Peste un miliard de iPhone-uri, vândute de Apple în zece ani

ADI IACOB
Ziarul BURSA #Companii #IT / 10 ianuarie 2017

Tim Cook: "Ce-i mai bun abia urmează"

Compania americană Apple a celebrat, ieri, zece ani de la lansarea primului iPhone, după ce, pe data de 9 ianuarie 2007, Steve Jobs, CEO-ul Apple de la acea vreme, prezenta primul model de iPhone pe scena de la MacWorld din San Francisco, Statele Unite ale Americii, informează Sky News.

Mai mult de un miliard de iPhone-uri au fost vândute de la lansarea făcută de Steve Jobs, care a urcat pe scenă promiţând "un iPod, un telefon şi un comunicator pe internet", înainte de a dezvălui un dispozitiv care efectuează toate cele trei funcţii.

Până în prezent, există 15 versiuni ale telefonului inteligent, cu unele remodelări controversate, precum dimensiunile diferitelor modele sau dispariţia mufei pentru căşti.

De asemenea, dispozitivul iPhone a condus la lansarea App Store (platformă de distribuţie digitală, care permite utilizatorilor să navigheze şi să descarce aplicaţii care sunt dezvoltate cu Apple iOS SDK) în 2008, şi odată cu aceasta, la crearea unei noi industrii digitale, sursă importantă de venit pentru inventatorii de aplicaţii, cum ar fi Angry Birds, Uber sau WhatsApp, relatează Sky News.

Tim Cook, directorul executiv al Apple, a declarat: "iPhone-ul este o parte esenţială a vieţii clienţilor noştri, iar astăzi, mai mult ca oricând, redefineşte modul de a comunica, distra, munci şi de a trăi. iPhone a stabilit standardul pentru calculul mobil în primul său deceniu şi suntem doar la început. Ce-i mai bun abia urmează."

Presa internaţională speculează că următoarea versiune a telefonului inteligent - aşteptată să fie prezentată în septembrie - va dispune de un ecran mai mare, care acoperă partea frontală a dispozitivului.

2007 - primul iPhone, la 599 de dolari

După ce a fost prezentat în ianuarie 2007, primul iPhone (iPhone 2G) este scos pe piaţă în luna iunie, în Statele Unite, iar în noiembrie este lansat şi în Europa, la preţul de 599 de dolari. În jur de 3,4 milioane de unităţi au fost vândute în anul 2007.

2008 - anul lansării App Store

La data de 11 iulie 2008 este lansată a doua generaţie a dispozitivului - iPhone 3G. Compania Apple este criticată pentru menţinerea preţului ridicat al dispozitivului în comparaţie cu alte telefoane mobile, informează publicaţia britanică citată. De asemenea, 2008 este anul lansării magazinului de aplicaţii - App Store.

Potrivit site-ului oficial al companiei, 6,9 milioane de iPhone-uri au fost vândute în anul 2008.

2009 - Vânzări de peste 25 milioane de unităţi, pentru a treia generaţie a dispozitivului

Modelul iPhone 3GS, a treia generaţie a dispozitivului, este scos pe piaţă în luna iunie, iar vânzările pentru anul 2009 ajung la mai mult de 25 milioane de unităţi.

2010 - Prima reproiectare majoră a dispozitivului

Anul 2010 a marcat introducerea modelului iPhone 4 şi prima reproiectare majoră a dispozitivului. Carcasa din faţă şi din spate sunt realizate din sticlă, iar marginile servesc ca antene pentru recepţia semnalului.

Pe site-ul oficial, compania americană anunţa că a vândut peste 1,7 milioane de iPhone-uri 4 în trei zile de la lansarea sa, la data de 24 iunie 2010. Totalul vânzărilor din anul 2010 creşte la 47,5 milioane de unităţi.

2011 - apariţia "Siri"

În anul 2011, modelul iPhone 4S este introdus pe piaţă de către compania americană, şi, de asemenea, asistentul vocal "Siri" îşi face apariţia pe dispozitivele Apple. Fondatorul companiei, Steve Jobs a murit a doua zi după ce telefonul a fost lansat, iar modelul 4S devine primul iPhone care vinde un milion de unităţi în primele 24 de ore.

De asemenea, în acest an, Apple întrece liderul de piaţă - Nokia, devenind cel mai mare furnizor de telefoane mobile din lume, în funcţie de venit, potrivit Sky News.

În anul fiscal 2011, Apple a vândut 72 de milioane de iPhone-uri, precizează portalul de statistici online Statista.

2012 - Apple lansează telefonul cu ecran de patru inci

Anul 2012 este marcat de o nouă reproiectare a dispozitivului. Modelul iPhone 5 este lansat pe data de 21 septembrie, cu o dimensine mai mare a ecranului (patru inci) faţă de modelul precedent al Apple. Vânzările anuale iPhone au ajuns la 135,8 milioane de unităţi.

2013 - iPhone vine cu un scanner de amprente integrat

Un alt model "S", de data aceasta iPhone 5s, este lansat la data de 20 septembrie 2013. Noul iPhone include un scanner de amprente integrat în butonul principal al dispozitivului, cunoscut sub numele de ID Touch.

De asemenea, Apple lansează modelul iPhone 5c, o variantă a iPhone 5, cu specificaţiile hardware similare, dar cu învelişul din policarbonat în loc de aluminiu. iPhone 5C este disponibil în mai multe opţiuni de culoare (pentru prima data). Potrivit Forbes, modelul 5c a fost creat ca o variantă mai ieftină a dispozitiviului pentru pieţele emergente.

Apple a vândut 150 milioane de unităţi în anul 2013, conform Cnet.

2014 - Utilizatorii au semnalat probleme cu iPhone 6, care se îndoia sub presiune

În luna septembrie a anului 2014, modelele iPhone 6 şi 6 Plus sunt dezvăluite, Apple oferind pentru prima data dispozitivul în două dimensiuni. Ambele modele au dimensiuni ale ecranului mai mari faţă de generaţiile anterioare - 4,7 inci (iPhone 6) şi 5,5 inci (iPhone 6 Plus). Vânzările dispozitivului au ajuns la un nivel record, cu patru milioane de unităţi vândute în primele 24 de ore, informează Sky News.

Utilizatorii au raportat că dispozitivele se îndoaie atunci când sunt plasate sub presiune.

2015 - Apple a devenit prima companie din lume cu o capitalizare de piaţă de 700 de miliarde de dolari

Datorită succesului modelelor 6 şi 6 Plus, vânzările pentru anul 2015 depăşesc 231 de milioane de unităţi, în timp ce Apple înregistrează, de asemenea, cel mai mare profit într-un singur trimestru al unei companii private. Potrivit Agerpres, în noiembrie 2015, Apple a devenit prima companie din lume cu o capitalizare de piaţă de 700 de miliarde de dolari. Producătorul telefoanelor iPhone şi al tabletelor iPad devine cea mai valoroasă companie din lume, devansând cu mult ExxonMobil, evaluată atunci la 403 miliarde de dolari, şi Microsoft, cu valoarea de 394 de miliarde de dolari.

În luna septembrie a anului 2015, modelele 6s şi 6s Plus sunt lansate, însă utilizatorii continuă să raporteze aceleaşi defecte în legătură cu îndoirea dispozitivelor.

2016 - Apple începe să raporteze scăderi ale veniturilor

Pe măsură ce piaţa smartphone-urilor începe să ajungă la punctul de saturaţie, iar concurenţa din partea rivalilor creşte, Apple raportează scăderi ale vânzărilor de iPhone în fiecare din primele trei trimestre ale anului.

Aceasta este prima scădere a veniturilor pentru compania americană. Cu toate acestea, iPhone-ul cu numărul "un miliard" este vândut în cursul anului 2016, iar un nou telefon de patru inci este lansat - iPhone SE.

De asemenea, în luna septembrie, iPhone 7 şi 7 Plus sunt lansate. Modelul 7 Plus devine primul iPhone cu camera dublă, proiectat pentru a rivaliza cu imaginile capturate de un aparat de fotografiat digital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb