Pe cine trimitem la Bruxelles?

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 2 iulie 2018

Trioul propus de România pentru UE (fotografie de MAKE)

Trioul propus de România pentru UE (fotografie de MAKE)

Austria a preluat, ieri, pre­şedinţia Uniunii Europene, pe care o va deţine până la 1 ianuarie 2019, când ţara noastră o va înlocui.

În toată această perioadă, conducerea va fi asigurată dintr-un trio alcătuit din Austria - care a preluat preşedinţia, România - statul care va prelua conducerea Uniunii de la 1 ianuarie 2019 şi Bulgaria, care tocmai şi-a terminat mandatul.

Referitor la trioul care a intrat în atribuţii de la 1 iulie 2018, am asistat săptămâna trecută la o polemică între fostul preşedinte Traian Băsescu şi prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Fostul preşedinte a spus în Parlament, la dezbaterea moţiunii de cenzură: "Începând de la 1 iulie România intră în trio. Trio la nivelul UE înseamnă că premierul României, alături de cancelarul Austriei şi de premierul Bulgariei, vor stabili principalele linii strategice pentru următoarele 18 luni în UE".

În opinia Vioricăi Dăncilă, ţara noas­tră nu face parte din acest trio, deoarece ea este inclusă în grupul cu Finlanda şi Croaţia.

"Domnule Băsescu, nu suntem în trioul cu Austria, ci în trioul cu Finlanda şi Croaţia, aşa că vă rog să vă documentaţi", a spus, cu prilejul moţiunii de cenzură, Viorica Dăncilă.

Greşit! Conform Deciziei Consiliului European nr.1316/2016 coroborată cu Decizia Consiliului nr.908/2009, trioul despre care vorbeşte Viorica Dăncilă va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, adică în momentul în care ţara noastră va prelua preşedinţia Uniunii Europene.

Traian Băsescu a vorbit despre grupul format din cele trei state care se află la conducerea Consiliului Euro­pean în perioada 1 iulie 2018 - 1 ianuarie 2019.

În privinţa componenţei s-ar putea isca o dezbatere dacă din trio face parte Bulgaria sau Finlanda.

Din practica europeană, reţinem că în trio rămâne încă şase luni şi statul care predă preşedinţia. În cazul nostru, Bulgaria. În sprijinul acestei idei, argumentăm cu faptul că România nu a făcut parte din trio de la începutul anului 2018, adică de la preluarea preşedinţiei de către Bulgaria. În consecinţă, de la 1 iulie 2018, Finlanda nu poate face parte din trio, poate avea doar rol de observator în această perioadă.

Practic, începând de ieri, România şi Bulgaria o asistă pe Austria în conducerea Uniunii.

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, care în august va împlini 32 de ani, de profesie jurist, va discuta problemele Uniunii cu inginerul în petrol şi gaze Viorica Dăncilă şi cu absolventul Academiei de Poliţie de la Sofia, Boyko Borisov. Cu menţiunea că şeful guvernului austriac şi cel al guvernului bulgar au îndeplinit de-a lungul timpului şi alte funcţii importante în administraţia publică centrală - Kurz, secretar de stat la Interne şi Ministru de Externe, Borisov - fost primar al capitalei Bulgariei, Sofia - spre deosebire de profesoara din Videle care a mai fost doar europarlamentar. Prin prisma acestui fapt, putem deduce că cei doi se pricep mult mai bine la guvernare şi la administraţie, decât Viorica Dăncilă, iar în confirmarea acestei afirmaţii stau acţiunile incoerente din acest an ale prim-ministrului României.

Dăncilă, analfabetismul funcţional şi Consiliul UE

De la 1 ianuarie 2019 miniştrii guvernului Dăncilă şi secretarii de stat vor face parte din cele zece structuri ale Consiliului Uniunii Europene. Printre care se numără şi consiliile la care s-a referit Traian Băsescu în alocuţiunea din Parlament: pentru afaceri generale, pentru transporturi, telecomunicaţii şi energie, pentru afaceri economice şi financiare, pentru educaţie, tineret, cultură şi sport.

Referitor la acestea, fostul preşedinte a declarat: "Credeţi că doamna Dăncilă va putea să stea alături de cancelarul austriac şi să discute problema Brexit? Dar despre migraţia la nivelul Uniunii Europene, credeţi că va avea ceva idei? Dar despre proiectele strategice ale UE, credeţi că va fi în măsură să spună ceva? Şi vine altă problemă, dacă de la 1 iulie doamna Dăncilă intră în scenă, de la 1 ianuarie intră tot Guvernul în scena UE. După cum ştiţi, dincolo de Consiliul European există Consiliul Uniunii Europene, care are zece formaţiuni. Aceste formaţiuni sunt conduse de miniştrii ţării care deţine preşedinţia şi o să vă întreb: există Consiliul Transporturi, cum credeţi că va face faţă ministrul Transporturilor din România, domnul Şova, să discute problemele de infrastructură ale Europei, când el nu a construit un kilometru de autostradă în România? Există Consiliul Afaceri Economice, acest consiliu va fi prezidat de domnul ministru Dănuţ Andruşcă. Vi-l imaginaţi pe Andruşcă în capul mesei cu toţi miniştrii UE discutând despre taxele vamale pentru Statele Unite? O să vă mai spun un consiliu, este vorba despre Consiliul Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport. Cum credeţi că va prezida ministrul «Pamblică» împreună cu doamna Ioana Bran (n.r. - ministrul Tineretului şi Sportului), când acolo se vor discuta problemele de educaţie ale UE, când ei nu le rezolvă pe cele din România?".

Credem că aceeaşi problemă a reprezentării României se poate pune şi în cazurile consiliului pentru justiţiei şi afaceri interne - în cadrul căruia Tudorel Toader şi Carmen Dan vor stabili politica Uniunii cu omologii lor europeni -, în cazul consiliului pentru agricultură şi pescuit unde ministrul Daea va promova oaia şi în cazul consiliului pentru ocuparea forţei de muncă şi politică socială, în care Olguţa Vasilescu îi va uimi pe omologii europeni cu incapacitatea ei proverbială de a comunica în limbile engleză şi franceză, expresia "marche du... tramvai" făcând furori în cancelariile europene.

Practic, de la 1 ianuarie 2019, dacă guvernul ţării noastre îşi va menţine aceeaşi componenţă, putem spune că analfabetismul funcţional va fi exportat de la Bucureşti la Bruxelles. Vorbim despre analfabetism funcţional, deoarece miniştrii enumeraţi în alocuţiunea sa de fostul preşedinte Traian Băsescu şi prim-ministrul Viorica Dăncilă par incapabili să înţeleagă mecanismele guvernării interne.

Şefa guvernului, plină de ridicol

Dacă este să ne referim strict la Viorica Dăncilă, ea este cunoscută mai mult prin gafele pe care le face aproape zilnic.

Cea mai recentă datează de miercurea trecută, cu ocazia dezbaterii în Parlament a moţiunii de cenzură când, adresându-se lui Traian Băsescu, Dăncilă a spus: "Mai mult, la Consiliul European ne reprezintă preşedintele României. Să înţeleg că nu aveţi încredere în domnul Iohannis?".

Pentru a înlătura orice suspiciune, menţionăm de la început că în cadrul Uniunii Europene există două consilii: Consiliul European şi Consiliul UE.

Dacă în cadrul celui de-al doilea activitatea o exercită miniştrii şi secretarii de stat, în cazul primului reprezentarea poate fi asigurată de preşedintele ţării sau de prim-ministru.

Conform datelor furnizate pe pagina www.consilium.europa.eu/ro/european-council/, membrii Consiliului European sunt şefii de stat sau de guvern ai celor 28 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene.

Cu alte cuvinte, Traian Băsescu avea dreptate, iar Viorica Dăncilă a fost prinsă din nou în offside.

Iar aceasta nu este singura gafă a şefului guvernului. Premierul, care de la 1 ianuarie 2019 va conduce destinele UE, habar nu avea, pe vremea când era europarlamentar, cine face parte din structura europeană.

Astfel, într-un interviu din martie 2017, Dăncilă spunea: "Bineînţeles că nu încercăm să intervenim în problemele interne ale unui stat membru cum este Iranul sau Pakistanul, dar cred că este nevoie de discuţii cu cei care sunt factori de decizie ca drepturile femeii să devină o realitate".

În opinia Vioricăi, Iran şi Pakistan fac parte din Uniunea Europeană!

Stilul premierului este deja caracteristic. Viorica Dăncilă a punctat la fiecare categorie de gafe: a făcut dezacorduri, a stâlcit cuvinte, a încurcat sau a inventat denumiri.

De la "imunoglobină" la "avem salarii pentru plata pensiilor şi salariilor", de la "uitaţi de Plionul II" la "Banca Monetară" trecând prin "Euro 20 - 20" gama gafelor este foarte mare.

La fel de mare, precum dezacordurile sau enunţurile hilare.

"Majorările de preţuri s-au diminuat", "Am participat la punerea în funcţie a staţiei de pompare", "Nu este uşor. Faceţi un exerciţiu de imagine şi puneţi-vă în locul meu", sunt doar câteva dintre enunţurile "celebre" ale Vioricăi, care au culminat cu concluzia de săptămâna trecută, din Parlament, a prim-ministrului:

"Această dezinformare este pur şi simplu o minciună!" .

Mai mult, premierul a dovedit mereu că este o persoană care nu se informează în prealabil şi de aceea este incapabil să poarte o discuţie liberă despre orice subiect.

Astfel, în privinţa reabilitării celor patru stadioane bucureştene pentru Euro 2020 - Ghencea, Giuleşti, Dinamo şi Arcul de Triumf,

"Sunt trei stadioane care deja se fac, Dinamo, Rapid şi Giuleşti", a spus Dăncilă la România TV. După ce i s-a atras atenţia că stadionul Rapid şi stadionul Giuleşti sunt acelaşi lucru, primul ministru s-a corectat. Dar, în continuare, a omis stadionul Ghencea. "Dinamo, Giuleşti şi Arcul de Triumf. Se fac cele trei stadioane. Facem toate demersurile pentru Campionatul Euro douăzeci douăzeci" a adăugat Viorica Dăncilă.

Ce va face de la 1 ianuarie 2019 un astfel de premier, care nu citeşte sau nu înţelege ce citeşte, când în afara informaţiilor pe care trebuie să le asimileze în ţară pentru şedinţele de guvern, va trebui să studieze şi informaţiile de la Bruxelles pentru şedinţele din Consiliu?

Iar la acestea putem adăuga şi gafele de protocol. Printe care se numără uitarea numelui primului ministru al Estoniei, precum şi neştiinţa protocolului în cazul primirii unui şef de guvern din altă ţară.

Toată lumea îşi aminteşte de gafele făcute de Viorica Dăncilă cu ocazia primirii la Palatul Victoria a omologului său din Croaţia. Premierul român nu a ştiut ce paşi urmează după intonarea imnurilor, omologul său atenţionând-o de două ori.

În cadrul UE, protocolul este strict, iar Dăncilă pare incapabilă să îl înveţe atât timp cât nu îl cunoaşte pe cel intern.

Analizând toate cele de mai sus, concluzia este una singură: guvernul nostru nu pare pregătit să ţină în mână frâiele UE începând cu 1 ianuarie 2019.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Eu zic sa trimitem asa: pe domnii ministri Genunche si Pamblica, pe tanti Viorica (ca se rupe in figuri cu exercitiile de imagine), pe madam de Supt Prefectul si pe dom' Livache, ca nu a ramas repetent decat un an. Daca aveti alte propuneri, haideti sa facem impreuna cea mai buna echipa!

    ba eu zic sa trimitem slugile de serviciu ciolos ,kovesi ,holdea presul boc sau piratul hot,lasa-ti vrajeala cu pregatirea sunt oameni politici nu specialisti din cauza asta au trupe de consilieri

    1. De acord. Sa adaugam ca fiecare din fostii prim ministrii si-au facut partide ca sa fie primii pe listele europarlamentare . Concret, avem deja 2 viitori europarlamentari - ciolos si ponta! vedem si macovei daca "rezista"!

      Cine? Dancila? Dancila este om politic? Pai, cum, Dancila nu e sluga?

      Eu zic sa se duca Iohannis ca prea este atotstiutor, turist de profesie si are si 6 case.

      Alo!, da-le telefon sa-ti schimbe scriptul si spune-le ca idiotul care ti l-a scris pe primul te-a facut de ras! Cum sa zici de Ciolos, Boc si Basescu ca-s slugi, iar de Dancila ca nu-i? Ce naiba, spune acolo, la PSD, ca a ajuns sa angajeze ca propagandisti pe toti tampitii!

      Eu zic sa se duca Dancila ca ea nu stie nimic si n-are nici 6 clase.

      Asa PSD, trimiteti-va handicapata la Bruxelles, ca daca nu va este rusine pe plan national, atunci de ce v-ar mai fi rusine international?

      Macar serveste niste romani, nu interese straine!

      Aha! Nu negi ca este handicapata. Iata ca PSD-ul are, la baza, membri cu mici accese de sinceritate.

      Da, handicapata voastra serveste pe niste romani: pe romanii Liviu Dragnea si slugile lui.

      Dar Liviu Dragnea serveste pe cine, mon cher? Ha? Aud? Putin, ceva? 

      Esti obsedat de Liviu Dragnea si de Putin. Daca te obsedeaza Putin ar fi bine sa vezi cine este liderul cel mai prieten din UE cu Putin si apoi vezi pe cine place cel mai mult din conducatorii tarii noastre acel lider. Cu siguranta nu e Dragnea. In ce priveste limbajul pe care-l folosesti, te descalifici mai mult decat o Dancila. Succesuri!

    O fi Viorica proastă, dar nici cu presa de la noi nu mi-e rușine. Decizia Consiliului UE la care ziaristul se referă stabilește în anexa organizarea trio-urilor. Dacă se obosea să citească înainte să scrie, afla că România face parte din trio-ul următor.

    Atenție, decizia este a Consiliului UE, nu a Consiliului European! Dacă Viorica nu le nimerește prin interviuri, tu nu ești în stare să le deosebești cu hârtiile in față! Când o să mai ai de scris pe tema UE, adu-ti aminte că dintre toate consiliile din Europa, numai Consiliul UE face legislație.

    In fine, la reuniunile Consiliului European ne reprezintă președintele, că urmare a modului de organizare a atribuțiilor din România, deci afirmația Vioricai nu e greșită.  

    1. Decizia stabileste triourile de conducere. dar, in momentul in care o tara este inlocuita de alta la conducerea Consiliului UE, statul care va urma peste sase luni la conducere asista presedintia in functie. Pentru ca trebuie sa stie care sunt prioritatile si sa cunoasca programele pe care este tinut sa le continue in mandatul sau. Romania este langa Austria, in perioada 1 iulie 2018-31 decembrie 2018, in calitate de viitor stat detinator al presedintiei. Pentru ca asa este practica in Uniune. Nu pentru ca asa scrie in decizii. In acest moment, Romania asista ca sa fie pregatita pentru 1 ianuarie 2019. Programele le fac cei din Consiliul European. Problema este ca Romania deja pregateste o alta agenda fata de aceea pe care a derulat-o Bulgaria si o continua Austria. Pentru ca la noi in guvern nimeni nu se pregateste si nu urmareste ce se intampla la Bruxelles si nici in statele care au precedat detinerea de catre noi a presedintiei Consiliului UE. Noi venim cu un draft, pe protectia minoritatilor, in conditiile in care problema principala a UE este securizarea granitelor in fata migratiei transfrontaliere. Iar la aceasta problema, Austria a mai introdus inca doua, dintre care una se refera la combaterea terorismului. Acestea sunt problemele UE si nu ce viseaza noaptea Dancila si Melescanu.

      Iar referitor la reprezentarea in Consiliul European, pe site-ul acestei institutii scrie destul de clar: sefii de stat sau de guvern. Ca noi, mai cu mot, am ales sa impunem ca presedintele tarii sa ne reprezinte, este o reminiscenta de pe vremea conflictului dintre Basescu si Ponta, in privinta reprezentarii la summit-urile UE.. La care pana si CCR a formulat o opinie. In cazul in care presedintele nu ar putea sa se duca, de exemplu daca e bolnav, cine va merge? Nu se va duce seful guvernului? Il va trimite la summit pe al doilea om in stat, adica pe presedintele Senatului?Haideti sa fim seriosi! Analiza strict literara nu este singura acceptata in analiza textelor legislative. Ea trebuie coroborata cu alte analize. Mai cititi Teoria Generala a Dreptului si poate invatati ceva din modurile in care este analizat un text de lege.

      Ce-ai facut Dane, ai luat leapsa de la Marinescu?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb