Patru dintre cele mai mari cinci bănci de stat din China au anunţat că şi-au mărit provizioanele pentru credite neperformante pentru a reduce pierderile viitoare, din cauza impactului pandemiei globale de coronavirus, relatează Reuters.
Toate cele cinci bănci au raportat cele mai mari scăderi ale profitului din ultimul deceniu şi o creştere a împrumuturilor odată cu anunţul rezultatelor la jumătate de an.
Rezultatele evidenţiază impactul pandemiei şi încetinirea creşterii economice asupra băncilor chineze, întrucât debitorii se luptă să ramburseze datoriile după luni de blocare şi unele sectoare, precum cele din industria turismului, să lucreze pentru a supravieţui temerilor persistente ale COVID-19.
Pe fondul presiunilor asupra economiei venite odată cu pandemia de coronavirus, Guvernul chinez le-a cerut băncilor să intensifice şi să acorde împrumuturi sectoarelor aflate la ananghie, sacrificând în acelaşi timp profituri pentru a reînnoi averile ţării.
Banca Agricolă a Chinei (AgBank) Ltd a anunţat în raportul său trimestrial că "se aşteaptă ca impactul persistent al pandemiei şi riscul de incertitudine să fie transmis mai departe industriei bancare".
Banca pentru Construcţii a Chinei (CCB), al doilea cel mai mare creditor din ţară ca active, a declarat că intenţionează să evalueze riscurile de credit şi creşterea provizioanelor, la fel ca Bank of China (BoC) Ltd.
Într-un mod şi mai direct, Banca chineză de Comunicaţii Co Ltd a informat vineri că a mărit "provizioanele pentru a contracara impactul viitor al pandemiei".
Provizioanele privind pierderea creditelor din al doilea trimestru au crescut cu 61% până la 436% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut la ICBC, CCB, AgBank şi BoC, au arătat date de la China International Capital Corp (CICC).
Craterul din prima jumătate a profitului s-a redus în cea mai mare parte cauzat de provizioanele comandate de autorităţile de reglementare, a declarat CICC luni, menţionând că profitul din trimestrul al doilea ar fi fost altfel de 1,5% la 5,1% pentru cei patru creditori.
"În viitorul previzibil, presiunea descendentă a profitului şi veniturilor băncilor va continua să crească", a declarat Wang Yifeng, analist al Everbright Securities, care a adăugat că băncile vor continua să impulsioneze provizioanele în trimestrul al treilea.
Marjele de dobândă nete (NIM) - un ecart cheie al rentabilităţii băncii - au scăzut la Banca Industrială şi Comercială din China (ICBC), cel mai mare creditor comercial din lume după active, BoCom, CCB şi AgBank.
Dar la BoC, NIM s-a îmbunătăţit uşor până la 1,82% faţă de 1,8% trei luni mai devreme.
AgBank a scăzut la 2,14% la sfârşitul lunii iunie, de la 2,17% la sfârşitul lunii martie, în timp ce la ICBC s-a redus la 1,98% la sfârşitul celui de-al doilea trimestru, de la 2,2% la sfârşitul primului trimestru.
Nivelul de împrumuturi neperformante (NPL) a crescut la marile cinci bănci în perioada de raportare, cel al ICBC a crescut la 1,5% până la sfârşitul lunii iunie, de la 1,43% cu trei luni mai devreme, iar cel al CCB a crescut cu 0,07 puncte procentuale în al doilea trimestru până la 1,49%.
Per total, băncile comerciale chineze au înregistrat o scădere de 9,4% a profitului net din prima jumătate la un trilion de yuani (146,08 miliarde de dolari), conform datelor Comisiei de reglementare a băncilor şi asigurărilor din China.
Până la sfârşitul trimestrului, rata medie a creditelor neperformante pentru băncile comerciale era de 1,94%, arată datele comisiei, cea mai mare din 2009.
1. PLATITI-VA DATORIILE !!!
(mesaj trimis de STATY în data de 01.09.2020, 11:25)
SA FACETI BINE , SA VA PLATITI TOATE DATORIILE , CHINEZI TICALOSI !!! PARTIDUL VOSTRU COMUNIST , BLESTEMAT , A NASCOCIT , CREAT , SI ELIBERAT , VIRUSUL ALA BLESTEMAT , PE CARE L-ATI ELIBERAT CU BUNA STIINTA , IN AER , CU SCOPUL CA , SA MAI CURATATI DIN VOI !!! CA V-ATI PRASIT , CA VIERMII , PANA N-ATI MAI PUTUT !!! E PLINA OMENIREA DE VOI !!! NU MAI AVETI LOC , VOI DE VOI , IN TARA VOASTRA !!! A-TI VENIT , SI IN ROMANIA !!! I-MI SPUNEA , NEVASTA MEA , CARE LUCREAZA LA UN MEGA-IMAGE : NU MAI AVEM LOC DE CHINEZOAICE IN MAGAZIN : SI SANT , NUMAI UNA SI UNA : URATE , PITICE , SLABANOAGE , CRACANATE !!! VAI DE CAPUL LOR !!! PAI : AI RASPUND EU : VEZI , DACA MANANCA NUMAI VINEREA ??? AU FUGIT DIN TARA LOR , LA MAI BINE ??? DAR , DE UNDE BINE , IN ROMANIA ??? NU E BINE , NICI PENTRU NOI !!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2020, 11:46)
gata boss, ai terminat? sau mai bagi?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Bebetto în data de 01.09.2020, 14:14)
Nu îl agita boss.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2020, 11:48)
niste fraiere bancile astea comuniste!! sa se uite la astea capitaliste de la romanica.....profituri record in pandemie! oameni saraci cu banci bogate! asta-i reteta de succes.
3. Stirea este denaturata!
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2020, 13:18)
Marile banci chineze au inregistrat pierderi de miliarde din profiturile de zeci de miliarde.
Deci, mai pe romaneste, le-au scazut profiturile cu aprox. 10%.Nici vorba de pierderi.
Autorul cred ca are probleme cu intelegerea limbii engleze.
3.1. De parcă asta ar fi prima... (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.09.2020, 22:07)
...știre denaturată. Uită-te la alea unde raportează 25 de catralioane de infectați cu Covid deși mai bine 2/3 din numărul respectiv s-au vindecat de mult.
4. care dezastru
(mesaj trimis de Vinny în data de 02.09.2020, 00:23)
NPL de 1,94% nu este nici pe departe asa de rau. As putea spune ca e chiar bine raportat la asteptari. Felicitari. Pana la 3% se incadreaza într-un tipar normal, chiar si fara efectul coronavirus.
Ca si comparatie NPL in criza anteriora a fost peste 20%, pe alocuri 30% si a stat cativa ani la acest nivel. Deci de unde titlurile astea alarmiste ? pentru ce ? 2% in cateva luni ?