Pentru prima oară în istoria UE articolul 7 din Tratatul de la Lisabona va fi declanşat

Vlad Dobrea
Internaţional / 20 decembrie 2017

Pentru prima oară în istoria UE articolul 7 din Tratatul de la Lisabona va fi declanşat

Pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, aşa-numita "opţiune nucleară", va fi declanşat împotriva unei ţări membre. Comisia Europeană începe astfel procedura de sancţionare a Poloniei din cauza schimbărilor făcute în justiţie de către partidul de guvernămân.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vrea să facă o vizită la Varşovia în perioada următoare. Una dintre cele mai influente publicaţii din Polonia,Gazeta Wyborcza, scrie că decizia va lovi puternic în reputaţia Varşoviei, chiar dacă riscul de sancţiuni nu este unul imediat.

De când a preluat puterea, cu aproape doi ani în urmă, partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) a adus în discuţie o serie de propuneri controversate în domeniul justiţiei. Criticii vorbesc despre un adevărat asalt prin care se încearcă trecerea sistemului judiciar sub tutela Parlamentului. Unul dintre cele mai contestate proiecte prevede schimbarea a aproape tuturor judecătorilor Curţii Supreme, dar şi a felului în care aceştia sunt numiţi. La Bruxelles există puţine îndoieli că preşedintele Andrzej Duda nu va promulga legea adoptată deja în Parlament.

Principalul argument al Puterii este că încearcă astfel să combată corupţia şi să modernizeze un sistem care încă are elemente din perioada comunistă. Sute de mii de persoane au protestat în stradă, în ultimele luni, faţă de acţiunile partidului de guvernământ şi ale preşedintelui.

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime dintre statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimţământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate şi majoritatea absolută a deputaţilor.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate şi Parlamentul trebuie să îşi dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancţiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb