Patronatele din industria alimentară acceptă noile tarife de inspecţie practicate de Autoritatea Veterinară

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 12 aprilie 2007

Patronatele din industria alimentară sunt de acord cu noile tarife de inspecţie practicate de Autoritatea Veterinară /ANSVSA/ în unităţile care procesează produse de origine non-animală, a declarat, miercuri, pentru ROMPRES, Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară - Romalimenta.

"Am negociat un tarif sub 10 la sută din ceea ce stabilise anterior ANSVSA şi cred că este la un nivel acceptabil pentru toate unităţile care procesează produse de origine non-animală", a spus Minea.

Tariful fix pentru o oră de inspecţie în unităţile alimentare care procesează produse de origine non animală se ridică la 48,6 lei, în condiţiile în care controalele durează între o oră şi opt ore şi se efectuează de regulă lunar, potrivit Ordinului 85 al ANSVSA. Plata controalelor se realizează în funcţie de tipul de fabrică, capacitatea de producţie şi de tariful pentru fiecare oră de verificare.

Potrivit ordinului Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cele mai scurte controale şi, implicit, cele mai ieftine durează o oră şi vizează unităţile de morărit şi panificaţie cu producţie mică, fabricile de apă minerală de mică capacitate şi miniberăriile.

Potrivit preşedintelui Rompan, Aurel Popescu, în industria de morărit şi panificaţie, circa 80 la sută din cele 9.500 existente pe piaţa românească sunt de capacitate mică.

"Consider că pentru unităţile de mare capacitate, din această industrie, unde timpul de inspecţie poate ajunge la 8 ore, 4 milioane lei vechi pe lună nu este o sumă prea mare. Suntem de acord cu aceste inspecţii deoarece numai aşa se poate face ordine în sector", a mai spus Popescu.

Pentru unităţile din industria uleiului, controalele nu pot depăşi patru ore, conform negocierilor cu patronatele.

"Am acceptat aceste tarife în condiţiile în care un control în fabricile de ulei nu depăşeşte patru ore", a declarat pentru Rompres preşedintele Patronatului Industriei Uleiului-ULPROD, Viorel Zichil.

Conform Ordinului 85, firmele care vor plăti cel mai mult pentru verificările inspectorilor sanitari veterinari, întrucât acestea durează între şase şi opt ore, sunt unităţile de fabricare a vinurilor, cele de fabricare a berii cu capacitate de peste 800.000-1,6 milioane hl/an precum şi fabricile de ciocolată, supermarketurile, fabricile de prelucrare a zahărului şi de producere a sucurilor din legume şi fructe.

În ceea ce priveşte tarifele pentru controlul şi asistenţa în unităţile care procesează produse de origine animală preşedintele Romalimenta consideră că tarifele se situează între 2.000 şi 5.000 euro/lună, în funcţie de tipul şi capacitatea unităţii, de trei ori mai mici decât în ţările UE unde ajung la 15.000-20.000 euro pe lună.

Potrivit preşedintelui Romalimenta, aceste ordine ale ANSVSA care reglementează controlul veterinar în unităţile din industria alimentară sunt valabile doar în acest an, din 2008 România se va alinia normelor UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb