"PARIS CLIMAT 2015" Limitarea încălzirii globale, provocare de 100 miliarde de dolari!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 15 octombrie 2015

Limitarea încălzirii globale, provocare de 100 miliarde de dolari!

Evenimentul sfârşitului de an este fără îndoială conferinţa ONU pe tema schimbărilor climatice: "Paris Climat 2015". Între 30 noiembrie şi 11 decembrie se va desfăşura cea de-a 21-a Conferinţă ONU pe tema schimbărilor climatice, iar dacă până acum se lucra mult cu prognoze pe termen mediu şi lung, în acest moment realitatea a devenit extrem de presantă. Dincolo de crize economice, ambiţii politice şi conflicte regionale, schimbările climatice influenţează direct viaţa fiecărui cetăţean al acestei planete. Tocmai de aceea, discuţiile care vor avea loc în capitala Franţei sunt de o importanţă majoră pentru "sănătatea" pământului. Obiectivul conferinţei, ambiţios - dar realizabil, îl reprezintă încheierea unui nou acord internaţional privind măsurile de menţinere a încălzirii globale la un nivel sub 2 grade Celsius până în 2100. Francois Saint-Paul, ambasadorul Franţei în ţara noastră consideră că "Paris Climat 2015": "va reprezenta cea mai mare conferinţă mondială organizată vreodată în Franţa pe teme de mediu, cu o miză crucială, deoarece vorbim despre planeta noastră care trebuie să rămână locuibilă. Miza este încălzirea climatică, iar aceasta nu poate fi tratată decât dacă toate ţările se aliază între ele, ceea ce sperăm să fie alianţa de la Paris pentru climat. Obiectivul nostru este să limităm, până la sfârşitul acestui secol, creşterea temperaturii până la doar 2 grade, printr-o serie de angajamente juridice, care să fie constrângătoare şi care să angajeze un întreg proces pentru a diminua această tendinţă de încălzire a climei". La conferinţă, ţara noastră va avea o poziţie similară cu a celorlalte state membre ale UE, militând pentru diminuarea cu 40% a emisiilor cu gaze de seră şi impunerea unei cote de 27% de energie regenerabilă. Suma necesară pentru aplicarea măsurilor se ridică la aproximativ 100.000.000.000 de dolari.

ONU a estimat că schimbările generate de încălzirea globală vor obliga 50 de milioane de oameni să se refugieze în emisfera nordică a planetei, până în anul 2020. În 2014 s-a desfăşurat la New York "Summit-ul Climatic". Nu mai puţin 120 de lideri globali şi 400.000 de oameni obişnuiţi au manifestat pe străzile oraşului cerând public o intervenţie promptă pentru ca încălzirea globală să nu devină ireversibilă. Cu această ocazie s-au pus bazele încheierii noului Acord Global care va fi semnat la Paris. Acordul trebuie să includă toate cele peste 190 de State Părţi la Convenţia Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC). Acestea trebuie să prezinte contribuţii naţionale obligatorii, menite să anihileze riscul major de creştere a temperaturii globale cu peste 2 grade Celsius, până în anul 2050 (faţă de anul 1850).

Importanţa acţiunii a fost subliniată de Ban Ki-Moon, secretarul general ONU. Potrivit acestuia economia mondială trebuie să devină neutră din punct de vedere al carbonului, până la sfîrşitul secolului. S-a accentuat sensul ultimativ al acţiunii pentru actuala generaţie, prima afectată major de schimbările climatice şi ultima care poate acţiona pentru ca aceste schimbări să nu devină ireversibile. Apelul la mobilizarea naţiunilor pentru semnarea noului acord global are loc în contextul în care, la nivel mondial, sunt înregistrate creşteri considerabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră, cele mai mari cantităţi de GES provenind din China şi SUA. Astfel, la nivelul anului 2012, China înregistra emisii în creştere cu 190% faţă de nivelul anului 1990, în timp ce SUA atingea emisii de peste 6,8 miliarde de CO2, în creştere cu 4,3% faţă de anul 1990. La nivel european emisiile au înregistrat o scădere de 20% în aceeaşi perioadă, situându-se la 4,7 miliarde de tone CO2. La New York, SUA au anunţat o reducere de 300 de milioane de tone a emisiilor proprii de CO2 până în anul 2030 şi au cerut ca economiile dezvoltate, dar şi cele emergente să se ralieze acestui efort, acţionând ca o comunitate globală.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este înduioșătoare ambiția omului de a supune natura!

    De la revoluția tehnologică de acum câteva veacuri oamenii s-au amagit cu iluzia că pot influența mediul înconjurător. 

    Cercetătorii care au studiat calotele glaciare, făcând foraje care au arătat evoluția climei de-a lungul mileniilor, au descoperit ca există cicluri climaterice alternative de glaciatiuni si încălziri.

    Erupția catastrofala a unui vulcan poate fi mai poluanta decât toate noxele emise in atmosferă de activitățile umane! 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb