Performanţele slabe din Statele Unite au efecte la noi

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 martie 2008

Leul s-a depreciat cu 2% vineri, fiind afectat de evoluţia slabă a indicatorilor macroeconomici din Statele Unite, şi de comentariile pesimiste ale preşedintelui FED, consideră analiştii noştri financiari. Ei nu cred, totuşi, că ridicarea cursului la peste 3,7 lei pentru un euro ar reprezenta începutul prăbuşirii monedei noastre naţionale. Cei mai mulţi dintre economiştii noştri prevăd o creştere uşoară a leului faţă de euro, în prima jumătate a anului şi o revenire ulterioară, în ultimele luni din 2008. Cursul de echilibru, estimat la sfârşitul anului de economiştii şefi ai celor mai importante bănci, are un nivel de 3,5 lei pentru un euro.

Lucian Croitoru, Consilierul Guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară este de părere că deprecierea cursului este o corecţie normală la aprecierea nesus­tenabilă din lunile din vară. Domnia sa nu crede că deprecierea leului ar putea avea o contribuţie la îmbunătăţirea deficitului de cont curent.

Creşterea defictului de cont curent era normală, întrucât pentru a ne putea dezvolta, aveam nevoie de resurse din străinătate, crede consilierul Guvernatorului BNR.

"Totuşi, 14% din produsul intern brut este o cifră foarte mare şi la acest nivel, investitorii străini îţi trimit semnale că nu mai sunt dispuşi să-l finanţeze", este de părere Lucian Croitoru.

Despre deprecierea leului, consilierul guvernatorului consideră că este normală şi că reflectă mişcările pieţei.

O fluctuaţie în cursul unei zile nu poate fi interpretată ca începutul unei tendinţe, ea depinde de volumul tranzacţiilor efectuate şi de anumite aspecte tehnice, a adăugat Lucian Croitoru.

Dorin Boboc, directorul de investiţii al Allianz Ţiriac Pensii-Private, este de părere că deprecierea monedei naţionale a apărut în urma ştirilor cu privire la evoluţia slabă a indicatorilor macroeconomici din Statele Unite ale Americii.

Domnia sa consideră că creşterea cursului cu 2% într-o singură zi ţine de volatilitatea specifică unei monede a unei ţări care a intrat recent în Uniunea Europeană. Pentru următoarea perioadă, Dorin Boboc prevede o uşoară apreciere monedei europene faţă de leu.

"Nu există ştiri concrete care să schimbe percepţia investitorilor şi să determine o depreciere substanţială a monedei naţionale", consideră Dorin Boboc. Fluctuaţiile cursului de schimb sunt normale într-o economie liberă, a adăugat directorul de investiţii al Allianz Ţiriac Pensii Private.

Dagoş Cabat, preşedintele CFA România, este de părere că veştile proaste din Statele Unite au afectat cursul monedei noastre.

Nu vom asista la o depreciere substanţială a leului întrucât autorităţile nu vor permite acest lucru într-un an electoral, consideră Dragoş Cabat. Domnia sa prevede că leul se va înscrie pe un trend uşor descendent, până la 3,6 - 3,8 lei pentru un euro, până la sfârşitul anului. Dacă aprecierea monedei europene se menţine timp de două săptămâni am putea asista la ieşiri masive de capital din ţara noastră, a mai spus Dragoş Cabat.

Cătălina Constantinescu, economist şef al băncii ABN AMRO se aştepta la o depreciere a monedei naţionale în urma creşterii aversiunii faţă de risc la nivel global.

"Situaţia nu este bună şi leul va continua să se deprecieze în prima parte a anului", consideră Cătălina Constantinescu. Creşterea dobânzii de politică monetară din şedinţa Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale ar putea ajuta leul, mai spune economistul şef al băncii ABN AMRO. Domnia sa anticipează un nivel al cursului către sfârşitul anului, uşor sub 3,5 lei/euro.

Şi Nicolae Alexandru, senior economist la ING anticipează o depreciere a leului. Domnia sa este de părere că înălţarea cursului de schimb va avea un efect pozitiv în reducerea dezechilibrelor externe.

Estimările analiştilor ING privind cursul de schimb sunt de 3,5 lei pentru un euro, după o urcare la 3,8 în prima jumătate a anului.

Creşterea economică din Statele Unite a fost de 0,6% în ultimul trimestru al anului trecut faţă de acelaşi perioadă din anul precedent şi de 2,2% în 2007 faţă de 2006.

După publicarea datelor oficiale, preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite (FED) Ben Bernanke, a atras atenţia că situaţia este îngrijorătoare şi a avertizat asupra posibilităţii unei stagnări în economia americană în perioada următoare, la care s-ar putea adăuga o creştere accelerată a inflaţiei. Situaţia economică din Statele Unite s-a agravat în urma scăderilor de pe piaţa imobiliară, care au declanşat începutul crizei pe piaţa creditelor ipotecare şi performanţe slabe ale indicatorilor macroeconomici.

Indicele preţurilor de consum calculat cu excluderea cheltuielilor cu alimentele şi energia,(indicatorul folosit de Federal Reserve pentru calcularea inflaţiei), a fost anunţat la 2,7% în ultimul trimestru din 2007, faţă de nivelul de 2% din trimestrul al treilea.

FED a redus dobânda de politică monetară cu 2,25 puncte procentuale de la mijlocul lunii septembrie, până la un nivel de 3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb