Un amplu seminar adresat profesorilor de tango din România şi Europa şi dedicat dezbaterii rolului şi statutului naţional şi european al tango-ului, va avea loc sâmbătă, 10 septembrie, între orele 10.00-13.00, la sediul Institutului Cervantes.
Seminarul este inclus în proiectul Tango 4 all - Săptămâna Europeană de Tango, organizat de Asociaţia pentru Cultură şi Tango (ACT) în cadrul programului Erasmus+, la Bucureşti şi Buşteni, între 10-17 septembrie.
Vor participa profesori/instructori de tango/organizatori de evenimente de tango/ reprezentanţi ai diferitelor ONG-uri de profil din România, precum şi alte persoane care se pregătesc să devină profesori de tango, alături de profesorii de tango din cele 5 ţări europene partenere ale proiectului (România, Italia, Franţa, Austria, Ungaria), care vor pune bazele unei federaţii internaţionale de tango Argentinian. Accesul la eveniment se face pe bază de invitaţie.
Agenda seminarului include:
- Prezentarea diferitelor modele de "business de tango" de către partenerii în proiect, fie că este vorba de un ONG, o şcoală/academie de tango, o firmă privată sau un liber profesionist;
- Dezbatere despre statutul tango-ului în România şi nevoia sau lipsa nevoii înfiinţării unei Federaţii naţionale de tango - de ce există fragmentare între şcoli, ce am putea face să nu mai există această fragmentare, realizarea unor proiecte comune pe viitor etc.;
- Proiecte comune de tango la nivelul României şi la nivel european;
- Codul de etică în tango;
- Statutul dansatorului de tango în România: nu există calificarea de Instructor Tango, ci doar de Instructor Dans, nu există o federaţie naţională/europeană/internaţională de tango. De ce nu există, date fiind beneficiile pentru cultură şi sănătate pe care le aduce tango-ul?;
- Care sunt grupurile ţintă ale fiecărui stil de tango (copii, tineri, adulţi, persoane în vârstă) şi modul în care putem să atragem şi alte categorii de vârstă;
- Maeştrii internaţionali invitaţi la Săptămâna Europeană de Tango vor vorbi despre specificul comunităţilor de tango din Italia, Ungaria, Austria, Argentina, Franţa.
Evenimentul va fi introdus de Alina Dumitrescu (La Morocha), cea care a înfiinţat în 2004 prima şcoală de tango argentinian din România - El Tango. Aceasta a luat lecţii cu profesori de tango renumiţi din Buenos Aires.
Moderatoarea seminarului va fi ziarista Ileana Ţăroi, coordonatoarea emisiunilor în limba franceză la Radio România Internaţional.
Obiectivele seminarului sunt: promovarea tango-ului argentinian în România şi Europa, creşterea calităţii comunităţilor de tango din România/Europa, precum şi realizarea unei broşuri de bune practici în tango-ul argentinian care va fi distribuită la nivel internaţional.
Agenda Tango 4 all - Săptămâna Europeană de Tango propune publicului român cursuri gratuite de tango, dar şi demonstraţii de măiestrie oferite de maeştri şi instructori de tango de nivel internaţional, proiecţii de film şi evenimente culturale, concerte, sesiuni informative şi expoziţii. Intrarea este liberă la evenimentele dedicate publicului larg. În România sunt peste 3.000 de dansatori de tango şi peste 40 de scoli de tango.
Proiectul "Tango for all", iniţiat de 6 ONG-uri din 5 ţări europene (România, Italia, Franţa, Austria, Ungaria) şi inclus în cadrul Programului Erasmus+, are ca obiectiv creşterea participării europenilor de toate vârstele în activităţi de cunoaştere a dansului/tango-ului şi a comunităţilor de tango argentinian. Proiectul va implica circa 50 de profesori de tango din Europa, aproximativ 300 de participanţi la evenimentele locale din fiecare ţară participantă la proiect şi aproximativ 3.000 de participanţi la evenimentul din luna septembrie "Săptâmana Europeană de Tango" din România.
Mai multe detalii despre eveniment şi agenda completă sunt disponibile pe site-ul: