PE a votat o rezoluţie prin care cere UE să lanseze procedura de sancţionare a Ungariei

Andrei Stan
Internaţional / 17 mai 2017

PE a votat o rezoluţie prin care cere UE să lanseze procedura de sancţionare a Ungariei

Parlamentul European (PE) a votat astăzi o rezoluţie care cere Uniunii Europene să lanseze o procedură pentru sancţionarea Ungariei pentru "încălcarea gravă" a valorilor europene, informează un comunicat de presă al PE.

Invocarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona ar putea duce la pierderea de către Ungaria a dreptului la vot în cadrul reuniunilor Consiliului Uniunii Europene.

Situaţia din Ungaria justifică activarea procedurii care ar putea duce la sancţiuni pentru Ungaria, spun deputaţii în rezoluţia adoptată astăzi.

Ca urmare a dezbaterii anterioare din plen, deputaţii spun că situaţia actuală din Ungaria privind drepturile fundamentale justifică începerea procedurii oficiale de a stabili dacă există "un risc clar de încălcare gravă", a valorilor UE de către un stat membru.

Astfel, rezoluţia cere activarea Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona. Mai exact, aleşii au cerut Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne să redacteze o rezoluţie oficială ce va fi supusă la vot în plen.

De asemenea, ei vor ca Executivul ungar să retragă legile împotriva azilanţilor şi organizaţiilor neguvernamentale şi să ajungă la un acord cu autorităţile americane, astfel încât Universitatea Central Europeană să rămână în Budapesta ca instituţie liberă.

Europarlamentarii mai solicită Comisiei Europene să monitorizeze strict utilizarea fondurilor UE de către Budapesta.

Sursa citată precizează: "Recentele evoluţii din Ungaria au dus la deteriorarea gravă a statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale, ceea ce reprezintă un test pentru abilitatea UE de a apăra valorile sale fundamentale, spun deputaţii. Ei subliniază nevoia unui proces de protejare a valorilor principale ale UE, menţionat în rezoluţia din 25 octombrie 2016".

Rezoluţia a fost adoptată cu 393 de voturi la 221 şi 64 de abţineri.

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimţământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate şi majoritatea absolută a deputaţilor.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate şi Parlamentul trebuie să îşi dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancţiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb