Patronatele continuă să se certe pe tema reprezentativităţii

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 16 iunie 2006

Industriaşii sînt nemulţumiţi de discursul susţinut de Florian Costache la Conferinţa OIM de la Geneva

În timp ce confederaţiile sindicale din ţara noastră dau dovadă de coeziune în acţiuni şi puncte de vedere, entităţile care alcătuiesc mişcarea patronală autohtonă continuă să aibă poziţii diametral opuse în ceea ce priveşte gradul de reprezentativitate al fiecărei confederaţii. Un exemplu elocvent în acest sens îl constituie reacţia conducerii Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903) la declaraţia susţinută de Florian Costache reprezentantul mişcării patronale din ţara noastră la Conferinţa anuală a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), desfăşurată la Geneva.

Concret, Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903, este nemulţumit de faptul că Florian Costache (care este preşedinte al Patronatului Naţional Român şi vicepreşedinte al Consiliului Economic şi Social-CES din partea patronală) a fost desemnat să îi reprezinte pe angajatorii români, "din moment ce patronatul pe care acesta îl conduce nu este unul reprezentativ la nivel naţional". Domnia sa consideră că Florian Costache a dezinformat în mod voit participanţii la conferinţă asupra realităţii activităţii patronale din ţara noastră. Ioan Cezar Corâci: "Nu este prima oară cînd, pe plan intern şi internaţional, lideri ai unor organizaţii patronale minore se erijează în purtători de cuvânt ai întregului patronat român, în numele unei reprezentativităţi fără legătură cu realitatea".

Industriaşii cer Guvernului să modifice legislaţia care reglementează dialogul social

Preşedintele UGIR-1903 ne-a declarat că, pe baza acestor elemente, industriaşii vor solicita Executivului să modifice legislaţia privind dialogul social şi privind consultările tripartite în toate instituţiile în care acesta se desfăşoară: CES, ministere, casele naţionale de pensii şi de sănătate sau consiliile consultative. Ioan Cezar Corâci susţine că, în prezent, din constatările făcute, în ţara noastră există patru confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional: UGIR-1903, COMPIROM, ACPR şi UNPR şi ne-a precizat că primele două dintre acestea reprezintă absolut majoritar confederaţiile patronale care semnează contracte colective de muncă la nivelul a 14 din cele 17 ramuri economice, în care se încheie astfel de contracte.

Industriaşii doresc ca modificarea criteriilor care stau la baza acordării reprezentativităţii, după cum urmează: în cazul confederaţiilor patronale să fie considerate reprezentative acele structuri care, prin federaţii şi organizaţii de ramură, participă la negocierea şi semnarea a cel puţin cinci contracte colective de muncă la nivel de ramură; iar numărul de salariaţi din societăţile membre este de minim 15% din total economie. De asemenea, reprezentanţii UGIR-1903 susţin ideea ca reprezentativitatea la nivel naţional pentru confederaţiile patronale să constituie şi criteriul de reprezentare a părţii patronale în CES şi în alte instituţii de dialog social la nivel central sau judeţean.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb