PENTRU PRIMA OARĂ ÎN 2018 FAO: Preţurile mondiale ale alimentelor au scăzut în iunie

Ziarul BURSA #Internaţional #Agro-alimentar / 6 iulie 2018

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în iunie 2018, comparativ cu luna precedentă, acesta fiind primul declin înregistrat în 2018, ca urmare a declinului cotaţiilor porumbului, grâului şi uleiurilor vegetale, a anunţat, ieri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), informează Reuters, potrivit Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna iunie 2018, acest indice a scăzut cu 1,3%, comparativ cu luna mai, până la un nivel de 173,7 puncte.

"Majoritatea pieţelor a adoptat recent un ton mai slab din cauza creşterii tensiunilor în relaţiile comerciale internaţionale", a informat FAO.

Factorul principal care a stat la baza creşterii scăderii globale a alimentelor în luna iunie a fost declinul de 3,7% înregistrat de preţul cerealelor, ca urmare a scăderii cotaţiilor internaţionale ale porumbului şi grâului. De asemenea, preţul uleiurilor vegetale calculat de FAO a scăzut cu 3% comparativ cu luna mai.

"Tensiunile comerciale crescute între SUA şi principalii săi parteneri comerciali, în special China, au afectat preţurile la export pentru produsele americane, în special soia boabe, iar aprecierea dolarului a exercitat noi presiuni în jos", susţine FAO.

În paralel, FAO a anunţat că se aşteaptă în 2018 la o recoltă mondială de cereale de 2,586 miliarde tone, cu 64,5 milioane tone sau 2,4% mai puţin decât producţia record înregistrată în 2017. Noile prognoze ale FAO sunt cu 24 milioane de tone mai mici decât cele de luna trecută şi reflectă perspectivele unei recolte mai mici de grâu în Uniunea Europeană, Rusia şi Ucraina.

Reuters: Recolta de grâu a UE va scădea în acest an

Uniunea Europeană ar putea recolta în acest an o cantitate de grâu cu până la şase milioane de tone mai mică decât cea de anul trecut, după ce culturile din nordul continentului au avut de suferit de pe urma vremii secetoase din timpul primăverii, au apreciat analiştii intervievaţi de Reuters, conform Agerpres.

Potenţiala diminuare a recoltei de grâu în UE se adaugă aşteptărilor potrivit cărora la nivel mondial livrările de grâu se vor diminua în 2018/2019, în condiţiile în care mai multe regiuni mari producătoare se confruntă cu evoluţii meteo nefavorabile.

Cele 28 de state membre UE, care împreună sunt cel mai mare producător mondial de grâu, ar urma să producă în acest an 136 milioane de tone de grâu moale (grâu obişnuit), susţin în medie cei 10 analişti intervievaţi de Reuters. O astfel de producţie ar reprezenta un declin de 4% comparativ cu recolta de 141,8 milioane de tone înregistrată în 2017.

"A fost o vreme extrem de uscată de la începutul lunii iunie, astfel că recoltele au avut de suferit, în special în nordul Europei", susţine Benjamin Bodart, director la firma de consultanţă CRM AgriCommodities.

Vremea excepţional de caldă a afectat culturile de grâu din jurul Mării Baltice, inclusiv părţi din Germania, al doilea mare cultivator de grâu din UE. Perspectivele pesimiste cu privire la nordul Europei au fost contrabalansate parţial de condiţiile bune din Spania, ţară a cărei producţie de grâu ar urma să crească cu mai mult de jumătate după cea din 2017, lovită de secetă.

În ceea ce priveşte recolta de grâu a Franţei, cel mai mare producător din UE, analiştii mizau până recent pe o recoltă comparabilă cu cea de 36,6 milioane tone înregistrată anul trecut. Cu toate acestea, săptămâna trecută firma de consultanţă Strategie Grains şi-a revizuit semnificativ estimările privind recolta de grâu a Franţei până la 33,2 milioane tone, din cauza evoluţiilor meteo nefavorabile.

În pofida prognozelor privind o recoltă de grâu mai mică în acest an, analiştii mizează pe o creştere a exporturilor de grâu ale UE în sezonul 2018/2019 până la 23,3 milioane tone, de la exporturi de 21 milioane tone în sezonul 2017/2018 care s-a încheiat la 30 iunie.

Analiştii sunt de părere că exporturile UE îşi vor reveni în sezonul actual după ce anul trecut au avut de suferit de pe urma recoltei record de grâu a Rusiei care a inundat pieţele de export.

Cu toate acestea, unii analişti avertizează că şi în acest sezon exporturile de grâu ale UE ar putea fi afectate de o recoltă mai mică, de avantajul de preţ de care beneficiază în continuare grâul rusesc precum şi de pagubele provocate calităţii grâului din UE de vremea nefavorabilă. Calitatea grâului determină dacă acesta este adecvat pentru producţia de făină şi în consecinţă acceptat de importatori, însă acest lucru este greu de prezis înainte de recoltat, care este deocamdată într-un stadiu incipient la nivelul UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb