Pariurile pe aur revin în atenţia investitorilor

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 26 ianuarie 2016

Cotaţia metalului preţios a urcat cu peste 4% în ianuarie

Investitorii care vor plasamente considerate sigure revin pe piaţa aurului, după ce, anul trecut, metalul galben a fost aproape ignorat.

Aurul a redevenit de interes în 2016, când pieţele acţiunilor din lume scad puternic şi au apărut tot mai multe incertitudini cu privire la mersul economiei. Conform cifrelor Bloomberg, bursele acţiunilor din întreaga lume au pierdut 15.000 de miliarde de dolari din mai 2015 până acum.

Bloomberg mai arată, citând Comisia pentru Tranzacţii Futures cu Materii Prime din SUA, că fondurile speculative şi-au crescut de peste două ori poziţiile lungi nete pe aur în intervalul 11-16 ianuarie, la numai trei săptămâni după ce erau pe un curs puternic negativ, acestea însumând 1.934 contracte.

Conform Bloomberg, deţinerile investitorilor în ETP-uri (exchange-traded products) cresc în cel mai rapid ritm din ultimul an. Astfel, deţinerile în ETP-uri pe aur depăşesc 1.500 de tone anul acesta (cel mai ridicat nivel din noiembrie până acum), valoarea lor sporind cu 3 miliarde de dolari de la începutul lui 2016.

Cotaţia aurului cu livrare în februarie a urcat cu 1% ieri, la ora 10.40, la Comex New York, atingând 1.106,70 dolari uncia. Luna aceasta, preţul metalului galben a câştigat 4,2%, cel mai important avans lunar din august până acum.

În 2015, preţul aurului a scăzut cu 10%, investitorii aşteptând prima majorare de după 2006 a dobânzii băncii centrale (Federal Reserve - Fed). În acest context, dolarul a devenit un plasament mai atractiv decât aurul. Fed a decis majorarea de dobândă în decembrie 2015.

Ed Morse, analist la "Citigroup" Inc., consideră că, acum, temerile ce privesc pieţele globale vor sprijini cotaţia metalului. La rândul său, George Milling-Stanley, şef al departamentului de investiţii în aur la "State Street Global Advisors", spune: "Ceea ce devenise demodat la un moment dat, ar putea reveni (n.r. aurul). Cred că dispare atmosfera de calm şi linişte. Aurul este o marfă bună, fără risc, şi cred că investitorii încep să se uite foarte, foarte atent la poziţiile riscante pe care le au pe pieţe".

Investitorii de la nivel mondial au plasat 926 de milioane de dolari în produse ETF (exchange-traded funds) pe metale preţioase luna aceasta, potrivit Bloomberg, care mai arată că suma ar fi cea mai ridicată din ultimul an.

Cotaţia petrolului a scăzut ieri, după un avans puternic la finele săptămânii trecute, în condiţiile în care Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de profil, a anunţat că preţurile scăzute de pe piaţa ţiţeiului nu o vor determina să-şi reducă cheltuielile destinate proiectelor energetice. În plus, consumul de motorină din China a scăzut pentru a patra lună consecutiv, în decembrie (-5,6%).

Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a coborât cu 2,9% la ora 10.38, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 31,25 dolari barilul.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în martie a scăzut cu 2,6%, la 31,35 dolari/baril.

"Citigroup": Preţul aurului urcă pe fondul temerilor de o eventuală contagiune a situaţiei din China, al volatilităţii pieţelor acţiunilor şi tensiunilor din Orientul Mijlociu. Banca aşteaptă un preţ al aurului de 1.070 dolari uncia în 2016, mai mare cu 7,5% decât preconiza anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb