PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL PLOIEŞTI: Petrotel Lukoil şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, trimise în judecată în dosarul de spălare de bani

Elena Deacu
Anticorupţie / 3 august 2015

Petrotel Lukoil şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, trimise în judecată în dosarul de spălare de bani

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au dispus, luni, trimiterea în judecată a SC Petrotel Lukoil Ploieşti şi a SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spălare de bani, folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti transmit că au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Bogdanov Andrey Iurevici, general şi membru în Consiliul de Administraţie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, Raţă Andrei, membru în Consiliul de Administraţie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, Duţu Dorel, Contabil Şef, şi Dănulescu Dan, Voinstev Alexey şi Kuzina Olga, directori generali adjuncţi.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2011-2014, inculpaţii, în calitate de administratori şi directori generali ai S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei) precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale.

Această activitate a avut ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie.

In aceeaşi perioadă inculpaţii cu ştiinţă au folosit cu rea credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului LUKOIL, în care aveau un interes direct sau indirect. Astfel, ei au dispus, autorizat, încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat.

De asemenea, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut că în aceeaşi perioadă cu intenţie au dispus şi ordonat transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de utilizare cu rea credinţă a creditului societăţii, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani.

Prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este in cuantum de 7,59 miliarde lei echivalent a 1,76 miliarde euro.

În vederea recuperării prejudiciului în cauză au fost instituite măsuri asiguratorii asupra unor acţiuni în valoare totală de 442 milioane lei, asupra primelor de emisiune deţinute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda în valoare totală de 1,88 miliarde lei, asupra conturilor deţinute de Petrotel Lukoil SA Ploiesti la ABN Amro Bank Olanda devenită, ulterior RBS Bank Olanda, precum şi a sumelor ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 2 milioane euro, şi asupra conturilor deţinute de terţul acţionar majoritar al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Europe Holdings Bvatrium Olanda la City Bank Londra, până la concurenţa sumei de 2 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb