Negocierile cu guvernele Uniunii Europene privind revizuirea regulilor aplicabile lucrătorilor detaşaţi vor începe după aprobarea venită din partea plenului Parlamentului European (PE), informează reprezentanţa instituţiei în ţara noastră prin intermediul unui comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, plenul PE nu a obiectat faţă de decizia Comisiei EMPL de a începe negocierile cu Consiliul, ceea ce înseamnă că acestea pot începe imediat, întrucât poziţia acestuia a fost adoptată luni.
Raportoarele Elisabeth Morin-Chartier şi Agnes Jongerius au declarat: "Consiliul este acum pregătit să se alăture PE la masa negocierilor şi suntem foarte nerăbdători să finalizăm directiva privind lucrătorii detaşaţi, actualizată şi adaptată obiectivelor. Lucrurile se mişcă în direcţia corectă, dar probleme pot să apară la detalii. Vom fi cu precădere atenţi la tema transportului rutier, pentru a ne asigura că reforma va asigura echilibrul între libertatea de a oferi servicii şi o mai bună protecţie a lucrătorilor".
Potrivit PE, reforma privind regulile aplicabile lucrătorilor detaşaţi are ca obiective o mai bună protejare a acestora şi o competiţie corectă pentru companii. Modificările principale la directiva din 1996 se referă la remunerarea muncitorilor detaşaţi, durata detaşării, acordurile colective şi lucrătorii temporari.
Un lucrător detaşat este un angajat trimis temporar de angajatorul său să ofere servicii în alt stat membru UE. În 2015, erau 2,05 milioane de lucrători detaşaţi în UE.
Polinia, Germania şi Franţa sunt cele mai mari ţări de unde pleacă muncitori detaşaţi, iar Germania, Franţa şi Belgia sunt cele care primesc cei mai mulţi.