Patriciu îl poate lăsa pe Băsescu fără 800 milioane de euro

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 9 martie 2006

"Rompetrol" ameninţă că şi-ar putea înceta activitatea dacă "abuzurile" orchestrate politic nu se vor opri şi statul ar pierde taxe şi impozite în valoare de 800 de milioane de euro

Scandalul în jurul omului de afaceri Dinu Patriciu are în opinia acestuia puternice motivaţii politice venite chiar din direcţia preşedintelui Traian Băsescu şi interese economice care sprijină concurenţa de pe piaţa petrolului.

Parchetul a instituit un sechestru asigurator asupra a 25,8% din acţiunile libere de sarcină emise de "Rompetrol" Rafinare şi deţinute de "Rompetrol Grup Olanda". Această măsură este considerată de Dinu Patriciu, preşedintele "Rompetrol Olanda" drept o "încercare de intimidare a procurorilor, care acţionează împotriva intereselor statului, ale angajaţilor, partenerilor companiei şi ale economiei româneşti". Domnia sa a spus că această cercetare putea viza doar omul de afaceri Dinu Patriciu care deţine o avere de două-trei ori mai mare decît procentul de 25,8% din acţiunile sechestrate de Parchet, şi nu să pună sechestru pe acţiunile care "aparţin unor persoane juridice care nu au nici o legătură cu dosarul Rompetrol".

Dinu Patriciu spune că deşi "Rompetrol" a plătit în 2005 taxe de aproape 800 milioane de euro către stat, ceea ce înseamnă 7% din bugetul statului colectat din taxe şi impozite, "abuzurile continuă şi este posibilă chiar încetarea activităţii Rompetrol". Taxele plătite de grupul Rompetrol sunt de două ori mai mari decît bugetul Ministerului Justiţiei în 2005 şi de 5,7 ori mai mari decît cel al Ministerului Culturii şi Cultelor şi însumează peste 1 milion de pensii anuale.

Efectele retragerii Rompetrol de pe piaţa petrolului, deşi deţine 30% din aceasta, "pot afecta major piaţa de capital şi îi poate determina pe investitori să evite piaţa din ţara noastră", este de părere Dinu Patriciu, adăugînd că "slujbele a 8.000 de angajaţi sunt puse în pericol".

Sechestrul pe acţiunile Rompetrol "este nul din punct de vedere al derulării anchetei", consideră Dinu Patriciu, mai ales că "cercetarea este făcută de o procuroare care este ea însăşi subiectul a patru investigaţii penale". Mai mult, concurenţa este ajutată, în opinia omului de afaceri, deoarece "sînt sustrase din dosar acte care ajung la concurenţi şi care sînt folosite în procesele civile pe care aceştia ni le intentează". Interesele concurenţei, potrivit lui Dinu Patriciu, sînt de partea grupului de firme "VGB Oil" care este acţionar la Balkan Petroleum, proprietarul rafinăriei Rafo Oneşti.

Cu toate acestea, "sechestrul nu aduce un prejudiciu în sine deoarece "cele 25,8% din acţiuni valorează între 0-250 milioane dolari, în funcţie de activitatea companiei", susţine Dinu Patriciu, adăugînd că "dacă abuzurile continuă, valoarea acţiunilor va fi zero".

Dinu Patriciu, cercetat în stare de libertate în dosarul Rompetrol, a spus că "există probe în dosar care infirmă manipularea pieţei de capital", de care este acuzat şi infirmă faptul că creanţa recuperată din Libia de Rompetrol ar fi fost a statului român.

"Tot ce se întîmplă acum este o isterie în lupta împotriva corupţiei", crede Dinu Patriciu, declarînd că "unii investitori se gîndesc cum să-şi lichideze afacerile, iar funcţionarii nu mai dau aviz pentru derularea afacerilor de frică să nu fie consideraţi corupţi".

Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie consideră că sechestrul a fost luat ca urmare a infracţiunilor de înşelăciune, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, în urma cărora statul a fost prejudiciat cu aproximativ 20.000 de miliarde lei vechi. Astfel, sechestrul este o "măsură procesuală menită să împiedice înstrăinarea acţiunilor", pînă la recuperarea prejudiciului.

Fostul democrat şi fostul lider liberal continuă războiul din Alianţă

Implicaţiile politice ale cercetării omului de afaceri liberal Dinu Patriciu sînt uriaşe. Cel mai puternic om politic din ţară - preşedintele Băsescu se confruntă cu unul din cei mai puternici oameni de afaceri români - Dinu Patriciu. Fostul preşedinte al filialei PNL Prahova a declarat ieri că "rămîne un liberal" şi că "Băsescu este de două ori întîmplător pe scena politică: o dată în postura de candidat şi o dată în cea de ales", susţinînd că Preşedintele este "un activist al colectivizării".

Bănuielile din presă conform cărora hărţuiala lui Dinu Patriciu va înceta după fuziunea PNL-PD sunt false din cel puţin două motive: despre fuziune nu mai poate fi vorba pentru moment, iar atacurile dure ale omului de afaceri vor inflama şi mai mult Cotroceniul. Faptul că susţinea fuziunea în urmă cu o lună, îl făcea pe Dinu Patriciu să creadă că din unirea celor două partide aflate la putere va ieşi un partid liberal puternic.

Interesele preşedintelui Băsescu pot viza interesele fostului său partid - PD, iar acuzele lui Dinu Patriciu potrivit cărora campania împotriva Rompetrol doreşte să murdărească imaginea companiei, sugerează prin atacurile aduse preşedintelui, că această campanie are drept ţintă inclusiv partidul liberal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb