Parlamentul European a adoptat limitarea comisioanelor la plata cu cardul

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 10 martie 2015

Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, un act legislativ care limitează comisioanele pe care băncile le aplică între ele cu ocazia plăţilor efectuate cu cardul bancar, transmite AFP.

Legea a trecut cu 621 voturi pentru faţă de 26 voturi contra şi 29 de abţineri.

"Această lege şi viitoarea directivă a serviciilor de plată vor crea un cadru pentru plăţile efectuate în Europa, asigurând mai multă transparenţă, stimulând competiţia şi permiţând comercianţilor şi utilizatorilor să aleagă cardurile care oferă cele mai bune condiţii", a spus Pablo Zalba (PPE, ES), raportorul în Parlament.

În momentul de faţă, comercianţii sunt adesea obligaţi să accepte toate cardurile în condiţiile stabilite de emitenţii acestora. Conform noilor reguli, comercianţii vor accepta doar cardurile din sistem ales de ei, care respectă aceste reguli de limitare a comisioanelor. Ca urmare, cumpărătorii vor vedea că sunt acceptate mai puţine carduri, dar limitele pentru comisioanele vor duce la costuri mai mici atât pentru cumpărători, cât şi pentru comercianţi.

Noua lege europeană prevede că pentru tranzacţiile cu cardurile de credit comisionul va fi limitat la 0,3% din valoarea tranzacţiilor atât în cazul plăţilor transfrontaliere cât şi al celor domestice. Pentru cardurile de debit comisionul va fi limitat la 0,2% din valoarea tranzacţiilor.

Noile reguli nu se vor aplica sistemelor de carduri aşa-numite "terţe părţi", cum ar fi Diners şi American Express (care implică doar o bancă), cu condiţia ca respectivul card să fie emis şi procesat în aceeaşi schemă. Cardurile comerciale utilizate doar pentru a plăti cheltuieli de afaceri vor fi, de asemenea, exceptate.

După trei ani, regulile se vor aplica şi sistemelor de carduri "terţe părţi" care dau licenţă altor entităţi să emită carduri, ocolind astfel legea pentru că ar opera în realitate ca o "a patra parte".

Regulile de limitare a comisioanelor nu afectează retragerile de numerar de la automatele bancare.

În prezent, comisioanele la plăţile cu cardul pe care banca folosită de comerciant trebuie să le plătească emitentului cardului nu sunt transparente şi diferă între statele membre UE. În unele cazuri există o legislaţie care le reglementează, în altele deciziile sunt luate de autorităţile naţionale competente.

Aceste comisioane sunt aplicate de bănci care aparţin un sisteme de carduri cum ar fi Visa şi MasterCard (aşa-numite sisteme cvadriple, implicând o bancă emitentă, o bancă a comerciantului, comerciantul şi utilizatorul de card), care controlează împreună cea mai mare parte a pieţei. Comercianţilor le sunt aplicate comisioane pentru fiecare tranzacţie cu cardul, aceste comisioane fiind adăugate în preţul bunurilor şi serviciilor pe care le oferă.

După votul din Parlament, legea va fi aprobată oficial de Consiliul de miniştri înainte de a avea efect, şase luni după intrarea în vigoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb