PARLAMENTUL EUROPEAN: Reuniunea Consiliului UE ar trebui să sprijine crearea gărzii de pază a graniţelor Uniunii

Andrei Stan
Internaţional / 16 decembrie 2015

Reuniunea liderilor UE din 17-18 decembrie ar trebui să sprijine crearea gărzii de pază a graniţelor UE şi a zonelor de coastă şi să coopereze mai îndeaproape în acţiunile de combatere a terorismului, au spus deputaţii în dezbaterea de astăzi cu Preşedintele Comisiei Jean-Claude Juncker şi cu Nicolas Schmit din partea preşedinţiei Consiliului, potrivit unui comunicat al Parlamentului European trimis redacţiei.

Unii deputaţi au subliniat nevoia de a analiza ce se poate face pentru a păstra Marea Britanie în UE.

"Principala prioritate pentru noi toţi este să implementăm ceea ce a fost decis" privind criza migraţiei şi să întărim cooperarea în lupta împotriva terorismului, a spus Nicolas Schmit, ministrul muncii din Luxemburg, reprezentând preşedinţia Consiliului. "Consiliul European din decembrie nu va lua nicio decizie privind temele referitoare la referendumul din Marea Britanie", a adăugat el.

"Schengen nu va dispărea" a anunţat Jean-Claude Juncker. El a spus că un sistem european de pază a graniţelor şi a zonelor de coastă ar putea întări singura graniţă europeană pe care UE ar trebui să o aibă, protejând UE prin verificări obligatorii a tuturor celor care vin şi pleacă din UE. "Voi cere Consiliului European să răspundă pozitiv propunerii noastre", a spus acesta.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber (DE) a spus că el va sprijini toate noile iniţiative prezentate de Comisie, cum ar fi cea privind gestionarea graniţelor externe ale UE. "Ar trebui să nu mai vorbim despre reuniuni de criză", a afirmat el. "Am reuşit multe lucruri: un acord privind PNR, un mandat pentru Europol, Grecia este încă parte din zona euro, sprijinim Ucraina în pofida presiunii din Rusia şi acum avem acorduri privind clima şi protecţia datelor".

Liderul S&D Gianni Pittella (IT) a salutat propunerea "bună" privind gestionarea graniţelor externe ale UE. "Dar avem nevoie şi de mecanisme obligatorii, noi, pentru o mai mare relocare a celor care cer azil", a spus el, promiţând că grupul său va "face tot ce poate" pentru a păstra Marea Britanie în UE.

"Mult prea mulţi oameni oferă răspunsuri simpliste - uneori doar vocile extremiste sunt auzite... Trebuie să fim foarte atenţi cum şi ce decidem acum", a spus liderul grupului ECR Syed Kamall (UK), referindu-se la crizele actuale, cum ar fi terorismul şi migraţia.

Pentru grupul ALDE, Guy Verhofstadt (BE) a cerut şefilor de stat sau de guvern să decidă - nu numai "să examineze" - propunerea Comisiei privind o pază pentru graniţele şi zonele de coastă europene. "În ceea ce priveşte Brexit, eu aş cere să ne uităm la cererile lui Cameron într-un mod constructiv - o oportunitate să reformăm Europa", a declarat acesta.

Liderul grupului GUE/NGL, Gabriele Zimmer (DE) a cerut statelor membre să îşi ţină promisiunile făcute la recentul Consiliu de a primi azilanţi. Ea a blamat liderii UE pentru atitudinea "neonestă" faţă de Turcia, poziţie împărtăşită de Philippe Lamberts (Verzi/ALE, BE). El a cerut Comisiei să "revizuiască" propunerea privind protecţia graniţelor şi să creeze "o modalitate legală" pentru azilanţi de a cere protecţie UE.

Nigel Farage (EFDD, UK) a spus că ieşirea din UE este singura modalitate "de a recâştiga încrederea naţională în propriile forţe" şi Edouard Ferrand (ENF, FR) a susţinut politici individuale adaptate fiecărui stat membru. "O UE a naţiunilor este singura soluţie", a afirmat acesta.

Preşedintele Parlamentului European Martin Schulz se va adresa Consiliului European joi la ora 16:00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb