Societatea de proiect Hidro Tarniţa anunţă că a prelungit termenul prevăzut pentru depunerea documentelor de participare la etapa de precalificare şi negociere preliminară şi neangajantă, în vederea implementării Proiectului CHEAP Tarniţa-Lăpuşteşti, ca urmare a interesului manifestat de un număr mare de potenţiali investitori pentru participarea la Procedura de Selecţie.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, perioada de depunere a documentelor se va continua până la data de 27 noiembrie 2014, ora 10.00, faţă de 31 octombrie 2014, ora 10.00, cum era programat anterior.
Realizarea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţa - Lăpuşteşti, prima centrală de acest tip din România, reprezintă un obiectiv prioritar al strategiei pe termen scurt şi mediu de dezvoltare a sectorului energetic, prevăzut în Strategia energetică a României pentru perioada 2007-2020.
Proiectul este esenţial în contextul existenţei unui portofoliu în creştere continuă de centrale bazate pe surse regenerabile de energie, cu producţie necontrolabilă, care impune instalarea de capacităţi suplimentare pentru echilibrarea Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), ce vor fi retribuite pe pieţe de servicii tehnologice de sistem, pieţe de capacităţi, dar şi pe piaţă de echilibrare.
Centrala va fi un furnizor strategic de servicii energetice/servicii de sistem în partea de nord-vest a României, o zona cu deficit de generare de energie electrică dar cu aport important în transferul de capacitate către şi dinspre Europa centrală şi de vest, în contextul creării pieţei regionale de energie. Prin aşezarea în condiţii geografice deosebit de avantajoase pentru o centrală de acest tip, prin complexitatea structurării sistemului energetic naţional, bazat pe un mix energetic diversificat, în care sursele de energie intermitentă vor avea o pondere însemnată şi în contextul în care România îşi propune să devină un adevărat furnizor de siguranţă şi independenţă energetică în regiune, CHEAP Tarniţa - Lăpuşteşti are toate premisele să devină un furnizor important de servicii de sistem atât în România, cât şi la nivel regional.
Investiţia în hidrocentrala cu acumulare prin pompaj va duce la crearea unui număr important de locuri de muncă şi creşterea nivelului de trăi în zona. Un vârf de angajări, peste 4000 de locuri de muncă, ar urma să fie atins pe perioada de construcţie a proiectului, estimată a fi demarată în prima parte a anului 2016 şi cu o durata cuprinsă între 5 şi 7 ani.