Parchetul Vaticanului a cerut ieri condamnarea la un an de închisoare cu suspendare a jurnalistului Gianluigi Nuzzi şi peste trei ani de închisoare pentru un prelat şi o consultantă a instituţiei, acuzaţi că ar fi transmis neautorizat documente confidenţiale unor jurnalişti, informează AFP.
În timp ce decizia, validată de papă, de urmărire penală a jurnaliştilor de investigaţie a fost denunţată vehement de apărătorii drepturilor presei, parchetul a cerut eliberarea - din lipsă de probe - a unui al doilea jurnalist italian urmărit, Emiliano Fittipaldi.
Pedeapsa cea mai aspră - trei ani şi nouă luni de închisoare - a fost cerută împotriva Francescăi Chaouqui, o consultantă în domeniul comunicaţiilor, care făcea parte din comisia pentru finanţele Vaticanului. Ea este acuzată că ar fi fost "inspiratoarea şi responsabila" scurgerilor de documente
Promotorul justiţiei - echivalent al procurorului la Vatican - a cerut, de asemenea, pedeapsa de trei ani şi o lună închisoare pentru un prelat spaniol apropiat de Opus Dei, Angel Vallejo Balda, care conducea comisia din care au fost sustrase documentele şi care se află în prezent în libertate condiţionată în Vatican.
Parchetul a cerut, pedeapsa de un an şi nouă luni închisoare pentru Nicola Maio, un colaborator al lui Balda, fiind acuzat că ar fi avut un "rol limitat" în acest dosar.
O nouă audiere este prevăzută marţi dimineaţa pentru pledoariile avocaţilor, verdictul urmând a fi pronunţat miercuri sau joi.
"Sunt sigură că vom fi condamnaţi toţi", a scris Francesca Chaouqui pe pagina sa Facebook înaintea audierii, unde s-a prezentat împreună cu bebeluşul pe care îl născuse la jumătatea lunii iunie.
"Ei vor pronunţa cuvinte pline de ură, vor cere să fiu condamnată fără probe pentru un delict pe care nu l-am comis", a adăugat aceasta. "Voi asculta în tăcere, împreună cu Pietro Elijah Antonio (fiul său) în braţe. Îl duc pentru că acest proces a fost un calvar şi pentru el."
Scandalul izbucnise la începutul lunii noiembrie a anului trecut, odată cu arestarea lui Balda şi declanşarea urmăririi penale împotriva lui Chaouqui, acuzaţi că au transmis jurnaliştilor documente aflate la originea a două cărţi scrise de Nuzzi şi Fittipaldi, "Calea Crucii" şi "Avariţia", despre persistenţa disfuncţionalităţilor şi malversaţiunilor financiare în Vatican, în pofida voinţei de reformă afişate de papa Francisc.