Problema gazoductului Nabucco este că nu are cu ce să fie umplut şi a fost imaginat în altă lume, cu alt echilibru geo-politic, a declarat, ieri, la Alma Ata, directorul general executiv al Grupului "Rompetrol", Dinu Patriciu. "La acel moment, gazoductul a fost proiectat să treacă prin Turcia. Dar ar putea trece pe sub Marea Neagră şi ar fi cu 1.000 km mai scurt", a explicat domnia sa.
Potrivit Agerpres, Nabucco este un proiect care vizează transportul de gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Conducta ar urma să aibă o lungime de 3.300 km şi să transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Gazoductul ar putea deveni operaţional în 2012. Decizia finală asupra construcţiei conductei Nabucco ar trebui luată în acest an. În acest caz, construcţia ar începe anul viitor, iar primul transport de gaze ar putea avea loc în 2012 / 2013.
Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (România). Recent, consorţiul Nabucco a dobândit un al şaselea partener prin includerea companiei RWE (Germania). Concepută ca o alternativă la gazul natural furnizat de Rusia, Nabucco ar oferi Uniunii Europene o sursă alternativă de aprovizionare cu gaz provenit din Azerbaidjan, Iran, Irak, Turkmenistan şi Kazahstan.
Cu toate acestea, grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a făcut progrese cu un proiect rival, denumit South Stream. Acesta presupune construcţia unei conducte cu o lungime de 900 km ce va traversa Marea Neagră pentru a face legătura între Rusia şi Bulgaria, de unde se va împărţi în două ramuri, una spre Austria şi cealaltă spre Grecia, de unde va ajunge până la Otranto pe coasta Italiei.