PENTRU EMITEREA CERTIFICATELOR DIGITALE, "certSIGN" va fi de patru ori mai prezentă în piaţă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #IT / 13 mai 2011

"certSIGN" va fi de patru ori mai prezentă în piaţă

Compania va investi circa 1 milion de euro în menţinerea echipamentelor, o dată sau de două ori pe an

Societatea "certSIGN", parte a grupului UTI, investeşte în modernizarea infrastructurii tehnice şi în angajarea unui număr de circa 150 de persoane, pentru a-şi mări prezenţa pe piaţă, la nivel naţional, în vederea emiterii de certificate digitale. Adrian Floarea, managerul departamentului de Dezvoltare Afaceri din cadrul companiei, a anunţat, ieri, într-o întâlnire cu presa, că, în următoarele săptămâni, "certSIGN" va fi de patru ori mai prezentă în piaţă, dezvoltându-şi prezenţa de la circa 60 de puncte de lucru, în prezent, la aproximativ 200 de puncte, în viitorul apropiat. Reprezentanţii societăţii sunt prezenţi în cadrul sucursalelor unor bănci cu care "certSIGN" are parteneriate, respectiv BRD şi încă două unităţi bancare, contractele de parteneriat cu acestea din urmă fiind în faza de finalizare.

"certSIGN" a investit, iniţial, circa 3 milioane de euro, în dezvoltarea soluţiilor de care dispune, în infrastructura tehnică, achiziţia de echipamente şi personal. Conducerea societăţii estimează că, pe lângă cheltuielile operaţionale, investiţiile în menţinerea echipamentelor se vor ridica la circa 1 milion de euro, acestea trebuind făcute de 1-2 ori pe an. De la începutul acestui an, societatea a investit 500.000 de euro, în îmbunătăţirea infrastructurii tehnice şi angajarea de personal.

Certificatele digitale sunt necesare atât pentru realizarea raportărilor online, cât şi pentru semnătura electronică. Medicii şi farmaciştii care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor realiza, de la data de întâi iunie, raportările în format electronic, utilizând Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). De asemenea, toţi contribuabilii trebuie să-şi depună Declaraţia unică prin Internet, începând cu întâi iulie.

"certSIGN" estimează că, în acest an, vor fi emise aproximativ 100.000 de certificate digitale calificate, pentru asigurarea conformităţii cu cerinţele legislative actuale. Până în acest moment, au fost cumpărate 55.000-60.000 de certificate digitale, majoritatea emise în ultimele nouă luni. Dintre acestea, circa 55% au fost emise de "certSIGN". În următoarele şapte săptămâni vor fi emise aproximativ 40.000 de certificate digitale calificate. "Pentru a acoperi această cerere, este necesar un efort susţinut care să asigure buna funcţionare a sistemului şi onorarea cererilor clienţior în parametri normali. În acest sens, < certSIGN > desfăşoară un set de acţiuni care să permită emiterea zilnică, în mod constant, a minim 1.000 de certificate digitale şi a 1.500-2.000 de certificate pe zi, în perioadele de vârf", a precizat Adrian Floarea.

De aceea, pe lângă dezvoltarea infrastructurii şi a reţelei de angajaţi la nivel naţional şi mărirea echipei care prelucrează cererile de certificate digitale, compania va majora capacitatea call center-ului, în vederea preluării unui număr de 2.000 de apeluri pe zi. Potrivit domnului Floarea, dacă în cadrul procesului de emitere de certificate nu se întrevăd neapărat probleme, chiar dacă urmează să fie emis un număr record de astfel de dispozitive, pentru ţara noastră, într-o perioadă relativ mică, ar putea fi întâmpinate greutăţi în momentul utilizării acestora, întrucât majoritatea celor care deţin certificate digitale nu au cunoştinţele necesare în domeniu.

Obţinerea certificatului digital are loc în cel mult cinci zile lucrătoare de la depunerea cererii. După emiterea dispozitivului, trebuie pregătite documentele în vederea înregistrării utilizatorilor în sistemele CNAS şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Această operaţiune condiţionează depunerea declaraţiilor în format electronic, conducerea "certSIGN" recomandând achiziţionarea certificatului digital cu cel puţin zece zile înainte de termenul de raportare. Adrian Floarea a specificat că, după vârfurile de vânzări din noiembrie 2010 şi martie 2011, cel mai mare număr de certificate digitale vândute va fi înregis-trat în perioada iunie-iulie.

Reprezentanţii ANAF sunt de părere că, pentru înregistrarea firmelor în sistemul ANAF, nu se vor crea cozi în ultimele zile în care acest proces trebuie realizat. Aceştia ne-au spus că, în caz contrar, agenţiile fiscale îşi vor prelungi programul şi vor fi deschise mai multe ghişee unde poate fi făcută operaţiunea de înregistrare.

Pachetul de bază oferit de "certSIGN" pentru crearea semnăturilor electronice include un certificat calificat, dispozitivul criptografic pentru stocarea certificatului şi 60 de mărci temporale pe lună, timp de un an, preţul fiind de 47 de euro, fără TVA. Marca temporală asigură existenţa unui document în format electronic, într-o anumită formă, la un anumit moment de timp. Conform Ordinului Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) 1000/2010, toate semnăturile electronice trebuie să aibă ataşată o marcă temporală.

Pe lângă "certSIGN", pe piaţa noastră mai există doi furnizori acreditaţi de certificate digitale şi alte două firme neacreditate, care au apărut, recent, pe site-ul MCSI. Fiind singura din ţara noastră care are propria tehnologie în domeniu, "certSIGN" deţine produsele de circa zece ani, însă acestea au fost instalate mult timp în sfera guvernamentală. Tiberiu Urdăreanu, preşedintele UTI, ne-a declarat: "Acest sistem l-am instalat în cadrul Ministerului Apărării. De asemenea, toată interfaţarea cu autorităţile NATO este făcută şi autorizată cu produsele noastre şi toată infrastructura pentru baza de date Schengen este făcută tot de noi. Acum, însă, s-a deschis şi piaţa privată, primul pas fiind făcut de reprezentanţii companiilor care depun declaraţii fiscale. Paşii următori vor fi legaţi de cardul de sănătate şi obligativitatea ca medicii să aibă astfel de certificate digitale. Notarii reprezintă o altă posibilă piaţă pentru certSIGN. Acum se deschide piaţa în ţara noas-tră, potenţialul este mare, se va ajunge la milioane de solicitări de astfel de certificate".

Ritmul solicitărilor se va menţine şi în anii următori, în opinia reprezentanţilor societăţii, care susţin că, în fiecare dintre anii trecuţi, numărul livrărilor certificatelor digitale s-a dublat.

Compania, care reprezintă fostul departament de securitate informatică din "UTI Systems", a realizat o cifră de afaceri, în 2010, de 5 milioane de euro, în urma derulării proiectului pentru Schengen, în condiţiile în care vânzările într-un an normal se ridică la circa 2,5 milioane de euro. Pentru acest an, domnul Floarea estimează o cifră de afaceri cu circa 10% mai mare. Vânzările de anul trecut au fost realizate în proporţie de circa 15% din livrarea certificatelor digitale, firma ocupându-se şi cu dezvolatarea unor proiecte de securitate a informaţiei. În prezent, trendul tinde să se echilibreze, potrivit domnului Floarea. Societatea investeşte anual 5-6% din cifra de afaceri în cercetare-dezvoltare.

Compania mai dezvoltă şi alte proiecte şi aplicaţii, în zona IT şi mobile. Printre acestea se regăseşte serviciul ce presupune transmiterea electronică a unor documente cu con-firmare de primire securizată, care are şi valoare în instanţă.

Totodată, "certSIGN" a lansat "shellSAFE iPhone", aplicaţie pentru criptarea sms-urilor, e-mailurilor şi fişierelor utilizatorilor de iPhone şi iPad. În circa două luni, aplicaţia va fi disponibilă şi pentru dispozitivele de tip smartphone-uri cu sistem de operare "Android" şi "Blackberry".

"certSIGN", împreună cu "Digi-Sign" şi "Trans Sped", ceilalţi doi furnizori acreditaţi de servicii de certificare din ţara noastră, au format Asociaţia Furnizorilor de Servicii de Certificare.

Emiterea certificatelor digitale calificate şi utilizarea semnăturilor electronice cu valoare legală este reglementată de Legea 455/2001 privind semnătura electronică. Această lege este transpunerea naţională, necesară pentru asigurarea conformităţii cu aquis-ul comunitar, a Directivei 1999/93/EC privind un cadru comunitar pentru semnăturile electronice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb