Pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, aşa-numita "opţiune nucleară", va fi declanşat împotriva unei ţări membre. Comisia Europeană începe astfel procedura de sancţionare a Poloniei din cauza schimbărilor făcute în justiţie de către partidul de guvernămân.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vrea să facă o vizită la Varşovia în perioada următoare. Una dintre cele mai influente publicaţii din Polonia,Gazeta Wyborcza, scrie că decizia va lovi puternic în reputaţia Varşoviei, chiar dacă riscul de sancţiuni nu este unul imediat.
De când a preluat puterea, cu aproape doi ani în urmă, partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) a adus în discuţie o serie de propuneri controversate în domeniul justiţiei. Criticii vorbesc despre un adevărat asalt prin care se încearcă trecerea sistemului judiciar sub tutela Parlamentului. Unul dintre cele mai contestate proiecte prevede schimbarea a aproape tuturor judecătorilor Curţii Supreme, dar şi a felului în care aceştia sunt numiţi. La Bruxelles există puţine îndoieli că preşedintele Andrzej Duda nu va promulga legea adoptată deja în Parlament.
Principalul argument al Puterii este că încearcă astfel să combată corupţia şi să modernizeze un sistem care încă are elemente din perioada comunistă. Sute de mii de persoane au protestat în stradă, în ultimele luni, faţă de acţiunile partidului de guvernământ şi ale preşedintelui.
Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.
Articolul 7 poate fi activat de o treime dintre statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimţământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate şi majoritatea absolută a deputaţilor.
Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate şi Parlamentul trebuie să îşi dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancţiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.