutati toata viata de la camatari

      Adevarat graiesti Stelica ! Banca iti ia comosion la orice tranzactie !!!!! Chiar si atunci cand vrei sa scoti o suma mai mare de bani din contul tau . Nu le este indeajuns ca ti ia bani pentru administrare cont ????

    Nu mai plangeti de grija bancilor! Au camatarit destul din tara asta, e timpul sa mai si plateasca pentru mediul economic din care fac parte!

    1. Pai nu pricepi nimic se pare. Bancile se descurca oricum...vand active, concediaza, etc.. Angajatii si restul economiei nu se vor mai descurca :)

      Cum mai fartate se descurca oricum bancile?! Dar ce se mai descurcara ele prin 2008! Dadura faliment pe capete, dar tu zici ca ala de la 3. nu pricepe nimic. Pieritura ce esti!

      Eh, atunci să facem ca în 2009, să punem mână de la mână să salvăm bancile străine. Pe alea românești nu le putem ajuta că ne bagă infringement pe ajutor de stat. :)))))))))

      E plină țara asta de mononeuronați. :)) 

      BCR are un capital ajustat cu inflatia de 7 ori mai mare decat CEC. De accea se teme BNR sa publice catre ANAF datele in formular pe modelul IFRS pentru ca ar iesi la iveala subevaluarea de la momentul privatizarii

      .  

      Bancile tin banii mediului economic in depozite, pe care trebuie sa-i dea inapoi. O sa vina iar vremea cand nu o sa mai stii unde sa-ti tii banii in siguranta cum a fost pe la finalul anilor '90, asta ne va distruge economia.

    Efectele OUG 114 vor fi extrem de dureroase pentru sistemul bancar , dar nu atat de dureroase cat au fost si sunt pentru bugetul familiei mele dupa majorari, majorari de rate.

    Hai sictir....... 

    Comision de risc,comision analiza dosar,comision de risc,comision administrare,comision retragere,comision rambursare anticipata,comision....Foarte multe comisioane si tot ele sunt victime.In plus castiga enorm si din curs.

    Io simt deja durerea băncilor....mă doare etern)))))

    Ma doare sa vad cata lipsa de cultura financiara exista în tara asta. Dacă îmi aduc bine aminte acum o săptămână președintele RZB Internațional întrebat daca banca se gândește sa se retragă din România ca urmare a introducerii taxei pe lăcomie a declarat ceva de genul "ce va pot spune este ca, poate peste 2 ani acest guvern nu va mai fii însă, RZB va fi în România și peste 200 de ani". În traducere libera : bancile se vor adapta condițiilor din piață, și pentru exemplificare va dau un exemplu : în Nov 2018 titlurile de stat cu scadenta 5 ani se plasau cu dob de 3,5-3,7% iar Robor 3M era 3,3%, în ian 2019 aceleași titluri au fost ofertate de bani la ultima emisiune cu dob de peate 5%, iar Robor este 3%. La un calcul simplu marja peste Robor la care se împrumută statul a crescut cu 1,5% / an. Acum va întreb : cine plătește taxa pe lăcomie? Și stați liniștiți ca urmeaza creșterea dobânzilor la credite, scăderea dobânzilor la depozite care coroborata cu o depreciere accentuata la leului se traduce în dobânzi real negative raportate la Euro. Acum va intreb: Cine pierde din toată ecuația asta? Răspunsul : tot noi oamenii care mai stam în aceasta tara și plătim taxe.

    Și pentru cei care gândesc ca nu poate banca să-mi majoreze dobânda la creditul care deja îl am ii sfătuiesc sa citească cu atenție contractele de credit.... toate conțin clauza de majorare a marjei de dobânda, în mod unilateral de către banca, dacă modificări de ordin legislativ impun un cost suplimentar pentru banca..... Ce credeți ca vor face băncile?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb