Patronatele din transporturi solicită ca EximAsig să fie autorizată să emită poliţe RCA

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Transporturi / 7 decembrie 2016

Patronatele din transporturi solicită ca EximAsig să fie autorizată să emită poliţe RCA

Patronatele din transporturile rutiere solicită Guvernului şi Parlamentului iniţierea imediată a procedurilor prin care compania EximAsig să fie autorizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să emită poliţe RCA, se arată într-un comunicat al transportatorilor, remis Redacţiei.

"Patronatele din transporturile rutiere - FORT,UNTRR, APTE 2002, APULUM, ARTRI - solicită Guvernului şi Parlamentului să dispună iniţierea de demersuri imediate astfel încât Compania de Asigurări - Reasigurări Exim România (EximAsig România) să fie autorizată de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru a emite asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie conform legislaţiei în vigoare", se arată în comunicat.

Patronatele din transporturile rutiere consideră că este necesară reechilibrarea pieţei de asigurări RCA prin autorizarea unei firme de asigurare-reasigurare cu capital integral de stat, având în vedere "situaţia gravă generată de modul defectuos de gestionare de către ASF a condiţiilor de emitere a poliţelor RCA, precum şi de falimentarea celor două societăţi de asigurare cu capital românesc Astra Asigurări şi Carpatica ASIG".

Reprezentanţii transportatorilor reamintesc că în raportul privind piaţa asigurărilor din ţara noastră, Consiliul Concurenţei a indicat că piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA) prezintă "o serie de trăsături oligopoliste, fapt care permite unor companii de asigurări să refuze clienţii cu daunalitate mare oferindu-le tarife mult mai mari, în condiţiile în care poliţele RCA sunt obligatorii prin lege".

Totodată, asigurările RCA au o pondere de 66% din asigurările auto încheiate în ţara noastră, ceea ce arată profitabilitatea acestui produs de asigurare, deşi acest lucru nu este recunoscut de asigurători, mai spun transportatorii.

Astfel, FORT, UNTRR, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicită iniţierea imediată a procedurilor prin care EximAsig să fie autorizată de către ASF, astfel încât înainte de finalul perioadei de plafonare a tarifelor acest asigurător să aibă capacitatea de emitere şi gestionare a poliţelor RCA pe întreg teritoriul ţării.

"În perioada următoare, patronatele din transporturi monitorizează permanent respectarea plafonării tarifelor şi a prevederilor ordonanţei emise de Guvern în luna septembrie, urmând ca după alegerile parlamentare, FORT, UNTRR, APTE, APULUM şi ARTRI să revină în Parlament pentru construcţia noii legi RCA, cu scopul precis de a prelua în lege măsurile benefice introduse prin ordonanţă dar şi pentru introducerea tarifului de referinţă ca principiu de bază în construcţia tarifelor RCA în viitor", precizează sursa citată.

Consiliul Autorităţii de Supravaghere Financiară (ASF) a aprobat, pe 22 noiembrie, proiectul de normă privind punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă (OUG) a Guvernului care prevede stabilirea unor tarife maximale, pentru şase luni, în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA).

Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o OUG care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF. ASF a publicat, la finalul lunii octombrie, un proiect de norme, ce reprezintă legislaţia secundară, prin care autoritatea pune în aplicare OUG a Guvernului.

ASF a anunţat că acest proiect a fost aprobat.

Guvernul a dat dreptul ASF, prin OUG, să fixeze preţuri maxime pentru poliţele RCA pentru o perioadă de şase luni, ceea ce echivalează cu o îngheţare a preţurilor, potrivit News.ro.

În cadrul proiectului de normă, principalele noutăţi le reprezintă ridicarea plafonului maximal de acordare a despăgubirilor, atât în cazul vătămărilor corporale, cât şi în cazul pagubelor materiale pentru o perioadă de şase luni, ceea ce echivalează cu o îngheţare a preţurilor.

Potrivit proiectului, limita de despăgubire în cazul vătămărilor corporale şi decese, acordate prin RCA, va creşte cu 21,4%, de la 5 la 6,07 milioane euro, şi cu 22% în cazul pagubelor materiale, până la 1,22 milioane euro, începând de la 1 ianuarie 2017.

ASF a stabilit recent preţurile care vor fi valabile timp de şase luni în ţara noastră. Astfel, tariful maxim RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 lei, iar tariful maxim anual al unei poliţe obişnuite, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, va fi de 610 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb