Actualizare 19:00 Rebega (PC): "Se vor îmbunătăţi relaţiile comerciale şi vor apărea oportunităţi de investiţie"
Adoptarea acordului dintre Uniunea Europeană şi Moldova va avea efecte favorabile pentru vecinul de la est, susţine europarlamentarul PC Laurenţiu Rebega, considerând că se vor îmbunătăţi relaţiile comerciale şi vor apărea oportunităţi de investiţie, conform unui comunicat remis redacţiei.
"Sunt convins că populaţia Republicii Moldova va resimţi beneficiile la nivel politic, comercial şi economic. Sunt convins că se vor îmbunătăţi în primul rând relaţiile comerciale, se vor crea noi oportunităţi de investiţie, precum şi noi locuri de muncă, ce vor contribui la creşterea economică a Republicii Moldova", a declarat Rebega.
Politicianul a mai spus că Republica Moldova se bazează pe aceleaşi valori ca şi membrii Uniunii Europene, de aceea locul ei este în interirul comunităţii europene. Vecinul estic a demonstrat că doreşte consolidarea democraţiei, a stabilităţii politice şi economice şi a relaţiilor de bună vecinătate, reuşind să convingă în această privinţă Parlamentul European, a comentat Laurenţiu Rebega.
În ceea ce priveşte sectorul agricol, eurodeputatul crede că acesta are potenţialul necesar şi va putea creşte şi mai mult în următoarea perioadă, iar beneficiile şi avantajele vor fi resimţite nu doar de către agricultori, ci de toţi cetăţenii moldoveni şi europeni.
Mai mult, politicianul a declarat: "Sunt în favoarea modificării regulamentului care introduce mărirea contingentelor tarifare scutite de taxe vamale pentru trei categorii de produse agricole în contextul dificultăţilor financiare şi sociale în care se află producătorii agricoli din Republica Moldova".
---
Actualizare 13:59 Andi Cristea (PSD): "Trăim un moment istoric, reformele trebuie continuate"
Europarlamentarul PSD Andi Cristea a declarat azi, după ratificarea de către plenul Parlamentului European a Acordului de Asociere UE-Moldova, că "trăim un moment istoric" care "arată că reformele spre Uniunea Europeană merită şi trebuie continuate, urmând a asigura stabilitatea şi prosperitatea Republicii Moldova".
Eurodeputatul român a afirmat, potrivit unui comunicat trimis redacţiei: "Trăim un moment istoric în relaţia dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Este nu doar un punct de hotar, cât şi o victorie de etapă importantă: arată că se poate. Coroborat şi cu anunţul recent de la Chişinău al comisarul Hahn cu privire la asistenţa pentru Republica Moldova în următorii ani, se arată angajamentul european şi deschiderea faţă de progresele înregistrate. Totodată arată că reformele spre Uniunea Europeană merită şi trebuie continuate, urmând a asigura stabilitatea şi prosperitatea Republicii Moldova".
În viziunea lui Andi Cristea, este important ca "cetăţenii Republicii Moldova să conştientizeze beneficiile drumului european şi să păstreze această direcţie şi după alegerile din noiembrie, care se desfăşoară într-un context geopolitic încărcat. Astfel, viitorul Guvern poate continua aspiraţiile legitime ale oamenilor pentru un trai mai bun, pe baza unor reforme sustenabile, nu a unor soluţii presupus miraculoase, dar în esenţă amăgitoare, precum Uniunea Vamală".
Potrivit lui Cristea, votul din Parlamentul European arată consensul european în ceea ce priveşte progresele Republicii Moldova, priorităţile comune şi drumul înainte: "Acest Acord nu e un scop în sine sau finalul drumului; astăzi Uniunea Europeană şi Republica Moldova sunt mai apropiate ca oricând şi există un plan clar pentru viitor, iar acest lucru merită marcat şi sărbătorit. De mâine munca continuă, acum este crucial ca viitorul legislativ şi Guvern de la Chişinău să continue reformele. Noi, europarlamentarii, vom fi aliaţi-cheie în acest proces".
Andi Cristea este Preşedintele Delegaţiei UE-Moldova a PE, având în acest context şi o întâlnire cu Igor Corman, preşedintele Parlamentului de la Chişinău.
---
Parlamentul European a ratificat astăzi (cu 535 voturi pentru, 94 împotrivă şi 44 abţineri) acordul de asociere UE-Moldova, care include şi un acord comercial aprofundat şi comprehensiv, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
Documentul este fundamentul pentru o mai puternică asociere politică şi integrare economică între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, oferind liber acces reciproc pe piaţă.
În rezoluţia care însoţeşte acordul, aprobată cu 529 voturi pro, 96 contra şi 46 abţineri, eurodeputaţii au subliniat că semnarea la 27 iunie şi ratificarea acestuia "nu reprezintă un obiectiv final" în relaţiile UE-Moldova.
Raportorul lituanian Petras Au¹trevièius (ALDE) a declarat: "Ratificarea acordului de asociere UE-Moldova este o clară recunoaştere a succesului procesului de reformă politică şi economică în Moldova, care stabileşte perspectivele sale europene şi dovedeşte determinarea sa ca la un moment dat să adere la UE. Este momentul să felicităm poporul moldovean pentru acest succes istoric, mai ales în contextul alegerilor parlamentare viitoare din 30 noiembrie, care vor fi cruciale pentru ţară".
Europarlamentarii au subliniat nevoia de a implementa acordul pe deplin şi au cerut o campanie de informare comprehensivă despre beneficiile sale pentru cetăţenii moldoveni.
Acordul acoperă "întreg teritoriul recunoscut internaţional al Republicii Moldova", iar Transnistria, ca parte integrală a acestuia, trebuie să fie subiect al acordului, au precizat parlamentarii europeni. Ei au adăugat că UE trebuie să joace un rol mai important în găsirea unei soluţii pentru o clarificare efectivă a situaţiei transnistrene între Chişinău şi Tiraspol.
Membrii PE au subliniat că rolul jucat de Rusia în criza din Ucraina a modificat ordinea geopolitică şi a afectat şi relaţiile UE-Moldova. Ei cer Federaţiei Ruse să respecte pe deplin integritatea teritorială a Republicii Moldova şi alegerile sale europene. Europarlamentarii deplâng utilizarea continuă de către Rusia a blocării importurilor de produse din Moldova ca mijloc de destabilizare a regiunii, susţinând iniţiativele de contrabalansare a embargoului pe produsele moldoveneşti, se mai arată în comunicat.
Ca să intre în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat de parlamentele naţionale ale statelor membre UE. Părţi din acord, inclusiv Acordul aprofundat şi comprehensiv de liber schimb, se aplică provizoriu de la 1 septembrie 2014. Moldova a ratificat acordul la 2 iulie.
Parlamentul European va trimite o delegaţie de 7 deputaţi, condusă de slovenul Igor ©oltes (Verzi/ALE) să observe alegerile parlamentare moldoveneşti din 30 noiembrie.