PENTRU AL TREILEA AN LA RÂND Conducerea BRD propune acţionarilor un dividend de 1,64 lei

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 6 februarie 2020

Conducerea BRD propune acţionarilor un dividend de 1,64 lei

Banca a raportat un profit net preliminar de 1,53 miliarde de lei, cu 1,13% sub cel din 2018

Randament brut al dividendului de 10%

BRD - Groupe Societe Generale (BRD), grup financiar deţinut în proporţie de 60% de francezii de la Societe Generale, a raportat, pentru anul trecut, un profit net preliminar de 1,499 miliarde de lei, în scădere cu 4,09% faţă de cel din 2018, în timp ce la nivel de bancă rezultatul net a fost de 1,528 miliarde de lei, cu 1,13% sub cel din 2018, se arată în raportul instituţiei remis, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Francois Bloch, director general al BRD - Groupe Societe Generale a declarat: "2019 a fost un an excelent pentru BRD (...). Am obţinut o profitabilitate ridicată graţie creşterii veniturilor, profilului de risc robust şi performanţei comerciale solide pe ambele segmente de clienţi, retail şi companii, continuând în acelaşi timp implementarea planului nostru de transformare a modelului de afaceri".

Conducerea băncii a propus ca, din profitul anului trecut, să repartizeze ca dividende suma de 1,64 lei/unitate, acţionarii BRD urmând să fie convocaţi în data de 23 aprilie pentru a aproba propunerea Consiliul de Administraţie.

Este pentru al treilea an la rând când administratorii BRD propun ca aceeaşi sumă să fie alocată acţionarilor ca dividende, iar la preţul acţiunii băncii de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 16,4 lei, randamentul brut este de 10%.

Anul trecut, venitul net bancar la nivelul Grupului BRD a atins 3,27 miliarde de lei, în creştere cu 5% faţă de 2018, reflectând dinamica comercială solidă pe toate segmentele de clienţi, menţionează banca în raport.

Veniturile nete din dobânzi au atins 2,15 miliarde de lei, mai mari cu 8,1% faţă de cele din anul precedent, fiind influenţate pozitiv de creşterea continuă a volumelor, schimbări de structură şi mediul favorabil al ratelor de dobândă.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 1,1%, faţă de anul 2018, datorită activităţii intense pe segmentul cardurilor, a creşterii volumelor de tranzacţii ale clienţilor, precum şi a veniturilor mai mari din activitatea de administrare a activelor.

Cheltuielile operaţionale au totalizat 1,678 miliarde de lei, în 2019, faţă ce cele 1,49 miliarde de lei, în 2018, evoluţia lor reflectând în principal creşterea tensiunii din piaţa muncii, costuri reglementare şi investiţii mai mari aferente programului de transformare a modelului de afaceri.

Costurile cu personalul au fost mai ridicate cu 7,6%, în comparaţie cu anul 2018, determinate de ajustări de salarii şi alte beneficii, realizate de bancă în contextul unei pieţe a muncii extrem de tensionată în care salariului mediu are un ritm de creştere de două cifre, arată BRD în raport.

Costurile reglementare, care se referă la contribuţiile cumulate la Fondurile de Garantare a Depozitelor şi de Rezoluţie, reprezentând 72 milioane de lei în 2019, faţă de 35 milioane de lei în 2018, şi la taxa pe activele financiare, 75 milioane de lei, înregistrată la cheltuieli în ultimul trimestru al anului, au reprezentat aproximativ 10% din totalul cheltuielilor operaţionale aferente întregului an.

Celelalte tipuri de cheltuieli au fost ţinute sub control, înregistrând o creştere de 2,5% în dinamincă anuală, oglindind efectele planului de transformare aflat în derulare, menţionează BRD - Groupe Societe Generale în comunicat.

Rata creditelor neperformante a scăzut de la 4,6%, la finalul lunii decembrie 2018, la 3,1% la finalul lunii decembrie 2019, datorită operaţiunilor de ştergere de creanţe, vânzări de expuneri neperformante şi controlul bun al riscului în procesul de acordare a creditelor, conform băncii.

Costul riscului a înregistrat reluări nete de 204 milioane de lei, în 2019, în comparaţie cu 230 milioane lei în 2018, datorită performanţei activităţii de recuperare, unor indemnizaţii excepţionale din asigurări (161 milioane lei înregistrate în trimestrul al treilea al anului 2019, prin finalizarea mai multor dosare de cerere de asigurare), precum şi calităţii bune a creditelor nou-acordate.

Rata de solvabilitate a fost de 20,1%, la finalul lunii decembrie 2019, faţă de 21,1% la finalul lunii decembrie 2018 (incluzând rezultatul net al anului, net de dividendele aprobate).

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, s-au majorat cu 4,6% faţă de 2018, graţie ambelor segmente, retail şi corporate.

Creditele de consum şi imobiliare au stat la baza creşterii pe segmentul retail, care a ajuns la un avans de 3,5% în termeni anuali. Creşterea creditelor corporate, de 7,4% comparativ cu anul 2018, a fost susţinut de creditele pentru companii mari, în urcare cu 8,2%, şi de finanţarea de leasing.

Depozitele pe segmentul retail (inclusiv fondurile BRD Asset Management) au crescut cu 5,7%, atât datorită creşterii de 4% în termeni anuali a bazei extinse a depozitelor segmentului retail, cât şi a creşterii activităţii de management al activelor.

Indicatorul credite nete/depozite a fost de 68,4% la finalul lui 2019, cu 2,7 puncte procentuale mai mare faţă de 2018.

Valoarea de piaţă a BRD - Groupe Societe Generale la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 11,429 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vor fi surclasati de către BCR!

    The Brute stie de ce. 

    1. Depinde de BCR Banca pentru Locuinte

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb