PENTRU ŞEDINŢA DE ASTĂZI Piaţa anticipează majorarea dobânzii BNR la 2%

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 noiembrie 2021

Piaţa anticipează majorarea dobânzii BNR la 2%

ING: "Ne aşteptăm la o rată terminală de 3% pentru România, la mijlocul lui 2022" Banca centrală a Cehiei a majorat recent dobânda-cheie cu 125 de puncte de bază, iar în Polonia banca centrală a urcat dobânda cu 75 de puncte de bază

Banca Naţională a României (BNR) este aşteptată astăzi să majoreze cu 50 de puncte de bază dobânda de politică monetară, la 2%, după majorarea de 25 de puncte de bază din octombrie care a început ciclul de majorare a dobânzilor. O majorare de 50 de puncte de bază ar veni în condiţiile în care presiunile inflaţioniste au devenit tot mai puternice, dincolo de creşterile de preţuri din domeniul energiei care la rândul lor se vor resimţi din ce în ce mai puternic în marjele companiilor. Majorarea dobânzilor are loc peste tot în regiune, iar în economiile dezvoltate se pregăteşte începutul procesului de retragere a injecţiilor de lichiditate. De asemenea, BNR va aproba mâine un raport asupra inflaţiei ce va avea ataşată o nouă prognoză după cea realizată în august care a fost din nou depăşită de realitatea creşterilor de preţuri din economie.

"Şedinţa de marţi a băncii centrale din România va aduce cel mai probabil o majorare a dobânzii de 50 de puncte de bază, chiar dacă în lumina ultimelor surprise din Cehia şi Polonia vedem inclusiv riscul unei mişcări mai curajoase de 75 de puncte de bază.

Mai mult, banca central ar putea veni cu măsuri macroprudenţiale suplimentare. În condiţiile în care inflaţia este aşteptată să fi crescut la 7,3% an/an luna trecută (octombrie, de la 6,3% în septembrie - n.r.), întărirea condiţiilor monetare este mai mult decât bine-venită", arată analiştii Erste într-o notă publicată ieri.

Aceştia precizează că banca naţională a Cehiei a oferit o surpriză majoră săptămâna trecută majorând dobânda-cheie cu 125 de puncte de bază la 2,75%. Prognoza inflaţionistă din Cehia presupune noi majorări de dobândă la orizont în condiţiile în care inflaţia este aşteptată să ajungă la o rată anuală de 7% la finalul anului, cu o rată terminală de 3,25-3,50% în finalul iernii după două majorări în decembrie şi februarie. Totodată, Polonia a majorat rata-cheie, la ultima şedinţă a băncii centrale, cu 75 de puncte de bază.

Rămâne de văzut dacă "terapia de şoc" implementată în Cehia şi Polonia pentru temperarea cererii este fezabilă sau dorită şi la noi de către BNR în condiţiile în care România se confruntă cu mai multe crize, pe lângă cea politică. Oficiali ai BNR au indicat în ultimele săptămâni că riscul inflaţionist este foarte ridicat având în vedere că inflaţia este determinată de un grup restrâns de factori - însă cu influenţe foarte mari - care ies din afara sferei de control a BNR, iar intervenţii prea în forţă ale politicii monetare împotriva acestor cauze ar putea să fie contraproductive, adică să influenţeze negativ creşterea economică.

Cu privire la ciclul de majorare a dobânzilor din România, Adrian Vasilescu, consilier de strategie la BNR, ne-a precizat recent că Banca Centrală se va opri cu majorările de dobândă acolo unde va fi nevoie să se oprească şi când va fi necesar.

"Atunci când va fi necesar şi acolo unde va fi necesar Banca Naţională va umbla la dobândă. Dar trebuie să înţelegem că inflaţia în momentul de faţă are următorul raport sau următoarea structură: din 6,3% inflaţia pe septembrie circa 4 procente sunt numai din gaze naturale, electricitate, combustibili şi tutun. Aceştia sunt patru factori şi numai 2,3% sunt (preţuri) de natură să fie influenţate de politica monetară. Aşa că Banca Naţională nici nu poate să strângă inutil şurubul şi nici nu poate să lase o relaxare prea mare. Trebuie să facă un dozaj teribil între stângerea şurubului şi relaxarea care trebuie lăsată pentru a sprijini creşterea economică", ne-a spus în finalul lunii noiembrie Adrian Vasilescu, precizând că dobânda de politică monetară va continua să rămână real negativă, adică să fie sub inflaţie.

Valentin Tătaru, economist ING Bank: "Presiunile inflaţioniste continuă să se adune şi vedem o inflaţie de 8% la finalul anului"

Noul raport asupra inflaţiei este aşteptat să revizuiască prognoza pentru inflaţia din finalul acestui an şi anii următori şi cel mai probabil să extindă perspectiva de coborâre a inflaţiei tocmai în 2023.

Valentin Tătaru, economistul şef al ING Bank România, arată la rândul său că nu ar fi o surpriză atât de mare dacă BNR ar majora astăzi dobânda cu mai mult de 50 de puncte de bază.

"Presiunile inflaţioniste continuă să se adune. Vedem inflaţia la 8,0% la finalul anului şi o decelerare dureros de lentă la niveluri mai apropiate de intervalul ţintă al băncii centrale de 1,5%-3,5%. Realistic, o rată headline a inflaţiei care să fie în mod sustenabil în intervalul ţintă rămâne o poveste pentru perioada de după mijlocul lui 2023", arată Tătaru, care adaugă că creşterea economică pare să fi încetinit în trimestrul al treilea.

ING Bank România are o estimare de creştere a PIB de 7,5% pentru România în acest an, dinamică ce ar putea fi urmată de o moderare la 4,5% în 2022 cu riscuri mai degrabă pe partea negativă, adică economia să fie sub acest ritm anual prognozat de 4,5%.

"Ne aşteptăm acum la o rată-cheie terminală de 3,0% undeva la mijlocul lui 2022, cu riscuri în sus pentru inflaţie. Multe depend de celelalte trei bănci centrale din Europa Centrală în condiţiile în care diferenţialul de dobândă trebuie să rămână preponderent pozitiv pentru România. (...) Ne menţinem perspectiva că Banca Naţională a României va încerca să limiteze pe cât de mult posibil ciclul de majorare a dobânzilor, dar având în vedere inflaţia anormal de ridicată şi acţiunile altor bănci centrale din regiune s-ar putea să nu aibă de ales şi să se alăture taberei «hawkish». Apele tulburi din politică - care prin extensie afectează consolidarea fiscală - şi presiunea cvasi-permanentă pe deprecierea EUR/RON doar adaugă motive la perspectiva ca BNR să acţioneze anticipativ şi să majoreze acum dobânzile şi nu mai încolo", conchide Valentin Tătaru.

De notat de asemenea că consensul din sondajul Bloomberg este tot pentru o majorare a ratei cheie la 2% în cadrul şedinţei de astăzi a Băncii Naţionale a României.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. avand in vedere ca e ultima sedinta pe anul asta si avand in vedere ca anul 2021 se va inchide cu o inflatie reala cuprinsa intre 8 si 10% ...

    in opinia mea BNR ar trebui instant ridicata de la 1.5% la 3 % (adica sa fie dublata). 

    doar asa exista sanse sa fie bagat inapoi in cusca cainele inflatiei !!!!  

    vina e doar a guvernului bou care a surpapus liberalizarea energiei peste momentul de deficit energetic marca Green Deal din UE.+ cauze legate de fluxurile logistice pe alimente si altele (strangulari pe partea de oferta)....  

    p.s. BNR totusi nu are curaj sa opereze o dublare a ratei :) ... au fost tot timpul in spatele pietei reale si acolo for ramane continuu. :) Nu au curaj si nu au viziune anticipatoare si preemtiva.  

    1. s-a anuntat decizia BNR

      noua dobanda: 1.75 % (+0.25%) 

      asa cum ziceam... nu au curaj deloc.

      Ei inca nu vor / nu pot sa creada ca inflatia cu care ne confruntam NU ESTE INCIDENTALA si NU SE VA STINGE DE LA SINE in 2022 !  

    Adica pastrarea puterii de cumparare a cetatenilor si stimularea economisirii.

    La inflatie reala de 10 - 15 % sa vii cu dobânzi de 2 % înseamnă saracirea premeditată a populatiei. 

    Pe langa întârzierile sistematice in asa zisa crestere a dobânzii, la care tot cetatenii sufera.

    Sa isi faca treaba pentru care a fost infiintat sau sa dispara ca nu e stat in stat si cetacenii decid. 

    inflatie industriala 12-20% in 12 luni; inflatie compusa in 36 luni peste 30-45% minim minim...

    dobanda reala este negativa chiar si in raport cu inflatia minciuna raportata!!! se toaca puterea de cumparare a oamenilor cand guvernele bubuie datoriile natiilor!!! Exact de cand a inceput Gov (20218 toamna-2019) sa anticipeze si sa explodeze deficitele de atunci si bubuiala "inflatiei"... varsand simultan mai multi bani in conturile oamenilor (in nominal) si papand banii (puterea lor) la fel de rapid. 

    PS: o sa avem inflatie (in trepte) in termeni reali pe lunga durata.. chiar da ca multe comapanii vor face deflatie... si chiar daca cresterea reala devine negative (deja este negativa dar o nuanteaza unii la tv in nominal); sa nu vorbim si de inflatia reala vs gdp....!!! 

    Cotatia Aurului este deflata real in raport cu M-urile din piata varsate... timpul are sa destabileasca balansarea corecta din piata. 

    Sa nu uitam ca vararea Murilor se duc fie in "credit ce creeaza alti bani = inflatie; fie in credit ce stinge credit si distruge inflatie - sterilizare masa monetara sau exportarea "banilor culesi" in alte piete cu randamente reale superioare = migrarea fluxurilor de capital in raport cu randamentele reale din piata/piete. 

    Banuiala mea e ca bancile au "disparut deja" si odata cu ele si deplasarea cashului depus lunar de indatorari a fost exportat in alte piete. 

    semnat comenturi "cretine" 

    A structural change in the pluming of banking system is dampening the impact of monetary policy and may even make rate hikes inflationary (daca anticipam si raliul uraniului ce nu a fost consumat total - este cat se poate de adevarata afirmatia). Rates hikes now directly increase the asset returns of banks while leaving their funding cost unchanged. - effectively encouraging credit creation.

    This is because banks have shifted their funding structure away fr om rate sensitive monetary market funding to rate insensitive retail deposit funding.  

    This shift is due to Basel III raising the regulatory cost of money market funding and also the superabundance of retail deposits fr om pandemic fiscal spending.  

    On the depositor side, the public is also unlikely to see the increases in deposit rate that would arise fr om a corection for funding. This means the opportunity cost of holding cash will remain low well into the hiking cycle. In this post we review the incentives structure of banks, and suggest that rate hikes may not be effective in slowing down economic activity.  

    Bula de Credit NU este inca FINALIZATA! - doar finalizarea ciclului final al uraniului va anunta urmatoarea cadere!!! - sau cand uraniul ramane pe un platoru ridicat ce opune rezistenta atunci se schimba povestea.  

    Urmeaza conflicte militare, ascensiunea aurului, a banilor in piete, a cotatiilor nominale la etc...  

    household checking deposit explode (parabolic in USA)! 

    semnat comenturi "cretine"  

    stabilitatea preturilor !! asta este menirea unei vanci centrale.La 10% inflatie trebuie sa si depuna demisia toti membrii bnr. Demisia ! Dobanda trebuie sa fie min 8% in momentul acesta, criminalilor distrugeti toate afacerile toata clasa de mijloc din Romania!

    Dobanda cheie ar trebui minim 3% acum pentru un semnal ferm - chiar așa efectul ar fi marginal pe inflație deoarece prețurile la energie nu scad iar oamenii trebuie sa le plătească.

    Lui Manole ii pasa doar de datornici, în frunte cu guvernul.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb