PATRICIU, PESIMIST Nabucco nu va avea suficienţi furnizori de gaze naturale

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 8 octombrie 2008

Nabucco nu va avea suficienţi furnizori de gaze naturale

Problema gazoductului Nabucco este că nu are cu ce să fie umplut şi a fost imaginat în altă lume, cu alt echilibru geo-politic, a declarat, ieri, la Alma Ata, directorul general executiv al Grupului "Rompetrol", Dinu Patriciu. "La acel moment, gazoductul a fost proiectat să trea­că prin Turcia. Dar ar putea trece pe sub Marea Neagră şi ar fi cu 1.000 km mai scurt", a explicat domnia sa.

Potrivit Agerpres, Nabucco este un proiect care vizează transportul de gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Conducta ar urma să aibă o lungime de 3.300 km şi să trans­porte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Gazoductul ar putea deveni operaţional în 2012. Decizia finală asupra construcţiei conductei Nabucco ar trebui luată în acest an. În acest caz, construcţia ar începe anul viitor, iar primul transport de gaze ar putea avea loc în 2012 / 2013.

Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România). Recent, consorţiul Nabucco a dobândit un al şaselea partener prin includerea companiei RWE (Germania). Concepută ca o alternativă la gazul natural furnizat de Rusia, Nabucco ar oferi Uniunii Europene o sursă alternativă de aprovizionare cu gaz provenit din Azerbaidjan, Iran, Irak, Turkmenistan şi Kazahstan.

Cu toate acestea, grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a făcut progrese cu un proiect rival, denumit South Stream. Acesta presupune construcţia unei conducte cu o lungime de 900 km ce va traversa Marea Neagră pentru a face legătura între Rusia şi Bulgaria, de unde se va împărţi în două ramuri, una spre Austria şi cea­laltă spre Grecia, de unde va ajunge până la Otranto pe coasta Italiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb