Acuzaţiile adresate Preşedintelui Parlamentului European de atunci, Martin Schulz, că ar fi blocat o investigaţia penală a fostului europarlamentar Ovidiu Silaghi în România sunt total nefondate, potrivit unui comunicări remise redacţiei de Parlamentul European.
"Contrar acuzaţiilor că Preşedintele de atunci al Parlamentului European ar fi întârziat procesarea unei cereri făcute de procurorii din România pentru ridicarea imunităţii unui Membru al Parlamentului European din România, acesta a acţionat rapid şi prompt şi astfel şi-a îndeplinit sarcinile în întregime", au transmis reprezentanţii Parlamentului.
Potrivit acestuia, Schulz a transmis dosarul în decurs de câteva săptămâni de la primirea cererii originale către Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI), astfel, Preşedintele Parlamentului European îndeplinindu-şi obligaţiile "la timp şi într-o manieră corectă".
În decembrie 2013, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicitarea şi referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării Parlamentului European pentru transmiterea unei opinii şi formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi.
Acesta era acuzat de trafic de influenţă în formă continuată, fapte comise în perioada în care avea calitatea de ministru al Transporturilor.
Faptele cu care DNA a fost sesizată constau în aceea că în cursul anului 2012, Silaghi, în calitate de ministru al transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, ca o companie de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu să deschidă noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, în schimbul exercitării, de către ministru, a influenţei sale asupra unor funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) astfel încât C.N.A.D.N.R. S.A. să efectueze în termen plăţile aferente contractelor încheiate cu SC Romstrade SRL şi pentru continuarea derulării contractelor, în condiţiile în care erau înregistrate întârzieri în execuţia lucrărilor. Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Totodată, fostul ministru a primit de la acelaşi om de afaceri suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR SA, în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.
Silaghi a ocupat funcţia de deputat în Parlamentul României până la data de 3 septembrie 2013 şi a fost membru al Parlamentului European.