PARLAMENTUL EUROPEAN: Pedepse cu închisoare pentru abuzarea pieţei financiare

V.B.
Piaţa de Capital / 4 februarie 2014

Judecătorii din UE care vor impune pedepsele maxime din statele lor pentru infracţiuni serioase (cum ar fi manipularea dobânzii de referinţă LIBOR) vor fi obligaţi să prevadă cel puţin patru ani de închisoare, conform propunerilor legislative aprobate astăzi de Parlamentul European (PE) cu 618 voturi pentru, 20 împotrivă şi 43 de abţineri.

Regulile urmăresc recâştigarea încrederii în pieţele financiare din UE şi protejarea investitorilor, pasul următor fiind aprobarea lor de către statele membre.

Raportorul CE pentru afaceri economice şi monetare, europarlamentarul britanic social-democrat Arlene McCarthy, a declarat: "Votul de astăzi este un mare pas înainte pentru a ajuta tribunalele din UE să pedepsească abuzarea pieţei. Este prima lege care introduce pedepse penale dure la nivel UE pentru abuzarea pieţei, cu o pedeapsă cu închisoarea de minim patru ani pentru infracţiuni serioase cum ar fi abuzarea sau manipularea pieţei. Scandalul LIBOR ar putea să nu fie ultimul - acuzaţii privind manipularea pieţei apar acum pe pieţele petrolului, gazelor, monedelor străine".

Raportorul pentru libertăţi civile, europarlamentarul olandez social-democrat Emine Bozkurt, este de părere că "infractorii care se îmbogăţesc prin manipularea pieţei şi abuzuri nu ar trebui să scape doar cu o pedeapsă administrativă".

"Sunt mândru că propunerea mea privind o pedeapsă cu închisoarea de cel puţin patru ani pentru aceste infracţiuni a fost reţinută în textul final. Măsurile luate de justiţie vor contribui la recâştigarea încrederii cetăţenilor în pieţele financiare. Am ajutat autorităţile să cerceteze mai eficient astfel de infracţiuni, atât prin oferirea de training şi resurse pentru angajaţi, cât şi prin posibilitatea de a extinde jurisdicţia acolo unde este necesar pentru a lupta cu infracţiunile transfrontaliere", a mai spus eurodeputatul.

Propunerea legislativă prevede pedepse penale mai mari, inclusiv închisoare, pentru abuzarea gravă a pieţei, cum ar fi: transmiterea ilegală de informaţii, manipulare, tranzacţii bazate pe informaţii din interior, precum şi pentru incitate, ajutorare sau complicitate.

Pentru a se asigura aplicarea acestor pedepse în UE, toate statele membre vor fi obligate să ceară judecătorilor să aplice sentinţe de minimum patru ani în închisoare pentru cele mai grave forme de abuzare sau manipulare a pieţie, precum şi de minimum doi ani pentru transmitere ilegală a informaţiilor.

Conform noilor reguli, definirea infracţiunilor şi pedepsele aplicabile vor fi armonizate.

Infracţiunile de manipulare a pieţei care pot fi pedepsite cu patru ani de închisoare vor include: implicarea într-o tranzacţie sau depunerea unui ordin care dă semnale false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul unuia sau mai multor instrumente financiare sau care oferă informaţii false sau înşelătoare pentru manipularea calculării unor referinţe, cum ar fi LIBOR sau EURIBOR.

Abuzarea pieţei care poate fi pedepsită cu patru ani închisoare include cazurile în care informaţii din interior sunt utilizate cu scopul de a vinde sau cumpăra instrumente financiare sau de a anula sau a modifica un ordin.

Statele membre rămân libere să stabilească sau să menţină pedepse penale mai mari pentru abuzarea pieţii decât cele stabilite de aceste reguli.

După aprobarea formală a propunerii legislative de către Consiliul de Miniştri, statele membre vor avea la dispoziţie 24 de luni pentru aplicarea ei, mai transmite Parlamentul European.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb