Pentru cine joacă CNVM?!

Petru Prunea
Ziarul BURSA #Editorial / 13 iulie 2006

Ca şi în alte împrejurări şi în aceste rânduri arătăm, recunoscând, chiar de la început, rolul deosebit de important care-i revine CNVM pe piaţa de capital. Datorită unor motive obiective, pe care nu consider necesar să le enumăr din nou, această piaţă trebuie să fie reglementată. Dar reglementarea neînsoţită de o supraveghere şi de un control cores-punzător devine lipsită de sens, de eficienţă şi chiar de acoperire morală. Nivelul "corespunzător" în această activitate nu poate fi revendicat sau invocat prin aplicarea câtorva amenzi disproporţionat de mari faţă de substratul faptei sancţionate, în timp ce indivizi angajaţi în operaţiuni specifice domeniului păstorit de CNVM zburdă dintr-o ilegalitate în alta, când desfăşurarea ordonată, corectă şi transparentă, menită să-i asigure stabilitate, este mai mult un deziderat decât o realitate, când geamurile încăperii din turnul din care se supraveghează piaţa sunt mult prea fumurii.

Problema reglementării, supravegherii şi controlului pieţei de capital din ţara noastră constituie o preocupare cotidiană, stringentă, cu puternice conotaţii existenţiale, ale celor care-şi desfăşoară activitatea în această ramură a economiei. Motivele care stau la baza atenţiei acordate atitudinii CNVM faţă de ce face şi ce se întâmplă în piaţă sunt radical deosebite de la un grup de SSIF la altul. Unii atribuie normelor emise de CNVM o autoritate similară cu comanda "Pe aici nu se trece" şi, ca atare, iau tot spaţiul lăsat liber prin pasul făcut înapoi de ceilalţi pentru a-şi extinde aria operaţiunilor ilegale, contravenţionale şi nu o dată, cu caracter penal. Aşa s-au des-făşurat lucrurile în primii ani de existenţă a pieţei de capital, aşa se petrec şi astăzi la 11 ani de la acea dată. Curajul nativ al celor care nesocotesc reglementările oficiale este susţinut, amplificat şi, poate involuntar, cultivat tocmai de cei care trebuie să păzească stâna.

S-a ajuns atât de departe cu subiectivismul, ca să folosim un eufemism elegant, încât organele de control din CNVM nu doar că sancţionează pe cei care fac tot posibilul să se respecte legea în sistemul pe care-l conduc, ci nesocotesc, luând adesea în derâdere, constatări ale altor instituţii ale statului referitoare la entităţile pieţei de capital. Celor care s-au programat precum jucăriile mecanice, să vadă exclusiv paiul din ochii altora li se pune o pată pe conştiinţă când li se cere să observe şi bârna din propriii ochi. Drept urmare o scăpare, fără nicio consecinţă asupra operaţiunii în cauză, care altfel s-a finalizat în cele mai bune condiţii, este sancţionată cu amendă de zeci de milioane RON, deşi se referă la o tranzacţie de 700.000 ROL prin care, repet, nu s-a creat nimănui nici un prejudiciu.

Aceste acte de vitejie şi intransigenţă demne de cel mai aprig torţionar, sunt apărate de dovezi irefutabile cu acelaşi paloş cu care sunt protejaţi alţii care înşeală populaţia, încalcă prevederile regulamentelor, care n-au nimic sfânt, legal şi moral în ei. Să oferim şi câteva exemple.

În prezenţa conducerii CNVM şi a directorului BT Securities am arătat, cu peste două luni în urmă, că acest SSIF a atras prin interpuşi unitatea "Regisco" din Cluj-Napoca în interiorul SC "Tehnofrig" SA, unde şi-a creat un punct de lucru. Arătăm că fapta este anticoncurenţială pentru alte SSIF deoareece ele nu pot oferi beneficiarilor de extrase de cont servicii similare pe o distanţă de 500 m. Aceştia devin prizonierii voracilor agenţi ai BT Securities care-i spoliază prin comisioane aberante. Deoarece nu s-a luat nicio măsură, m-am adresat Consiliului Concurenţei. Conducerea acestei instituţii mi-a trimis o adresă în care preciza negru pe alb că punctul de lucru al BT Securities din interiorul SC "Tehnofrig" SA nu este autorizat de către CNVM. Corpul de control al acestei instituţii aflând de toată tărăşenia a nesocotit constatarea Consiliul Concurenţei reclamând "o mai bună documentare" celor care le efectuează o parte din sarcinile de serviciu. Or, noi am crezut că domnii respectivi sunt plătiţi din veniturile celor reglementaţi pentru îndeplinirea sarcinilor specifice de control nu pentru recomandări cum să le facă alţii treaba.

Tot aşa, în anii anteriori s-a comunicat CNVM că prin Registrul Mioriţa SSIF "Titan" Oradea face transferuri de acţiuni TUFE de miliarde lei. Abia după ce furtul a atins astronomica sumă, pe atunci, de 3,4 miliarde lei s-a intervenit ferm pentru a se stopa operaţiunea. Interesant este faptul că unii din aceşti făptuitori manevrează acum extrasele de cont în mod contravenţional, adică tocmai documentele concepute pentru a se curma furtul sau înşelarea clienţilor.

Cunoaşte CNVM (iar dacă nu cunoaşte n-are nici o scuză) ce afaceri s-au pus la cale, şi care se derulează la lumina zilei, cotidian, în subunităţile "Regisco" din teritoriu? În acelaşi spaţiu funcţionează în Cluj-Napoca şi registrul şi SSIF Interdealer. Oare este legal ca aceeaşi bază de date din subunităţile Regisco să fie folosită de unii ASIF sau SSIF?. Ştie CNVM că există legături prin cablu între baza de date a Regisco şi a unor SSIF prin care se transmit informaţii despre clienţi?

Cunoaşte conducerea CNVM că funcţionarii subunităţii "Regisco" din Cluj-Napoca condiţionează eliberarea extraselor de cont de efectuarea operaţiunii de vânzare numai prin punctul de lucru al BT Securities situat în acceaşi incintă? Or, multi solicitanţi de extrase de cont sunt clienţii altor SSIF. Până şi cu lucrătorii Poliţiei din zonă "s-a aranjat" pentru a amenda activitatea agenţilor delegaţi ai altor SSIF decât accea a BT Securities.

Ştie CNVM că formularele codurilor confidenţiale emise de Regisco sunt astfel concepute încât să se poată detaşa o parte din ele şi folosi, fără consum de manoperă, de către BT Securities, la punctul de lucru "Tehnofrig", şi de către SSIF "Interdealer" la punctul de lucru "Registrul Mioriţa"? Oare de ce echipa de control a CNVM care pretinde că a fost în Cluj-Napoca în verificare nu a descoperit aceste fraude, deşi le cunoştea? Oare cum explică CNVM faptul că n-a luat nici o măsură împotriva "IFC Investiţii" Târgu-Mureş, deşi cunoştea speţa, încât această SSIF îşi permite să preia un ordin de vânzare şi în aceeaşi zi în decurs de 3 ore, reuşeşte să vireze cu viteza luminii banii în contul clienţilor?

Şi în acţiunile teroriştilor islamici ca şi în unele măsuri impuse de CNVM găsim un sâmbure raţional. Dacă în primul caz comunitatea internaţională consideră că interesele celor mulţi justifică lupta contra terorismului, de ce nu se consideră necesar să se corecteze neajunsurile unor reglementări emise (acceptăm, cu o anumită justificare)? Aşa de exemplu, de ce nu se interzice funcţionarea în acelaşi spaţiu - o subunitate Regisco şi o SSIF? S-au de ce nu se autorizează SSIF să elibereze extrasele de cont prin accesarea securizată a bazei de date a registrului? De ce nu se caută soluţii pentru evitarea umilirii acţionarilor prin aşteptarea 3-4 ore la cozi interminabile a extrasului de cont, pentru ca apoi să fie spoliaţi de comisioane de peste 10%?

Activitatea de reglementare, supraveghere şi control este plină de exigenţe nu doar de onoruri, de putere dătătoare de orgolii! Aceste exigenţe au, printre altele, şi urmărirea şi corectarea promptă a nereuşitelor sau adaptarea normelor la coordonatele realităţii aflate în continuă schimbare. În caz contrar pot să apară, şi chiar apar, situaţii care îndreptăţesc fără intenţii retorice, interogaţia: CNVM, în interesul cui?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb