Parlamentul din Turcia a votat joi în unanimitate un proiect de lege care permite desfăşurarea de trupe în Libia, creând condiţiile pentru extinderea cooperării dintre Ankara şi Tripoli, chiar dacă este improbabil ca trupele să fie trimise imediat, relatează News.ro.
Preşedintele Tayyip Erdogan, al cărui partid şi aliaţi naţionalişti deţin majoritatea în Parlament, a declarat săptămâna trecută că Turcia va desfăşura trupe în Libia pentru a susţine guvernul de uniune naţionale, recunoscut internaţional, al premierului Fayez al-Serra.
Luna trecută, guvernul a solicitat sprijinul Turciei pentru a respinge ofensiva forţelor generalului Khalifa Haftar în estul ţării, care sunt susţinute de Rusia, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Iordania.
Ankara şi guvernul libian au semnat două acorduri separate, în luna noiembrie, unul în domeniul securităţii şi cooperării militare şi un altul privind graniţele maritime în estul Mediteranei, ceea ce a nemulţumit statele Grecia, Israel, Egipt şi Cipru.
Aproape imediat după vot, Ministerul de Externe din Egipt a anunţat condamnarea cu tărie a deciziei Parlamentului şi a cerut comunităţii internaţionale să răspundă urgent.
Proiectul, respins de toate partidele de opoziţşie importante, a fost adoptat cu 315 voturi pentru şi 184 împotrivă. Partidele de opoziţie au spus că votul va amplifica conflictele din Libia şi va pune în pericol soldaţii turci din regiune şi securitatea naţională a Turciei.
Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a spus că proiectul este un pas important pentru protejarea intereselor Ankarei în nordul Africii şi Mediterana şi pentru sgurarea păcii şi stabilităţii în Libia.
Într-un cominicat transmis Reuters, ministrul de Interne libian Fathi Bashagha, a spus că Tripoli a solicitat sprijinul Turciei în urma "escaladării periculoase" a conflictului de către forţele conduse de Haftar.
Dmitri Novikov, parlamentar rus, a declarat după votul din Parlamentul de la Ankara "ar înrăutăţi situaţia", potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.
Ulterior, Erdogan a discutat despre Libia cu preşedintele american Donald Trump, în timpul unei convorbiri telefonice, potrivit preşedinşiei turce, care nu a oferit alte detalii.
Erdongan urmează să discute despre Libia cu preşedintele ruse Vladimir Putin, mai târziu în această lună.
Ankara a trimis deja echipamente limitare guvernului de la Tripoli, în pofida unei embargou al armelor instituit de Naţiunile Unite.
Analiştii şi unii oficiali consideră improbabil ca|Ankara să desfăşoare imediat trupe în Libia, dar că va trimite mai întâi consultanţi militari şi echipamente.
Acordul maritim dintre Ankara şi Tripoli a pus capăt izolării Turciei în estul Mediteranei, unde este în conflict cu Grecia în legăturiă cu resursele Ciprului. Grecia a afirmat că acordul încalcă legislaţia internaţională, dar Ankara respinge acest lucru, afirmând că vrea doar să îşi protejeze drepturile.
1. turcia e cu burta in sus
(mesaj trimis de Vali în data de 03.01.2020, 21:36)
turcia e pe faras.
erdogan e ULTIMUL presedinte al turciei cum o stim acum.