Procuratura din Geneva a ordonat, ieri, percheziţii la sediul local al grupului bancar britanic "HSBC Holdings" Plc, după ce a deschis o anchetă pentru verificarea acuzaţiilor de spălare de bani care privesc această instituţie financiară.
"În acest moment este în curs de desfăşurare o percheziţie condusă de procurorul general Olivier Jornot şi procurorul Yves Bertossa", a anunţat Procuratura din Geneva.
"Am cooperat în mod continuu cu autorităţile elveţiene, încă de la prima informaţie privind furtul de date din 2008. Continuăm să cooperăm", a anunţat HSBC, fără să ofere detalii.
Amintim că, săptămâna trecută, International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) a publicat un raport potrivit căruia "HSBC Private Bank", filiala elveţiană a celei mai mari bănci britanice, "HSBC Holdings", a administrat conturi secrete de sute de miliarde de dolari ale unor vedete sportive, celebrităţi, politicieni şi familii regale, dar şi ale unor organizaţii criminale şi traficanţi de arme.
Conform documentului, "HSBC Private Bank" a acceptat şi a încurajat o fraudă masivă, la nivel internaţional, care, numai în perioada noiembrie 2006 - martie 2007, se ridică la 180,6 miliarde de euro, bani care au tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore. Raportul ICIJ se bazează pe datele furnizate de un fost expert IT al băncii, Herve Falciani, care, în 2008, a plecat de la HSBC cu o serie de informaţii confidenţiale.
Duminică, HSBC şi-a cerut scuze clienţilor şi investitorilor pentru practicile de la banca sa privată din Elveţia, care le-ar fi permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor. HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la cine este responsabil pentru plata taxelor: băncile private elveţiene sau clienţii lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început "o transformare radicală în 2008 cu scopul de a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru eludarea Fiscului sau spălarea de bani". Autoritatea de reglementare financiară din Elveţia, FINMA, care a derulat deja o investigaţie la HSBC şi a criticat controalele interne ale acesteia, în 2011, a informat că avea cunoştinţă de acţiunea Procuraturii din Geneva şi a fost în contact cu oficialii HSBC în această privinţă.