După îndepărtarea efectelor indundaţiilor din ultima perioadă, Guvernul are de gînd să demareze un proiect amplu de refacere a zonelor de protecţie. Mădălin Mihailovici, directorul general al Agenţiei Naţionale Apele Române (ANAR), ne-a declarat că "după ce va trece acest hop, Executivul doreşte să analizeze fiecare aspect care ţine de partea tehnică a protecţiei în faţa inundaţiilor".
Referitor la efectele devastatoa-re pe care le-a avut revărsarea Dunării, domnia sa ne-a spus că "există porţiuni ale sistemului de protecţie a malului în care valorile pentru care aces-tea au fost proiectate au fost depăşite cu 30-80 centimetri".
De asemenea, porţiuni destul de importante ale lucrărilor de îndiguire şi apărare au fost pro-iectate şi executate cu mai bine de treizeci de ani în urmă şi necesită reparaţii capitale sau chiar refacere completă. Mădălin Mihailovici a precizat că, probabil, după ce Dunărea se va retrage în matca naturală, autorităţile vor trece la elaborarea unui proiect care să antreneze şi parteneri internaţionali, proiect care să vizeze refacerea sistemului de protecţie împotriva inundaţiilor, astfel încît o posibilă situaţie viitoare, ase-mă-nă-toare cu cea din prezent, "să nu mai ia pe nimeni pe nepre-gătite".
Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Agriculturii ne-au declarat că nu au o evidenţă a defrişărilor din ultimii 15 ani, efectuate în zonele afecate recent de inundaţii. Totodată, acelaşi surse au precizat că, în marea lor parte, pădurile din zonă sînt încă în proprietatea statului, ele nefăcînd obiectul niciunei retrocedări, aşadar aceste defrişări, dacă ar fi exis-tat, ar fi fost făcute controlat.
• Vasile Blaga: "Viitura aşteptată pe 8 mai nu reprezintă un pericol"
În altă ordine de idei, minis-trul administraţiei şi internelor Vasile Blaga a declarat, în urma reuniunii de ieri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că, potrivit prognozelor, viitura anticipată pentru data de 8 mai nu reprezintă un pericol, deoarece ea nu va depăşi înalţimea digurilor.
Domnia sa a precizat că ieri, la Porţile de Fier, debitul era de 13.120 metri cubi pe secundă, în timp ce pentru ziua de 8 mai, este de aşteptat ca acesta să crească pînă la 13.700 metri cubi pe secundă, fapt care ar conduce la apariţia unui surplus de 400.000 metri cubi, "transformabili într-un aport de cotă de numai patru centimetri, ceea ce nu poate crea probleme în condiţii normale".
Ministrul Blaga a mai adăugat că digurile din zona oraşelor Galaţi şi Brăila vor fi sub presiune încă o lună de zile, deoarece prognozele estimează că abia la începutul lunii viitoare Dunărea va atinge cotele normale. În acelaşi timp, Vasile Blaga a anunţat că, pînă ieri dimineaţă, au fost evacuate 14.120 de persoane din zonele afectate de inundaţii. De asemenea, ministrul a mai adăugat că 2.429 locuinţe au fost distruse de ape. Cele mai afectate judeţe, din punct de vedere al numărului de persoane evacuate, sînt, în acest moment, Dolj şi Călăraşi.
Conform datelor furnizate de Minsterul Agriculturii, suprafaţa inundată controlat este de 21.000 hectare, în timp ce 66.417 hectare de teren arabil au suferit efectele inudaţiilor din ultima vreme.