Partidele caută soluţii pentru alegerile prezidenţiale

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 27 octombrie 2011

Partidele politice au intrat în febra căutării potenţialilor candidaţi pentru alegerile prezidenţiale. Chiar dacă anul viitor se vor desfăşura doar scrutinuri pentru locale şi parlamentare este ştiut că fiecare formaţiune are nevoie de un personaj central, care să funcţioneze pe post de "locomotivă". S-a demonstrat că un prezidenţiabil cu priză la public aduce procente bune pentru partidul care îl propulsează.

Pentru PDL problema este extrem de spinoasă având în vedere că omul numărul unu al acestei formaţiuni din ultimul deceniu, Traian Băsescu, nu mai poate candida pentru un nou mandat. Prezenţa lui Mugur Isărescu la şedinţa coaliţiei guvernamentale de ieri dimineaţă a oferit suficient material pentru cei care susţin că guvernatorul va fi propunerea actualei puteri pentru viitoarele alegeri, mai ales că numele acestuia a apărut şi în nişte sondaje de opinie comandate de PDL. Tot la nivel de speculaţie au apărut şi nume mai puţin folosite, dar învăluite de o aură de mister datorită poziţiilor ocupate în acest moment, George Maior şi Mihai Răzvan Ungureanu, şefii SRI respectiv SIE. Şi o candidatură feminină este luată în calcul, Elena Udrea fiind vizată, mai ales că este cea mai cunoscută doamnă care activează în politică.

Şi la nivelul USL există discuţii aprinse pe această temă. Teoretic, Crin Antonescu este alesul, dar sunt numeroşi membrii ai PSD care nu sunt de acord cu această soluţie, aceştia considerând că procentele partidului ar impune ca alianţa să aibă un candidat din partea acestei formaţiuni.

Există şi o soluţie care ar închide orice discuţie pe această temă. Emulaţia creată în jurul Regelui Mihai în ultimele zile a repus pe tapet o propunere mai veche, dar niciodată "dis-cutată" la nivel naţional: revenirea la Monarhie. Fostul prim-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, s-a exprimat foarte clar în această privinţă: "Sigur că, dacă românii vor considera că monarhia este o opţiune, eu aş fi unul dintre cei care ar susţine această posibilitate şi România ar putea să funcţioneze aşa cum funcţionează celelalte monarhii constituţionale din Europa în care casa regală, Regele sau Regina sunt simbolul statului şi nu un factor de putere perturbator, ci un factor de echilibru în viaţa socială şi în viaţa politică şi sigur că rămâne parlamentului şi executivului rolul de a lua deciziile importante şi de a conduce ţara". Chiar şi din rândul PSD, partid cunoscut pentru poziţiile anti-monarhice, sunt lideri care nu exclud o astfel de propunere. În ceea ce priveşte PDL-ul poziţia este evidentă, a putut fi observată cu ocazia discursului rostit de Rege în Parlament (absenţa masivă), dar a fost exprimată şi de preşedintele Traian Băsescu: "Bun, rău, dar ştiu că îl schimbă (n.r. pe preşedinte). Ce te faci cu unul care e pe viaţă şi mai lasă şi moştenitori? Dacă iese vreunul cu dizabilităţi, ce te faci? Rămâi cu el şef de stat?". De altfel, această declaraţie i-a adus şi un avertisment din partea Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb