PCC, eternul interesat de Oltchim

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2013

PCC, eternul interesat de Oltchim

Compania germană şi-a reafirmat interesul pentru privatizarea combinatului

Compania germană PCC a depus o scrisoare de interes, săptămâna trecută, pentru Oltchim. Deşi multă lume l-a acuzat că vrea să distrugă cu orice preţ combinatul, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC pentru România, vrea să demonstreze contrariul, utilizând toate mijloacele disponibile, de la ofertă fermă în privatizarea eşuată de anul trecut, până la ameninţarea că se retrage din companie.

Acum, Wojciech Zaremba a anunţat că are propriul plan de reorganizare a Oltchim, pe care îl va prezenta în cursul Adunării Generale a Acţionarilor din data de 30 aprilie.

PCC SE, principalul acţionar minoritar al SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, şi-a reafirmat interesul de a participa la privatizarea combinatului vâlcean. Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România, a declarat, pentru ziarul BURSA, că a depus o scrisoa­re de intenţie săptămâna trecută.

Compania a participat la privatizarea eşuată a combinatului vâlcean din toamna anului trecut şi a anunţat şi în iarnă, după intrarea Oltchim în insolvenţă, că este în continuare interesată să preia societatea.

PCC a elaborat propriul concept de plan de reorganizare a Oltchim, pe care îl va prezenta în cursul Adunării Generale a Acţionarilor din data de 30 aprilie, arată un comunicat remis, ieri, redacţiei.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România, a declarat: "Considerăm că este de datoria noastră să ne implicăm activ în salvarea combinatului. În acest sens, am elaborat propriul concept de reorganizare, ce conţine explicaţii de ordin economic pentru fiecare punct în parte, dar, în acelaşi timp, suntem deschişi la orice plan propus de oricare dintre părţile implicate".

Conceptul de reorganizare realizat de PCC cuprinde toate părţile componente ale Oltchim, precum şi Arpechim, Divizia Petrochimie.

În ceea ce priveşte raportul privind cauzele care au generat insolvenţa, elaborat de către administratorul judiciar, PCC SE consideră că acţionarii Oltchim trebuie să fie informaţi dacă se intenţionează concretizarea soluţiilor de reorganizare propuse în raport şi în ce mod vor fi acestea implementate. Administratorul judiciar şi/sau cel special ar trebui să prezinte, din punctul de vedere al PCC, o serie de informaţii, precum propunerea de reorganizare a combinatului vâlcean, orice potenţială ofertă primită de la investitori pentru cumpărarea Oltchim ca întreg sau a unor părţi din Oltchim şi măsurile economice şi financiare pe care adminis­tratorul judiciar le va implementa până la aprobarea planului de reorganizare.

PCC mai solicită prezentarea de informaţii clare cu privire la separarea activelor viabile de cele neviabile referitor la crearea celor două societăţi: Oltchim 1 şi Oltchim 2, propuse de administratorii judiciari în raportul asupra cauzelor insolvenţei.

Acţionarul minoritar semnificativ al combinatului cere şi detalii cu privire la stadiul în care se află negocierile cu băncile, şi cu privire la orice ajutor de stat pe care Oltchim SA ar putea să îl primească.

Wojciech Zaremba a subliniat: "În acest moment trebuie să ne concentrăm exclusiv asupra unor măsuri cât mai eficiente şi mai rapid de implementat, pentru a evita închiderea definitivă a societăţii. Una dintre aceste măsuri este, în opinia noastră, înfiinţarea unui comitet special care să aibă ca scopuri: identificarea posibilităţilor de redresare a societăţii, consilierea administratorului special cu privire la administrarea societăţii în perioada de insolvenţă şi redactarea planului de reorganizare, în baza informaţiilor puse la dispoziţie de societate. Propunem următoarea structură a comitetului: preşedinte, administratorul special al societăţii - Bogdan Stănescu, iar membri: directorul general, Mihai Tălpăşanu, toţi directorii executivi ai Oltchim, reprezentantul principalului acţio­nar minoritar, Wojciech Zaremba şi un reprezentant al altui acţionar minoritar, Cris­tian Duţescu".

Structura finală a comitetului ar urma să fie votată în timpul Adunării Generale a Acţionarilor Oltchim.

Wojciech Zaremba a declarat, pentru ziarul BURSA, într-un interviu publicat în ediţia de ieri, că PCC ia în considerare să iasă din societate, dacă statul nu trece la acţiune pentru salvarea combinatului, aflat într-o situaţie disperată, după ce privatizarea a eşuat, în toamna anului trecut. Domnia sa ne-a spus că s-a săturat să aştepte ca autorităţile să vină cu un plan concret pentru restructurarea Oltchim, în condiţiile în care şi-a oferit sprijinul în repetate rânduri şi a fost ignorat.

Potrivit domniei sale, PCC SE are două opţiuni în momentul de faţă - să coopereze pentru salvarea combinatului sau să se retragă din societate: "Alte opţiuni nu au sens. Nu pot să mai aştept ca ei (n.r. autorităţile) să facă ceva, când ei nu fac nimic. Sunt mereu în întârziere. Trebuie să începem cu un plan de restructurare".

Rominsolv şi BDO, confirmaţi ca administratori judiciari ai Oltchim

Creditorii Oltchim s-au întrunit, ieri, şi au decis confirmarea consorţiului Rominsolv & BDO Business Restructuring ca administrator judicial al combinatului vâlcean. Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, ne-a declarat: "Confirmarea noastră a venit prin votul a circa 80% din creditori. Comitetul creditorilor Oltchim este format din reprezentanţii AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania şi MFC Commodities. În perioa­da următoare ne vom concentra pe obţinerea finanţării pentru repor­nirea producţiei şi pe restructurare şi eficientizare".

Tabelul preliminar al creanţelor finalizat de administratorii judi­ciari ai combinatului vâlcean totalizează 780 milioane de euro. Administratorii judiciari se aşteptau ca datoriile combinatului să ajungă la circa un miliard de euro, potrivit lui Gheorghe Piperea. Statul este cel mai mare creditor al combinatului, prin creanţele deţinute de AVAS şi Electrica SA. Pe locul trei în topul creditorilor se află BCR cu suma de circa 78 milioane euro.

Domnul avocat Piperea ne-a menţionat că la finele săptămânii estimează că va perfecta un sistem mai complex de finanţare a producţiei Oltchim. Recent, într-un interviu acordat ziarului BURSA, domnia sa ne-a declarat: "Cel mai complicat şi mai important demers pentru salvarea Oltchim - ajutorul de stat şi ajutorul de salvare - a picat. Băncile creditoare nu mai acordă împrumuturi noi după semnalul negativ de la Bruxelles. Dar planul B nu a eşuat. Avem negocieri şi dis­cuţii intense cu băncile şi cu furnizori şi traderi, ca să vedem cum putem pune rapid în aplicare o schemă financiară complexă (factoring, lease-back, bilete la ordin), ca să repornim Oltchim".

Administratorii judiciari vor demara şi acţiuni în anulare a contractelor păguboase încheiate de Oltchim şi vor trebui să facă şi o evaluare a activelor. Tot în perioada următoare administratorii intenţionează să formuleze şi plângerile penale împotriva responsabililor din conducerea Oltchim, care au contribuit la starea în care se află acum societatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb