PENTRU CEI 3.650 DE ANGAJAŢI CARE VOR FI DISPONIBILIZAŢI DIN SEPTEMBRIE Poşta estimează salarii compensatorii de 60 milioane lei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 4 iulie 2013

Poşta estimează salarii compensatorii de 60 milioane lei

Poşta Română estimează salarii compensatorii de 60 de milioane de euro, pentru cei 3.650 de angajaţi care vor pleca acasă începând din luna septembrie, după cum ne-a spus Dan Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al companiei.

Domnia sa ne-a precizat: "Nu putem vorbi acum de o sumă precisă pentru salariile compensatorii, dar avem o estimare de circa 60 de milioane de lei, bani care vor fi plătiţi în următorii trei ani. În perioada care urmează vor fi făcute analize şi se va stabili numărul exact de salarii compensatorii pentru ficare salariat care va pleca din companie, acesta depinzând de vechimea în muncă".

Potrivit domnului Dumitrescu, etapa de stabilire a angajaţilor care vor fi disponibilizaţi este în derulare. Conducerea Poştei a stabilit împreună cu sindicatele criteriile după care vor pleca cei 3.650 de oameni de la Poştă, ne-a mai spus Dan Dumitrescu, adăugând: "Angajaţii vor părăsi compania ca urmare a aplicării unui set de criterii stabilite cu sindicatele, printre care se numără performanţa profesională, opţiunea individuală, abaterile disciplinare şi altele cum ar fi cele ce vizează persoane care au şi pensie, şi salariu sau care sunt şi angajaţi la Poştă şi sunt şi patroni de firme".

Concedierile efective vor începe în prima decadă a lunii septembrie, potrivit purtătorului de cuvânt citat, care ne-a spus că această măsură principală în restructurarea companiei a fost luată ca urmare a reevaluării volumului de prestaţii, înregistrându-se excedent de personal.

În urma acestui proces de disponibilizări colective, activitatea poştală nu va avea de suferit, susţine Dan Dumitrescu.

Recent, Ion Smeeianu, directorul general al companiei de stat, estima că de la Poşta Română ar urma să plece circa 4.400 de angajaţi, care vor primi între 3 şi 30 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime.

Acesta a arătat că mare parte din salariile compensatorii vor fi achitate din bugetul de stat, compania urmând să plătească doar un număr de unu până la şase salarii pentru fiecare angajat care are o vechime mai mare de 25 de ani la Compania Naţională Poşta Română (CNPR).

În perioada mai 2012-mai 2013, au plecat din companie 2.340 de salariaţi, în mod natural.

În prezent, CNPR are 32.000 de angajaţi, care îşi desfăşoară activitatea în aproximativ 5.600 de unităţi poştale.

Potrivit domnului Smeeianu, nu sunt vizaţi să fie concediaţi acei salariaţi care au semnat un act adiţional în baza căruia vor avea un program redus de lucru, fapt care presupune reducerea salariilor cu 25-50%.

Un funcţionar poştal beneficiază de un salariu lunar brut de 1.700 de lei. Până la finalul lunii mai, fuseseră semnate 1.223 de astfel de acte adiţionale, a precizat directorul societăţii.

Reducerea numărului de angajaţi va restabili echilibrul între volumul de prestaţii poştale şi numărul de angajaţi ai companiei, asigurând, astfel, premisele creşterii competitivităţii Poştei pe piaţa de profil, liberalizată începând cu 1 ianuarie 2013, menţiona, recent, un comunicat al Poştei.

Referitor la concedierile de la CNPR, premierul Victor Ponta sublinia, la finalul lui mai: "Este o situaţie economică la nivel european destul de complicată - nici celelalte companii din Europa nu mai sunt în situaţia bună în care se aflau. De asemenea, este nevoie de o restructurare la Poşta Română - în ultimii ani au fost angajate 6.000-7.000 de persoane, în condiţiile în care activitatea Poştei se reducea. A fost un loc unde se rezolvau problemele politice".

Poşta Română a fost scoasă recent la privatizare, însă niciun investitor nu a achiziţionat documentele de prezentare a companiei. În aceste condiţii, privatizarea CNPR a fost amânată de Guvern până la data de 30 iunie 2014.

Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea în acţiuni a datoriilor istorice ale Poştei Române, de 242,5 milioane lei, iar datoria către ANAF, de 107 milioane lei, va fi eşalonată, în baza unei ordonanţe de urgenţă avizată de Executiv.

Datoria totală a companiei este de 650 milioane lei.

În 2012, Poşta Română a înregistrat pierderi financiare de 52 milioane lei.

CNPR şi-a bugetat profit zero pentru acest an, cheltuielile de personal urmând să scadă, în 2013, cu 6,3% faţă de cele de anul trecut.

Acţionarii Companiei Naţionale Poşta Română sunt Ministerul pentru Societatea Informaţională, cu 75% din capital şi Fondul Proprietatea, cu restul de 25% din acţiuni.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. este voirba de unul SAU sase salarii platite de posta (nu intre unu si sase asa cum este specificat in articol), iar salariul lunar brut NU ESTE in nici un caz 1700 lei asa cum eronat "informeaza" dl Smeeianu , ori nu stie ori se face ca nu stie ca salariile sunt mult mai mici in fapt sunt intre 800 si 1400 lei brut, dar majoritatea "functionarilor postali" au in medie 1100 lei brut

    da chiAR ASA CINE ARE SALARII DE 1700?DIRIGINTI DE POSTA POATEE....IN SCHIMB POSTASII AU SALARII DE MIZERIE DE 700 MAX 1000 LEI SI MUNCESC ZI LUMINA ....

    1. foarte adevarat

      salarie sint mari la sfi iar la restu foarte mici

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb