Peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi în prima zi de aplicare a legii privind recursul compensatoriu

G.F.
Politică / 20 octombrie 2017

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Actualizare 16:10 USR cere demisia ministrului Justiţiei

Uniunea Salvaţi România (USR) cere demisia ministrului Justiţiei, Tudor Toader, care a admis că nu a anticipat numărul de deţinuţi care vor ieşi din închisoare în urma aplicării legii executării pedepselor.

Silviu Dehelean, deputat USR, a declarat, potrivit unui comunicat de presă următoarele: "Pentru că persoanele care au fost eliberate nu au fost mai întâi pregătite pentru reinserţia socială, orice infracţiune cade şi în responsabilitatea celor care au luat decizia iresponsabilă şi fără niciun studiu de impact, a PSD, în acest caz."

De asemenea, USR precizează că a atras atenţia asupra consecinţelor acestei graţieri "mascate" promovate de PSD-ALDE pentru a scăpa din închisoare colegii politicieni condamnaţi pentru corupţie sau fapte conexe corupţiei şi că a solicitat în timpul dezbaterilor asupra acestei legi un studiu de impact, dar acesta nu a fost oferit.

"Am avertizat că potrivit tuturor studiilor disponibile, jumătate din populaţia penitenciară eliberată printr-o graţiere, cum este şi aceasta, se întoarce în inghisoare după săvârşirea unor noi infracţiuni, în minim un an.

Am subliniat că orice graţiere este un proces, nu un act de moment, întrucât prioritatea este pregătirea pentru reinserţie socială a celor care au fost privaţi de libertate. Am contestat legea, din păcate fără success, la Curtea Constituţională a României", mai precizează USR.

(G.F.)

----------

Actualizare 15:45 Director ANP: "Anul viitor ne propunem să dăm în folosinţă 1.421 de noi locuri de cazare în penitenciare"

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Marian Dobrică, a declarat, astăzi, că de anul viitor vor fi date în folosinţă 1.421 de noi locuri de cazare în penitenciarele din România, precizând că în acelaşi timp se va continua modernizarea penitenciarelor existente.

Dobrică a adăugat că angajaţii din penitenciare vor duce o "muncă titanică" săptămâna viitoare, având în vedere că sunt peste 3.000 de deţinuţi care au drept la eliberare condiţionată potrivit legii privind recursul compensatoriu.

"Anul viitor ne propunem să dăm drumul la 1.421 de noi locuri de cazare în câteva unităţi penitenciare pe care le-am identificat deja. Concomitent, continuăm modernizarea locurilor de cazare la standarde europene existente deja în sistemul penitenciar. În această toamnă am dat deja în folosinţă cele 200 de locuri de la Penitenciarul Bacău, în decembrie vor fi date în folosinţă 200 de locuri de la Penitenciarul Giurgiu şi avem 500 de locuri în proces de modernizare la Penitenciarul Deva", a declarat Marian Dobrică la conferinţa despre protecţia drepturilor deţinuţilor şi condiţiile de detenţie din România, organizată la Institulul Naţional de Statistică.

Directorul ANP a spus că săptămâna viitoare, angajaţii din penitenciare vor duce o "muncă titanică", ţinând cont de faptul că sunt alţi 3.349 de deţinuţi care au drept de eliberare condiţionată, potrivit legii privind recursul compensatoriu.

"Despre cele 3.349 de situaţii amintite de domnul ministru, pentru care se deschide vocaţia la liberarea condiţionată, se deschide pentru săptămâna viitoare, asta presupune că, începând de luni şi până vineri, în fiecare penitenciar va fi o muncă titanică", a spus Marian Dobrică.

(G.F.)

---------

Peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi astăzi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, a anunţat, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Legea prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

Ministrul Justiţiei a precizat că în prima zi în care s-a aplicat această lege au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. El a spus că această cifră i-a depăşit aşteptările, pentru că nu credea că "impactul va fi atât de mare".

"Ieri, până la 12 noaptea, domnul Dobrică (Marian Dobrică, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor - n.r.) îmi dădea mesaje să îmi spună câţi deţinuţi au fost eliberaţi. În baza legii, prin adăugirea celor şase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii", a declarat ministrul Justiţiei, la începutul conferinţei privind protecţia drepturilor deţinuţilor şi a condiţiilor de detenţie din România, potrivit news.ro.

Ministrul a precizat că 3.349 de deţinuţi au dobândit dreptul de a primi eliberare condiţionată.

De asemenea, Tudorel Toader a precizat că unele unităţi au avut probleme în aplicarea acestei măsuri, în sensul că nu au ştiut dacă au nevoie de intervenţia judecătorului sau pot folosi calea administrativă.

"La unele unităţi de penitenciare au fost ezitări cu privire la modul de aplicare, dacă e pe cale administrativă sau e nevoie de intervenţia judecătorului. Conducerea unui penitenciar s-a dus în instanţă, acolo au respins, au rezolvat în final pe cale administrativă", a spus ministrul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Poate da dumnezeu sa-l gaureasca pe toader un mardeias eliberat acum

    1. Sistemul privat de pârnăi, visat de mafia securistă, trebuie să mai aștepte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb