PENTRU "DECESUL ECONOMIEI ROMÂNEŞTI" Ioana Petrescu, "onorată" de PNL cu o coroană funerară

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 26 august 2014

Ioana Petrescu, "onorată" de PNL cu o coroană funerară

Senatorii au votat din nou reducerea CAS

Proiectul de Lege care prevede reducerea CAS cu 5 puncte procentuale a trecut, ieri, de Senat, cererea de reexaminare a actului legislativ transmisă în urmă cu circa o lună de preşedintelui Traian Băsescu fiind respinsă.

Proiectul legislativ a fost prezentat, ieri, în plenul Senatului, de ministrul finanţelor publice Ioana Petrescu.

Senatorii PNL au depus o coroană de flori, ieri, în plenul Senatului, subliniind că vor să constate, astfel, "decesul economiei româneşti".

Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a anunţat: "PNL a propus anul trecut ca de la 1 ianuarie 2014 să avem o cotă diminuată cu 5% a CAS. Guvernul Ponta a negociat cu Banca Mondială, cu FMI, cu toată lumea, şi cu Uniunea Europeană şi ne-a spus: numai de la 1 iulie. Nu se poate de la 1 ianuarie, se poate de la 1 iulie. Am aşteptat 1 iulie, am aflat că nu se poate, decât din octombrie. Între timp, am avut surpriza să vedem cum economia autohtonă capotează, cum am ajuns de la creştere economică la scădere. Am avut surpriza să vedem, doamna ministru, decesul economiei româneşti".

Senatorul PNL a menţionat că pentru acest "deces" îl "onorează" pe ministrul Finanţelor pentru a-i transmite premierului o coroană de flori "care să constate decesul economiei".

"Vă propun ca momentul de reculegere să-l ţină poporul român în luna noiembrie, la alegeri", a mai spus Atanasiu.

În acest timp, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a adus la tribuna Senatului o coroană de flori roşii pe care a depus-o în faţa băncii rezervate invitaţilor din partea Guvernului.

Doamna Petrescu s-a arătat foarte deranjată de faptul că "o măsură fiscală foarte bună, pro-business", a devenit "o polemică politică": "Din momentul în care acest proiect a fost pe masa Ministerului de Finanţe, atât eu cât şi acest proiect de lege au primit o mulţime de critici. Vă mărturisesc că aceste critici, dacă m-ar fi vizat doar pe mine, ca ministru, nu aş fi considerat că este o problemă, în schimb, m-a deranjat foarte mult că o măsură fiscală foarte bună, pro-business, prodezvoltare, a devenit o polemică politică".

Oficialul a menţionat că, din punctul său de vedere, "mediul politic trebuie să acţioneze ca pârghie de susţinere a măsurilor economice, să asigure stabilitate şi predictibilitate mediului economic, să transmită certitudine investitorilor români şi străini, că politicile publice din ţara noastră pot să ofere un mediu economic propice pentru dezvoltare".

Ioana Petrescu a mai precizat, citată de Mediafax: "Noi vrem investitori în România, dar nu le oferim condiţii. Atunci când le oferim aceste condiţii şi vrem să luăm măsuri, despicăm firul în patru şi uităm de unde am plecat (...) Vă sigur că avem resursele necesare pentru a finanţa reducerea CAS, atunci când legea va fi promulgată de preşedinte (...) Această măsură nu va afecta în niciun fel angajamentele faţă de instituţiile internaţionale şi face parte dintr-un program mai larg de susţinere pro-bussines şi pro-economie".

Ministrul finanţelor a precizat că, dacă Parlamentul va gira această lege şi preşedintele o va promulga, atunci vom asista la cea mai mare reducere a CAS la angajator din ultimii 14 ani.

Deputaţii au rămas în vacanţă

Pe parcursul acestei săptămâni, actul legislativ care prevede reducerea CAS ar fi urmat să intre în dezbatere şi în Camera Deputaţilor, care este decizională, în cadrul unei şedinţe extraordinare. Acest lucru nu se va întâmpla, însă, până la 1 septembrie, când deputaţii îşi vor încheia vacanţa, potrivit unor surse parlamentare.

Deputatul PNL Gheorghe Nicolăescu ne-a explicat că nu poate avea loc o şedinţă extraordinară atâta vreme cât nu a fost convocată o astfel de şedinţă de către biroul permanent.

"Conform legii, preşedintele Camerei Deputaţilor trebuie să convoace biroul permanent care să stabilească ordinea de zi pentru o şedinţă extraordinară. Valeriu Zgonea nu a dat niciun decret de convocare", ne-a precizat domnia sa.

În cadrul Comisiei de buget-finanţe a Senatului, PNL şi PDL au criticat lipsa surselor de finanţare pentru reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor sociale la angajator.

Şedinţa extraordinară a Senatului care a avut loc ieri fusese programată iniţial pentru data de 25 august, potrivit senatorului Ilie Sârbu, liderul Grupului Parlamentar PSD. Domnia sa a spus că Biroul Permanent al Senatului a respins cererea pentru întrunirea într-o sesiune extraparlamentară pentru că materialele supuse dezbaterii ar fi trebuit trimise comisiei de buget - finanţe şi, de asemenea, era nevoie şi de convocarea Ministrului Finanţelor Publice.

Ponta: "Singurul impediment pentru reducerea CAS ar fi ca Băsescu să o atace la Curtea Constituţională"

Premierul Victor Ponta a declarat, zilele trecute, că legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator ar putea să se întoarcă pe masa preşedintelui Traian Băsescu la mijlocul lunii septembrie, după ce va fi votată de Senat şi Camera Deputaţilor.

Victor Ponta a spus că legea va trece de Parlament în două săptămâni şi că singurul impediment ar fi ca preşedintele României să o atace la Curtea Constituţională.

Întrebat dacă se va respecta termenul de 1 octombrie pentru punerea în aplicare a reducerii CAS, Victor Ponta a spus că, din punctul său de vedere, acest lucru este fezabil.

"Luni este 25 august. Camera Deputaţilor nu ştiu cât are nevoie, o săptămână, două probabil. Din toate calculele rezultă că cel târziu în 10-15 septembrie preşedintele României va avea legea revotată pe biroul său şi nu mai poate, de data aceasta să o respingă", a spus premierul Victor Ponta.

Şeful statului a semnat, în 27 iulie, cererea de reexaminare a actului legislativ de modificare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care vizează diminuarea CAS.

Preşedintele Băsescu a solicitat reexaminarea legii trimisă spre promulgare "din punct de vedere al oportunităţii", după ce a anunţat că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii. Oficialul este de părere că Executivul are ca ţintă acoperirea deficitului rezultat din micşorarea CAS prin creşterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

Traian Băsescu a precizat că nu va promulga legea de reducere a CAS până când nu va fi convins că măsura este sustenabilă economic.

Atât oamenii de afaceri, cât şi reprezentanţii delegaţiei FMI au spus, în mai multe ocazii, că nu le este clar din ce surse va fi compensat deficitul produs de reducerea CAS.

Deşi, la întâlnirea de la Cotroceni dintre şeful Guvernului, preşedintele ţării şi ministrul finanţelor, acesta din urmă a subliniat că măsurile prin care va fi acoperit deficitul au fost prezentate în amănunt delegaţiei FMI, se pare că şeful finanţelor nu a reuşit să-i convingă nici pe reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

Aceştia încă mai aşteaptă ca autorităţile noastre să prezinte cu exactitate care sunt măsurile de compensare a efectelor pe care le va produce reducerea CAS cu 5%, după cum ne-au spus, recent, surse apropiate FMI. Reprezentanţii Fondului Monetar au refuzat să finalizeze, în iunie, raportul de evaluare a acordului preventiv pe care ţara noastră îl are cu organismele financiare internaţionale, întrucât nu au fost de acord cu diminuarea CAS.

Mediul de afaceri a avut discuţii pe tema reducerii CAS cu preşedintele Traian Băsescu. Reacţiile investitorilor exprimate după întâlnirea cu şeful statului au fost surprinzătoare, reprezentanţii mediului investiţional arătându-se îngrijoraţi de efectele pe care le-ar putea avea implementarea acestei măsuri.

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank şi şeful Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a confirmat că există un risc al reducerii CAS, existând posibilitatea menţinerii unui deficit bugetar relativ mare.

Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României s-au întâlnit şi cu premierul pentru a discuta pe marginea temelor de fiscalitate, investitorii reiterând că susţin reducerea CAS, dar că măsura trebuie să fie sustenabilă pe termen lung şi că îmbunătăţirea colectării şi eficientizarea alocărilor bugetare pot reprezenta soluţia la această problemă.

Făcând referire la întregul proces prin care a trecut controversatul proiect legislativ, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), consideră că "o problemă pur economică şi de importanţă pentru mediul investiţional a devenit o dispută de natură politică".

Victor Ponta a prezentat oamenilor de afaceri unele cifre referitoare la această controversată măsură fiscală.

Potrivit acestora, efectele negative pe care diminuarea CAS le va produce în buget vor fi acoperite, printre altele, prin încasări suplimentare din contribuţiile sociale aferente noilor locuri de muncă ce ar urma să fie create, încasări suplimentare din TVA, ca urmare a noilor potenţiale investiţii, recuperarea datoriilor de la firme aflate în insolvenţă, reducerea evaziunii la CAS, potrivit cifrelor prezentate de Victor Ponta.

Documentul prezentat de premier arată că reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator, care implică un cost de 4,8 miliarde lei anual, poate fi acoperită prin încasări în plus la CAS, CASS (asigurările sociale de sănătate), contribuţii de şomaj şi impozit pe venit din crearea de noi locuri de muncă (estimările fiind de 1,3 miliarde lei), încasări în plus din TVA ca urmare a unor noi investiţii pe care şeful Guvernului se bazează (1,25 miliarde lei), din recuperarea unor datorii de la firme în insolvenţă (în acest caz preconizându-se încasarea unei sume de 4 miliarde lei doar dacă vor fi recuperate 10% din datorii), reducerea, cu 10%, a evaziunii fiscale estimată la CAS (1,9 miliarde lei), precum şi din creşterea salariului minim în 2015 şi venituri bugetare suplimentare din creşterea economică nominală mai mare din 2015.

Noua măsură ar conduce la crearea unui număr de 70.000 de noi locuri de muncă, la creşterea ISD (investiţii străine directe), la recuperarea arieratelor pe care firmele le au la buget, precum şi la "spălarea" a 77.000 de locuri de muncă.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie, acesta fiind adoptat, ulterior, de Parlament.

În eventualitatea în care Traian Băsescu va ataca proiectul legislativ la Curtea Constituţională, intrarea în vigoare a acestuia ar putea fi decalată considerabil.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. E bine ca i-au dat flori, dar cred ca mai potrivita ar fi fost o coronita...

    Politicienii sa gaseasca solutia sa aderam la Commonwalth daca tot nu vreau moneda euro.Printul Charles o sa ne sprijine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb