Parlamentul britanic votează azi pentru prima oară în vederea abrogării dreptului european

Cristina Radu
Internaţional / 11 septembrie 2017

Parlamentul britanic (Sursa foto: Wikipedia)

Parlamentul britanic (Sursa foto: Wikipedia)

Deputaţii britanici se pronunţă azi, pentru prima oară, asupra proiectului de lege al Guvernului menit să pună capăt supremaţiei dreptului european, în cadrul polemicii pe tema limitelor puterilor pe care textul le acordă executivului, potrivit News.ro. Votul urmează să permită ca textul să fie studiat în detaliu de către Camera Comunelor.

Intitulat "Legea (retragerii din) UE", textul vizează să abroge "European Communities Act" din 1972, care a marcat aderarea Angliei la UE şi intrarea în vigoare a primatului dreptului comunitar asupra dreptului britanic. Proiectul va transpune ca atare sau amendate o mare parte a legilor europene în dreptul britanic, o muncă titanică din perspectiva celor 12.000 de reglementări europene care se aplică în prezent în regat.

Legea îi va permite Angliei să continue să funcţioneze astfel până la ieşirea din UE, teoretic la sfârşitul lui martie 2019, la finalul procesului de negociere cu Bruxellesul. Trimiterea legii în Parlament constituie una din etapele în implementarea Brexit, după referendumul vizând apartenenţa la UE din iunie 2016 şi activarea la sfârşit de martie a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care a lansat oficial procedura divorţului.

Examinarea abia începută se loveşte deja de opoziţia a mulţi deputaţi. Este pusă în discuţie metoda preconizată de Guvernul conservator, ce solicită puteri excepţionale pentru a putea face modificări importante în vederea transpunerii dreptului european.

Opoziţia laburistă consideră lucrul ca fiind de negândit. Ea a denunţat un "afront" în Parlament şi a depus un amendament vizând deraierea votului fiindcă textul conferă executivului "puteri extinse fără vreun control parlamentar semnificativ sau garanţii". Însărcinatul cu Brexitul în Partidul Laburist, Keir Starmer, a spus: "Acest monstruos proiect de lege de abrogare este o lovitură de forţă care pune democraţia pe tuşă"

Politicienii de centru din Partidul Liberal-Democrat - pro-UE - sau separatiştii scoţieni vor ca textul să fie adoptat luni, în contextul în care premierul Theresa May dispune de o majoritate relativă, mulţumită alianţei cu partidul conservator nord-irlandez DUP.

Ministrul Brexitului, David Davis, i-a îndemnat cu câteva ore înainte de vot pe deputaţii din toate regiunile Angliei să suţină această legislaţie crucială, pentru a părăsi UE în siguranţă, potrivit unui comunicat al serviciilor sale. Davis a spus: "Un vot contra proiectului de lege este un vot pentru o ieşire haotică din UE. Poporul britanic nu a votat în favoarea confuziei, Parlamentul nu ar trebui s-o facă nici el". Acesta a subliniat că "întreprinderile şi firmele private" au nevoie să primească "asigurări" legate de ieşirea de sub tutela europeană, potrivit agenţiei de ştiri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb