VIDEO "Persoane din ASF au încercat să ne fure afacerea"

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 septembrie 2023



(Interviu cu Assen Christov, Preşedintele Eurohold)

"Prelungirea validităţii poliţelor emise de Euroins România este împotriva logicii, deoarece creează pierderi suplimentare pentru Fondul de Garantare"

"Lucrăm în peste douăsprezece ţări şi niciodată în istoria noastră nu am avut probleme în altă parte - doar în România; pun asta pe seama corupţiei"

English Version

Persoane din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au încercat să fure afacerea din ţara noastră a Euroins, acuză Assen Christov, preşedintele Еurohold, grup ce a deţinut Euroins România. Conform afirmaţiilor sale, în Bulgaria sunt deja deschise acţiuni în justiţie împotriva lui Cristian Roşu (vicepreşedinte ASF) şi Valentin Ionescu (director general al Direcţiei Generale Asigurări din ASF), pentru abuz în serviciu.

În luna martie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras licenţa de funcţionare a Euroins România Asigurare Reasigurare, constatând totodată starea de insolvenţă a societăţii, iar, ulterior, Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în faliment a asigurătorul care, în toamna anului trecut, avea o cotă în piaţa RCA de 33%.

Reporter: Într-un comunicat din luna iulie, Eurohold a acuzat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că a acţionat ilegal pentru a scoate Euroins România din piaţă. De asemenea, în comunicat se menţiona că societatea a întocmit un raport în acest sens (în care demonstra că Euroins România era stabilă şi solvabilă financiar atunci când ASF i-a retras licenţa). Care este stadiul acestui demers ? Aţi primit un răspuns din partea autorităţilor ?

Assen Christov: Încă nu am primit răspunsul. În luna martie ASF ne-a retras licenţa de funcţionare, printr-o procedură prin care a încălcat o mulţime de legi, nu doar din România dar şi europene. Bineînţeles că, ulterior, a spus o poveste diferită - că totul este în conformitate cu legislaţia, etc. Încă atacăm în instanţă toate deciziile lor. În acelaşi timp, avem anumite propuneri pentru ASF din partea celorlalte companii ale holdingului nostru, pentru a evita situaţia în care cetăţenii României pierd atât de mulţi bani. De asemenea, am propus Fondului de Garantare să luăm înapoi întregul portofoliu în cadrul activelor companiilor bulgare şi să acoperim toate cererile existente şi viitoare.

Am fost cu adevărat surprins să văd că nimeni nu a răspuns la această propunere. Aici mă refer la ASF, la Parlamentul şi Guvernul vostru. Se pare că nimeni nu este interesat să salveze circa trei - patru sute milioane de euro pentru cetăţenii români. Totuşi, toată lumea spune că nu sunt bani în Fondul de Garantare.

După asta, împotriva oricărei logici, la începutul lunii septembrie, valabilitatea poliţelor emise de Euroins România care ar fi trebuit să expire pe 9 septembrie, a fost prelungită cu încă trei luni. Este împotriva logicii deoarece creează imediat pierderi suplimentare pentru Fondul de Garantare, pe care trebuie să le acopere. Creează pierderi suplimentare tuturor creditorilor companiei de asigurări Euroins Romania, etc.

Reporter: Care credeţi că sunt greşelile pe care le-a făcut Euroins ca să se ajungă la situaţia actuală?

Assen Christov: Singura greşeală este că am refuzat să participăm la această situaţie de corupţie. Aici vorbim despre corupţie la nivel foarte înalt, corupţie la nivelul ASF sau chiar la un nivel mai înalt. Pot să vă spun că în clipa de faţă, în biroul procurorului general din Bulgaria, sunt deja deschise acţiuni împotriva domnului Roşu (n.r. Cristian Roşu, vicepreşedinte ASF), a domnului Ionescu (n.r. Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări din ASF) şi cred că, în următoarea lună, va apărea un nou cetăţean român. Nu este vorba doar despre investigaţii, ci este deja vorba despre abuz în serviciu. Prin urmare, conform legislaţiei româneşti, aceste două persoane nu pot face parte din board-ul ASF. Deja am informat structurile şi Guvernul din România despre acest lucru şi sunt surprins că nimeni, chiar din Parlament, nu spune că, potrivit legislaţiei româneşti şi europene, domnul Roşu nu poate fi membru al board-ului ASF. Chiar există zvonuri că s-ar putea să fie reales.

Cred că toţi aceşti oameni care formează un adevărat grup infracţional şi despre care bănuiesc că au o anumită protecţie politică, au crezut că după ce s-a întâmplat în România, holdingul (n.r. Eurohold) se va distruge. Dar nu este aşa. Suntem în continuare cel mai mare holding din Bulgaria şi operăm în Europa. Ne-au scăzut veniturile cu 10-15% dar funcţionăm în continuare şi suntem foarte bine acceptaţi peste tot.

Noi avem şi alte companii de asigurări, iar una dintre ele este Euroins Bulgaria. Euroins Bulgaria are permisiunea să lucreze în România încă din 2007 sub Freedom of Services (n.r. principiul libertăţii de a presta servicii în cadrul UE, prin care un operator economic autorizat să desfăşoare activităţi comerciale într-un stat membru poate să presteze servicii într-un alt stat membru, făsă să fie necesar să se stabilească acolo). În acest timp am încheiat anumite poliţe - suntem deja pregătiţi şi acum câteva zile am început să lucrăm activ cu toate tipurile de asigurări, în afară de RCA. Deoarece pentru RCA trebuie să ne conectăm la Fondul de Garantare şi la BAAR şi să primim o nouă permisiune din partea reglementatorului bulgar pe care o aşteptăm în următoarele zile.

Vom vedea dacă vom continua cu RCA, dar cu toate celelalte tipuri de poliţe de asigurări suntem activi în România prin compania noastră bulgară. Sunt foarte surprins că, în mod neoficial, oameni din ASF sună toţi brokerii încercându-i să îi oprească să lucreze cu noi. De asemnea, au început deja să vorbească împotriva altor două companii bulgare care operează în România. De asta cred că sunt implicaţi anumiţi politicieni. Şi sunt surprins că se încalcă legea, în special legea concurenţei.

Reporter: Care credeţi că sunt greşelile pe care le-a făcut Autoritatea de Supraveghere Financiară astfel încât s-a ajuns în situaţia actuală?

Assen Christov: Practic au încălcat multe legi româneşti şi directive europene. Vorbim de încercarea de a ne fura afacerea. Spun asta pentru că, acum câteva zile, în România a fost licenţiată o nouă companie de asigurări (n.r. Eazy Asigurări). Este foarte ciudat că ASF a făcut asta într-un timp foarte scurt. Am încercat să aflu mai multe despre această companie, i-am căutat site-ul web. Nimic. Cred că este un caz foarte interesant de investigaţie pentru jurnalişti.

Pe de altă parte, în acelaşi timp au prelungit valabilitatea poliţelor noastre. Aşa că, nu voi fi surprins dacă această nouă companie de asigurări va încearca să obţină portofoliul (n.r. ce a aparţinut Euroins Romania) de la Fondul de Garantare, care conţine în jur de 1,3 - 1,4 milioane de poliţe. Valabilitatea lor medie va fi de o lună jumătate - două luni, după care vor expira. Spun medie deoarece, după un an, toate poliţele expiră. Nu suntem departe de 17 martie, dar unele poliţe vor expira în octombrie, noiembrie. Aşa că, nu aş fi surprins dacă această companie de asigurări va merge la ASF şi va încerca să obţină portofoliul pentru un euro, iar după asta să reînnoiască toate poliţele şi să preia 10% sau 15% din piaţă pentru nimic. Dacă acest lucru se va întâmpla, se va confirma cu adevărat că au încercat să fure afacerea de la compania care a lucrat în piaţa voastră mai mult de 17 ani, adică Euroins Romania.

Acesta este motivul pentru care suntem de părere că vorbim despre corupţie, de încercarea de a fura afacerea de la o companie mare şi este ciudat că se întâmplă într-o ţară care este parte din Uniunea Europeană.

Reporter: CITR a solicitat anularea contractului de reasigurare dintre Euroins România şi reasigurătorul EIG Re, ce face parte din grupul Eurohold. Ce aveţi de gând să faceţi dacă justiţia anulează contractul de reasigurare ?

Assen Christov: Ar fi ceva foarte ciudat. CITR, care este lichidatorul companiei (n.r. Euroins Romania), a acceptat că înainte ca Euroins Romania să fie băgată în faliment, avea creanţe şi datorii în raport un alt contract de reasigurare. Contract despre care ASF spune că nu este valid şi practic nu există. Din acest motiv, noi am înlocuit acel contract cu un alt contract de reasigurare. Dar acum, foarte interesant, CITR decide să accepte toate creanţele şi datoriile din acest contract de reasigurare încheiat cu un reasigurător foarte puternic european.

Mă întreb ce este adevărat ? Dacă CITR îl recunoaşte (n.r. contractul) înseamnă că există, aşa că Euroins Romania este o companie perfectă. Deci ASF greşeşte. Dacă ASF ar avea dreptate, CITR greşeşte. Aşa că, nu înţeleg cine are dreptate şi cine greşeşte.

În acelaşi timp, contractul de reasigurare prin care l-am înlocuit pe celălalt, a funcţionat perfect din 1 ianuarie până pe 17 martie, chiar şi ASF a fost de acord cu acest lucru. Dar deodată au spus că acest contract nu mai este valid. Este ciudat deoarece, când au luat decizia de a pune compania în faliment, au spus că acest contract nu există şi că nu-l acceptă. Dar dacă contractul nu există, cum poţi acum să-l întrerupi.

Pe de altă parte, dacă contractul există în acest moment, atunci toate rezervele şi datoriile Euroins Romania ar trebui să fie acoperite. Ceea ce înseamnă că nu există dreptul să declare falimentul companiei. Dar dacă nu există, de ce vor acum să înceapă o procedură judecătorească împotriva acestuia. Este o nouă dovadă de corupţie.

Încă nu există un proces în acest sens, dar dacă va fi, sunt sigur că vom apăra perfect faptul că acest contract există şi că totul este conform legii.

Reporter: Având în vedere principiile Freedom of Establishment şi Freedom to Provide Services ale Uniunii Europene, credeţi că mai puteţi reveni în România şi să vindeţi poliţe RCA ?

Assen Christov: Reglementatorul bulgar a verificat compania din Bulgaria şi prima concluzie este că sunt cu adevărat condiţii bune. După cum ştiţi, lucrăm sub Freedom of Services în Grecia, în Polonia, în Spain, etc. Sunt sigur că vom primi confirmarea din partea reglementatorului bulgar şi vom fi gata să reîncepem activitatea (n.r. în România) pentru RCA. Urmează să vedem dacă vom face asta sau nu. Poate nu vom reîncepe imediat. Vreau să văd cum ne percep oamenii - se pare că încă cred în celelalte tipuri de asigurări (n.r. ale Euroins). Şi după un timp, poate, vom reîncepe şi cu RCA. Dar nu suntem chiar atât de nerăbdători - pentru noi este mai mult vorba de principiul echităţii şi de a demonstra că avem suficientă stabilitate de a funcţiona în piaţa voastră.

Reporter: Euroins activează în multe ţări din regiune şi, din ceea ce ştiu, doar în România au existat astfel de probleme. Cum explicaţi această situaţie?

Assen Christov: Sunt surprins să văd că doar în România afacerile bulgare nu sunt binevenite. Sunt şi alte companii care au probleme în această ţară şi sunt surprins că a devenit ca o politică naţională. Este foarte ciudat.

Lucrăm în peste 12 ţări şi, niciodată în istoria noastră, nu am avut probleme în altă parte - doar în România. Pun asta mai mult pe seama mediului, a corupţiei. Sper ca politicienii de vârf ai României să ia măsuri împotriva corupţiei. Anul trecut am avut trei întâlniri cu domnul Marcel Ciolacu, în care l-am informat despre anumite probleme din ASF şi din mediul vostru al asigurărilor. Sper că ne-a auzit. Deocamdată se pare că nu s-a luat nicio măsură.

Reporter: Din ceea ce ştiu, dar s-ar putea să greşesc, Euroins România nu a adus capitalul solicitate de ASF. Chiar dacă nu aţi fost de acord cu analiza Autorităţii, totuşi de ce nu aţi adus capitalul solicitat ?

Assen Christov: Am adus capitalul cerut. În ultimii zece ani, am investit 273 milioane de euro în ţară voastră. De fiecare dată când ASF ne-a cerut capital, l-am adus. Ultimii bani au fost aduşi în septembrie sau octombrie anul trecut, iar în acest moment avem suficiente dovezi să arătăm că ASF ne-a spus că totul este în regulă.

Dar deodată, în februarie (n.r. acest an) ASF a decis să se întoarcă în 2020 şi să găsească unele lucruri (...). Dacă verificaţi cu atenţie veţi vedea că, în momentul în care au decis să ne retragă licenţa, nu existau plăţi întârziate sau lucruri de genul acesta. Au fost doar nişte zvonuri în două ziare din România şi chiar ASF a spus, în primele două zile, prin domnul Apostol care era purtătorul de cuvânt şi apoi prin domnul Roşu, au spus că nu există motive economice pentru asta (n.r. retragerea licenţei) şi că penalizează compania pentru comportamentul său. Îmi pare rău, dar nu am înţeles care a fost comportamentul nostru. Şi a fost pentru prima dată când am auzit că cineva spune că este o pedeapsă pentru comportament.

Mai întâi au spus că totul este în regulă, după care, în decembrie, au spus că sunt deficienţe de 400 milioane de euro şi deodată, când am decis că nu este adevărat şi am avut câteva întâlniri cu ei, după două luni, în februarie, au decis că sunt mult mai multe (n.r. deficienţe). Dar cu acest contract de reasigurare şi cu altele am acoperit chiar şi asta. Eu încă nu le înţeleg poziţia. Practic, au creat o mare gaură pentru piaţa românească.

În acelaşi moment, ceea ce de asemenea a fost o surpriza pentru mine, CITR a publicat raportul preliminar despre Euroins în care vorbeşte despre cinci miliarde (n.r. lei, expunerea potenţială totală a datoriilor), dar doar 600 de milioane sunt scadente, iar celelalte poate se vor întâmpla, poate nu. Ce înseamnă acest lucru? În acest mod putem merge la sume foarte ciudate.

Mai interesant este că, există nişte poliţe ale municipalităţilor (n.r. Municipiul Oradea), despre care spun că se aşteaptă ca pretenţiile să se ridice la 112,5 milioane de euro. Sunt 15 poliţe RCA şi toate sau jumătate expiră. Chiar dacă vor există anumite pretenţii cu privire la aceste poliţe, nu municipalitatea va fi beneficiarul. Beneficiarii vor fi alte persoane, practic cele ale căror maşini vor fi lovite de cele ale municipalităţii. Este ciudat - se pare că cineva i-a sunat şi le-a spus să încerce să pretindă ceva ce nu există.

Acesta este motivul pentru care cred că anumite persoane din ASF, ale căror nume le-am menţionat, încearcă să ascundă activitatea lor infracţională. Încearcă să furnizeze informaţii greşite societăţii şi să ascundă că au încercat să ne fure afacerea.

Reporter: Cum vedeţi piaţa asigurărilor RCA din România după ieşirea Euroins ? Cum credeţi că va arăta piaţa în următorii câţiva ani ?

Assen Christov: În opinia mea, chiar înainte de exit-ul nostru piaţa era stabilă, profitabilă iar preţul nu era foarte ridicat - era normal. ASF a plafonat preţul pentru şase luni, astfel încât nu creşte. Cota noastră de piaţă, poliţele care au expirat au fost distribuite între alţi jucători, deci piaţa este complet normală.

Dar necesarul (n.r. de bani) Fondului de Garantare apărut în urma ieşirii din piaţă a City, care este de zece ori mai mare decât cel de la Euroins, nu va putea fi acoperit în următorii trei sau patru ani. Banii trebuie să vină de undeva. Iar dacă ASF continuă să ia 10% din piaţă, adică ceea ce exact s-a întâmplat - 10% din veniturile pe care companiile le plătesc către Fondul de Garantare, nu va fi suficient pentru următorii ani ca să acopere necesarul creat de City. Necesarul apărut în urma ieşirii din piaţă a Euroins va fi de cel puţin cinci ori mai redus.

Reporter: Care sunt paşii următori pe care doriţi să-i faceţi, privind activitatea din România ?

Assen Christov: După cum am spus, deja ne desfăşurăm activitatea cu alte tipuri de poliţe de asigurări. Despre RCA, cred că în următoarele câteva zile vom avea notificarea (n.r. de la reglementatorul din Bulgaria) dar nu suntem nerăbdători să începem imediat.

Vom da în judecată Statul Român şi Guvernul, în afara României, pentru cel puţin 500 milioane de euro. Suntem deja departe în această procedură, două foarte faimoase cabinete de avocatură lucrează la acest lucru şi sunt sigur că vom câştiga. Poate nu imediat dar peste trei sau patru ani (...). Dar, aş fi foarte fericit dacă cineva se va aşeza cu noi la masă să vedem cum putem rezolva această problemă înainte.

Aş mai adăuga că, aş fi foarte surprins dacă, după toate informaţiile pe care le-am oferit despre domnul Roşu, opoziţia din Parlametul României care ştie şi are dovezile, îi va mai permite acestuia să mai fie ales în ASF. Ar fi ceva foarte rău pentru România.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. asigurarea auto nu este decat o plata in rate a unei daune.banii sunt bagati in actiuni si titluri de stat. obligativitatea lor vine din faptul ca investesc in titluri de stat si finanteaza deficitele bugetare.

    Ahahahhaaaa :)))) m-a bine-dispus acest articol! ASF ??? doar ASF ?!?!?!?!?!?

    bai oameni buni, e vorba de toate institutiile statului, bai! astia fac haiducie cu voi !!!!  

    vreti exemple?  

    investigati toti gigeii mai mari din BNR care au IFN-uri (fie in nume propriu, fie prin interpusi sau rude la a 2-a sau a 3-a mana) ...ghiciti cat de rapid se extind acele IFn-uri in dauna altora care ... nu sunt de origine buna?!? :))  

    mai vreti?  

    urmariti cum sunt calcate in picioare lunar sau saptamanal firmele care nu au contribuit la partid si nu au dat cota-parte de spaga la structurile de control (anaf, anpc, etc)....  

    mai vreti?  

    in teritoriu (nu in bucuresti sau orase mari) urmariti care sunt top 3 sau top 5 firme care prospera - toate au conexiuni imediate si directe cu capii politici din teritoriu... celelalte firme se taraie prin noroi financiar vorbind (si BNR le arata degetul si le zice ca nu prea sunt ...bancabile! :)) ) si alea de se taraie prin noroi daca nu dau mica spaguta la minionii care le vin in control... iadul se dezlantuie asupra lor! nu stiu daca mai rezista 6-12 luni in piata!  

    mai vreti?  

    OOooooooo Doamne!  

    E tara asta cu adevarat terorizata de 1 milion de ucigasi cu sange rece de tot ce inseamna roman si Romania! Si stati sa vina AUR la putere! Atunci sa va tineti, tata! Atunci sa vedeti haiducie dar nu din asta stilata... ci din aia grobiana , stil golan de cartier sau betiv de stadion Steaua , ca ultrasii! Atunci sa va tineti tata, de golani si ucigasi si violatori la putere! (p.s. pe surse , stiu ca AUR e girat si condus de serei ... mai multe nu comentez... AUR sustinut de serei .... e asa... ca back-up daca rusia razbeste in ucraina si Romania trebuie sa isi descopere urgentissimo laturi rusofile nebanuite ca sa ramane in existenta).  

     

    Mama, mama ce circ urmeaza.  

    dar finalmente tot ce inseamna roman si Romania razbeste , rastoarne si purifica prin mijloace extreme TOT ce a insemnat mizerie in Romania ultimilor 30 de ani. TOT, si asta include in bloc toata clasa politica actuala INCLUSIV AUR, SAU SOSOACA SAU ALTE INVENTII POLITICE DE ORIGINE INTERNA SAU EXTERNA ROMANIEI ! TOT, am zis TOT!  

    Cu drag,

    Ban.Cher.Vali (care saluta decent ... sereiul...ala de a bagat de curand legea cu controlul new media si al retelelor de socializare si al comentariilor la articole :D ). :)  

    1. ...

    ...

    ...

    ...

    Ziceti ca ati avut 3 intalniri cu dl Ciolacu anul trecut si i-ati spus ce se intampla in ASF? Sperati ca v-a auzit? Nu stiu ce sa zic. Sa punem pariu? De auzit v-a auzit in sensul ca nu este surd. De inteles.....

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb