Parlamentul votează astăzi bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an

S.B.
Politică / 2 martie 2021

Parlamentul votează astăzi bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an

Camera Deputaţilor şi Senatul au astăzi plen reunit, care începe la ora 10.00, pentru a continua dezbaterea şi ulterior adoptarea, prin vot, a proiectului legii bugetului de stat şi proiectului legii bugetului asigurărilor sociale pe 2021, informează news.ro.

În plenul reunit de luni, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a cerut retrimiterea raportului pe proiectul de buget de stat la comisii, însă solicitarea a fost respinsă. Acesta a dorit introducerea unui amendament, astfel încât banii din pensiile speciale ale parlamentarilor să fie transferaţi la Ministerul Muncii ca să fie acordate vouchere pentru nou-născuţi.

Comisiile pentru buget-finanţe au adoptat rapoarte favorabile pe cele două iniţiative ale Guvernul şi au respins toate cele peste 3.000 de amendamente.

Aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Bugetul de stat e stabilit la venituri în sumă de 173.700 miliarde lei, iar la cheltuieli 326.407 miliarde lei credite de angajament şi 261.050 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul este de 87.349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în 2021, în condiţiile unor venituri care reprezintă 32,67% din PIB, echivalentul a 364.907 miliarde lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, însemnând 444907 miliarde lei.

Creşterea economică este estimată la 4,31% prevăzută pentru acest an.

Şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2021 a primit aviz favorabil sâmbătă în comisiile pentru buget ale Legislativului, în forma iniţiatorului. Acesta este stabilit la venituri în sumă de 90.08 miliarde lei lei, şi la fel la cheltuieli, la credite de angajament şi la credite bugetare.

Suma de 283,325 milioane lei este pentru sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi la cheltuieli este de140.395 milioane lei, la fel la credite de angajament şi la credite bugetare, iar excedentul este de 142.93 milioane lei.

Următoarele elemente au fost luate în considerare în alcătuirea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an şi anume valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020, creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019.

De asemenea, a fost avută în vedere creşterea numărului de şomeri înregistraţi şi cifra ar fi de 310.000 de persoane pentru acest an, comparativ cu 305.000 anul trecut. Creşterea ratei şomajului înregistrat ar fi de 3,6%, comparativ cu 3,5% la sfârşitul anului trecut, conform notei de fundamentare a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prin aceste proiect este asigurată repartiţia PIB pentru domeniul social care vizează sistemul public de pensii şi sistemul asigurărilor pentru şomaj. Este alocat un procent de 8,4% din PIB pentru a sprijini aceste două domenii.

La dezbaterea din plenul reunit de luni premierul Florin Cîţu a afirmat că PSD ţipă pentru că le-a fost tăiată sursa din buget pentru finanţarea tuturor afacerilor ilegale. Social-democraţii au organizat "protestul bebeluşilor" şi au adus la tribuna Parlamentului şi la prezidiu bebeluşi de plastic pentru a îşi arăta nemulţumirea faţă de respingerea amendamentului PSD care prevedea majorarea alocaţiilor pentru copii.

Marcel Ciolacu i-a transmis prim-ministrului Florin Cîţu că "un mincinos mai patologic ca el nu a cunoscut vreodată", iar pe Ludovic Orban l-a numit "ultimul brontozaur al politicii româneşti din ultimii 30 de ani". El a mai spus că PSD nu va vota acest buget propus de coaliţia de guvernare.

Anterior, Ciolacu a anunţat, la finalul BPN al PSD de luni, că social-democraţii vor face plângeri penale pe numele lui Orban, Cîţu, al miniştrilor şi prefecţilor care au semnat anexa 7.03 prin care Executivul a alocat 380 milioane lei către administraţiile locale reprezentate de PNL, USR-PLUS şi UDMR, lucru care este o premieră în istoria postdecembristă şi constituie o infracţiune.

USR-PLUS şi UDMR au anunţat că susţin în Legislativ bugetul de stat pe aces an, în forma propusă de Guvern, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Follow the money: banii sindicatelor ca turnesol moral al guvernării PNL-USRPLUS

    Ignor dacă amenințarea premierului Cîțu - cu oprirea robinetului de bani care curg direct de la stat la sindicate – e doar un mic șantaj de tipul ”liniște băieți! Dacă nu, vă iau banii” sau chiar are de gând să o facă. Acum, când această problemă reală a fost repusă pe tapet, premierul nu mai are cale de întoarcere, ea devenind turnesolul moral al guvernării sale. Într-adevăr, nu poți să tai bani de la educație, iar în acest timp o mână de sindicaliști să continue să înoate în șampanie și să se îndoape cu caviar. Fiind singurul om din România care a stopat acest abuz al sindicatelor asupra statului, explic aici, pragmatic, situația: ce e de făcut și care sunt consecințele. 

    Până la data de 1 noiembrie 2011 sindicatele din educație încasau 1% automat, adică direct din salariile tuturor profesorilor. Din salariul brut, 1% era virat în contul sindicatului. Am primit numeroase semnale din partea unor profesori cărora, în pofida absenței vreunei adeziuni la vreun sindicat, li se retrăgea în mod automat cotizația sindicală. 

    Am inițiat și semnat ordinul 4576 din 2011 prin care cotizația de sindicat nu mai era colectată direct din salariu. Prin efectele acestui ordin, profesorii primeau salariul integral, urmând să decidă ei înșiși dacă plătesc sau nu cotizația către sindicate. La o lună de la intrare în vigoare a ordinului, numărul celor care mai cotizau la sindicate a scăzut la 7.9%, ceea ce înseamnă că mai bine de 9 din 10 profesori au renunțat la „seviciile“ sindicatului. 

    S-au întâmplat atunci, în spatele ușilor închise, patru lucruri: 

    lideri sindicali au venit la mine în birou și mi-au spus ”dacă ne dați banii înapoi ieșim în stradă și spunem că sunteți Spiru Haret 2 și că Legea educației pe care ați dat-o e genială” 

    am refuzat categoric și atunci am aflat și ați aflat din presă că sunt un analfabet, un impostor fără bacalaureat... care s-a pus să distrugă învățământul românesc 

    s-au făcut presiuni politice în PD-L ca să fiu schimbat din funcție: întrebați-i pe Emil Boc și pe Ioan Oltean dacă nu mă credeți 

    au fost inițiate acțiuni în instanță: civile și penale împotriva mea (toate pierdute de sindicate). 

    în data de 29 mai 2012, la numai 14 zile de la instalarea în funcția de ministru interimar al educației, Liviu Marian Pop a semnat ordinul 4271/2012 prin care s-a revenit la situația în care sindicatele încasează 1% direct din salariul brut al cadrelor didactice. Ca secretar general al unui sindicat, Liviu Marian Pop fusese până atunci cel mai acerb critic al meu. Altfel spus, prima grijă a guvernului Ponta în 2012 a fost să dea banii înapoi sindicatelor din educație direct din salariile profesorilor, punând ministru un sindicalist care mă contestase violent. Iată dovada clară în virtutea căreia semnalez cârdășia dintre sindicate și PSD. Azi, acei 1% încasați de sindicate reprezintă aproximativ 20 de milioane de euro anual. A căror destinație nu este niciodată verificată de nicio autoritate. 

    În 11 ianuarie 2016 este adăugat art. 24 la Legea 62/2011 prin care angajatorul este obligat să rețină cotizația direct de pe statele lunare de plată, la cererea sindicatului. Este, de ochii lumii, introdusă în articol sintagma ”cu acordul membrilor”, mizându-se pe faptul că puțini îndrăznesc să se opună. Și cum s-ar opune când știu că, fiind prezent în comisia de evaluare a profesorilor, sindicatul are la îndemână un asemena mijloc de presiune de care, la un moment dat, poate depinde cariera lor lui profesională? Printre inițiatorii acestei legi (în dezbatere parlamentară din 2013) găsim nume sonore ale PSD, dar și ale PNL-ului de ieri și de azi: Ana Birchall, Liviu Marian Pop, Nelu Tătaru, Ben-Oni Ardelean, Victor Ciorbea. 

    Un alt articol interesant al aceleiași legi (26, alin 1) spune ”Controlul activității financiare proprii a organizațiilor sindicale se realizează prin comisia de cenzori, care funcționează potrivit statutului și legislației în vigoare.”. Altfel spus, sindicatul se controlează pe sine din punct de vedere financiar, după ce statul, ca angajator, îi virează lunar 1% din salariile angajaților... 

    În educație, liderii sindicali sunt degrevați de ore (vreo 170 de norme, adică echivalentul normelor din 17 școli cu 10 profesori fiecare) dar primesc salariul ca și cum ar fi la catedră (Art. 263. alin. 10 din Legea 1/2011, introdus în 2013). Intuiesc că situația e similară în alte domenii. 

    Am afirmat recent că sindicatele sunt structuri cvasi-mafiote, ocazie cu care un sindicat din Iași m-a dat în judecată. În fața argumentelor mele –printre care și cererea formulată instanței de a ne pune la dispoziție lista patrimoniului sindical și veniturile liderilor sindicali– sindicatul a renunțat la cauză. Am aflat totuși că acel sindicat județean din educație avea cel puțin o agenție de voiaj, o instituție nebancară de credit (CAR) și un hotel. Nu îndrăznesc să mă gândesc ce patrimoniu gestionează liderii marilor confederații sindicale naționale și ce venituri au. Cred că am fi cu toții șocați dacă aceste date ar fi publice, căci pensiile speciale ni s-ar părea, probabil, ridicole. 

    Iată cum, cu legea în mână, liderii sindicali din România gestionează fără niciun control un patrimoniu imens, încasează salarii galactice, fiind sistematic protejați de legi date în perioada guvernelor PSD care „plâng“ de mila sărmanilor, pe care, de altfel, îi jefuiesc sistematic. Ne mai mirăm atunci că aceste ”sindicate” se constitie într-o o armă de luptă împotriva guvernelor non-PSD? 

    Acest mod de ”parazitare” a muncii colegilor nu este ilegal, ci doar dăunător, tot așa cum parazitarea omului de către tenie nu este ilegală, ci dăunătoare. Nu, majoritatea sindicatelor din România nu desfășoară activități ilegale, ci activități dăunătoare interesului public, activități protejate de legi date de majoritățile politice pe care le servesc. Teoretic sindicatele ar trebui să fie un pilon al democrației. Din păcate majoritatea sindicatelor au fost pervertite de lideri veroși care au un singur interes: buzunarul propriu. 

    1. Anonimului de la ora 9:04.Ce bine iar prinde lui iohannis si actualului guvern ca sindicatele sa dispara iar unii dintre liderii de sindicat sa fier bagati la puscarie.Chiar daca unii dintre liderii de sindicat sau dovedit hrapareti si pusi pe capatuiala atunci cand au fost dovediti au infundat puscaria.Cine opreste institutiile abilitate ale statului sa verifice averile liderilor de sindicat si comiterea unor infractiuni la legea sindicatelor ,nimeni. Numai ca,unii dintre lideri,pactizeaza cu cei care sunt la putere indiferent de ce partid sau coalitie conduce tara si astfel in loc sa apere interesele sindicalistilor se fac ca ii apara si astfel devin niste dinozauri in conducerea unor sindicate.Pun insa o intrebare,iata-o:Daca unii dintre liderii sindicali au prea multa bogatie si putere,care este deosebirea intre ei si IOHANNIS. Niciuna. Daca un lider sindical,prosteste sindicalistii si se imbogateste,IOHANNIS,PROSTESTE intreaga ROMANIE si iata unde a adus tara,in afara lumii democrate,cu romani saraci mai rau ca pe timpul lui Ceausescu,cu batrani umiliti,si cu copii inchisi in case,lasati fara copilarie si stiinta de carte.Mai nou,actualul guvern,doreste sa inchida iarasi scolile,orasele si astfel sa transforme tara intr-o mare puscarie Asa ca ,ce bine iar prinde lui BALALAU de la cotroceni sa vada niste sindicate desfintate si pe liderii lor la puscarie.Ce grad ai mai anonimule.? col. de SRI cumva.?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb