PENTRU MANIPULAREA CURSULUI VALUTAR Qatarul dă în judecată bănci din Luxemburg, EAU şi Arabia Saudită

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 aprilie 2019

Qatarul dă în judecată bănci din Luxemburg, EAU şi Arabia Saudită

Qatarul a intentat procese împotriva a trei bănci, acuzându-le că au manipu­lat cursul de schimb rial/dolar ca să-i saboteze economia în urma boicotului arab produs împotriva ţării în 2017, anunţă euronews.com.

Dosarele în aceste cazuri, depuse la Londra şi New York, fac referire la Banque Havilland din Luxemburg, First Abu Dhabi Bank (FAB) din Emiratele Arabe Unite şi Samba Bank din Arabia Saudită, potrivit Biroului de comunicare al Guvernului din Qatar.

Niciuna dintre băncile amintite nu a comentat cu privire la acuzaţiile lansate de Qatar.

Potrivit oficialilor din Qatar, Banque Havilland a încercat să slăbească moneda ţării (rial), transmiţând "cotaţii frauduloase" către platformele de schimb valutar din New York. Qatarul pretinde că, astfel, băncile au urmărit să influenţeze evoluţia indicilor şi a pieţelor în care se află active sem­nificative şi investitori din Qatar.

Declaraţia autorităţilor nu a oferit detalii cu privire la acuzaţiile împotriva FAB şi Samba Bank, nici la amploa­rea pretinsului prejudiciu sau a des­păgubirii pe care o solicită.

Procesele sunt cele mai recente evenimente rezultate în urma situaţiei din Golf, care s-a iscat în 2017, când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au impus un boicot economic asupra Qatarului, acuzându-l că sprijină militanţii islamici şi Iranul.

Qatar, un stat mic din Golf, însă un exportator major de gaze naturale, neagă aceste acuzaţii şi susţine că boicotul este o încercare de a-i încălca suveranitatea. Banca sa centrală a iniţiat, la sfârşitul anului 2017, o anchetă privind pretinsa manipulare a cursului de schimb valutar, după ce a anunţat că unele bănci (pe care nu le-a numit) încearcă să atace rialul, tranzacţionându-l offshore la niveluri slabe pentru a crea iluzia că economia Qatarului s-a prăbuşit.

Timp de mai bine de un deceniu, rialul a avut un curs fix faţă de dolarul american (3,64 unităţi/moneda SUA), însă în primele luni ale boicotului, moneda Qatarului a fost tranzacţionată offshore la 3,8950 unităţi/dolar, după care a revenit la niveluri normale.

Potrivit bancherilor, rezervele de peste 300 miliarde de dolari din banca centrală şi activele fondului suveran dau Qatarului suficientă putere financiară ca să blocheze atacurile asupra monedei sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb