Perspectivele programului de salvare a Greciei, incerte

V.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iulie 2013

Perspectivele programului de salvare a Greciei, incerte

UE nu negociază cu Portugalia modalităţi viitoare de sprijin financiar

Guvernul de la Atena a ajuns, ieri, la o înţelegere cu troica creditorilor externi - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondului Monetar Internaţional - în privinţa măsurilor care îi garantează acestei ţări realizarea obiectivelor din acordul internaţional de finanţare.

"Misiunea creditorilor şi autorităţile elene au convenit că perspectiva macroeconomică corespunde, în linii mari, proiecţiilor din program, cu posibilitatea unei reveniri treptate la creştere economică anul viitor. Perspectiva rămâne, însă, incertă", potrivit anunţului Comisiei Europene, care subliniază că, deşi guvernul elen a făcut progrese importante, implementarea politicilor convenite în acord nu a respectat calendarul în unele zone.

Drept urmare, autorităţile elene s-au angajat să întreprindă "acţiuni de corecţie" ca să asigure încadrarea în ţintele fiscale pentru 2013-2014.

"Printre aceste acţiuni se numără măsuri concrete pentru aducerea sub control a cheltuielilor excesive din sectorul sănătăţii", a precizat executivul european, adăugând: "Taxa pe venit, pe proprietate şi codurile de procedură fiscală trec printr-un proces de reformă, iar autonomia şi eficienţa administraţiei fiscale este consolidată".

Totodată, guvernul elen s-a angajat să ia măsuri pentru continuarea reformei administraţiei publice şi a sistemului bancar. Amintim că recapitalizarea sectorului bancar grec este aproape finalizată.

Comisia Europeană a mai precizat că board-ul FMI ar trebui să discute aprobarea acordului de evaluare privind Grecia în luna iulie.

Menţionăm că miniştrii de finanţe din zona euro urmau să ia în discuţie ieri reformele adoptate de Grecia, respectiv să decidă dacă Atena a făcut suficent ca să obţină tranşa viitoare, de 8,1 miliarde euro, din pachetul de sprijin. Grecia a încheiat în ultimii trei ani două acorduri cu UE şi FMI, în valoare totală de 240 miliarde euro.

"Dacă vom avea dovada că Grecia s-a conformat angajamentelor, atunci Atena va primi banii", a declarat, înaintea reuniunii de ieri, ministrul finanţelor din Luxemburg, Luc Frieden.

Eurogrup avea pe agenda reuniunii de ieri, de asemenea, criza politică din Portugalia, respectiv situaţia Ciprului. Până la închiderea ediţiei, discuţiile Eurogroup nu se finalizaseră.

Amintim că, săptămâna trecută, doi miniştri din guvernul de la Lisabona şi-au înaintat demisia, generând temeri că ieşirea din programul internaţional de salvare, prevăzută pentru lunile viitoare, este pusă în pericol de o eventuală destrămare a coaliţiei de guvernământ. Uniunea Europeană a informat, ieri, că nu negociază cu Portugalia în privinţa unei modalităţi viitoare de sprijin financiar şi va analiza "la momentul potrivit" felul asistenţei de care are nevoie această ţară, după ieşirea din programul de salvare.

Mii de angajaţi din primăriile elene şi profesori din şcolile publice au protestat ieri, în stradă, faţă de disponibilizările promise de guvern în schimbul pachetului de salvare. Duminică, oficialii eleni au anunţat că troica creditorilor le-a dat mai mult timp pentru realizarea disponibilizărilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb