PETER BECAR, P3 ROMÂNIA: "Analizăm oportunitatea dezvoltării de spaţii logistice în provincie"

A consemnat PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 19 noiembrie 2015

"Analizăm oportunitatea dezvoltării de spaţii logistice în provincie"

Dezvoltatorul european de proprietăţi logistice P3 analizează posibilitatea să achiziţioneze mai multe terenuri pentru construcţia unor noi depozite în ţara noastră, în cele mai mari 4-5 oraşe din provincie, după cum ne-a declarat Peter Becar, managing director P3 pe Europa Centrală şi România. Domnia sa ne-a explicat, în cadrul unui interviu, că dezvoltarea infrastructurii, precum şi asigurarea unui mediu de afaceri stabil şi predictibil sunt elemente foarte importante pentru ca ţara noastră să atragă investiţii străine în sectorul spaţiilor industriale şi logistice.

Reporter: Cum caracterizaţi evoluţia din acest an a pieţei spaţiilor industriale şi de logistică din România?

Peter Becar: Anul trecut am luat decizia să achiziţionăm parcul logistic P3 Bucharest şi am finalizat tranzacţia în luna ianuarie. Încă din 2010 am văzut că piaţa se schimbă, tot mai mulţi clienţi îşi extind operaţiunile, iar alţii intră pe piaţă. Consider că a fost un an foarte bun pentru piaţa logistică din România, înregistrăm un trend pozitiv şi sunt optimist cu privire la viitorul pieţei pentru următorii 2-3 ani. După tranzacţia de la începutul anului, am demarat lucrările pentru acest nou complex, astfel încât să ajungem la mai mult de 260.000 de metri pătraţi de spaţii logistice în acest parc. În plus, aici avem încă 100.000 mp de teren disponibil şi cred că vom reuşi să începem dezvoltarea din 2016.

Reporter: Care credeţi că va fi trendul pieţei de anul viitor în ceea ce priveşte cererea şi oferta?

Peter Becar: Pot să spun că rata de neocupare a spaţiilor logistice a scăzut dramatic în ultimele 12 luni, până la circa 5% pe piaţa din Bucureşti. Este un trend pozitiv pentru că ne arată că este nevoie să fie livrate şi mai multe astfel de spaţii. În ceea ce priveşte cererea şi oferta, estimez că vor apărea noi depozite în Bucureşti, precum şi în această regiune a Europei.

Reporter: Care este strategia de dezvoltare P3 pentru România?

Peter Becar: În primul rând, am reuşit să cumpărăm parcul P3 Bucharest, iar apoi să începem extinderea prin avizele necesare pe care le-am primit deja. Totodată, avem în vedere alte oportunităţi de investiţii şi în alte regiuni din România. În funcţie de cerinţele clienţilor noştri, vom stabili strategia potrivită şi produse care să le îndeplinească standardele.

Luăm în calcul toate opţiunile. Vrem să cumpărăm alte terenuri pentru dezvoltare în Bucureşti sau în provincie, în cele mai mari 4-5 oraşe, care prezintă interes pentru retaileri şi, uneori, pentru producători.

Reporter: Unii investitori susţin că este un moment propice pentru mutări pe piaţa spaţiilor industriale şi de logistică. Care este părerea dumneavoastră?

Peter Becar: Lucrurile merg bine din perspectiva noastră, iar încheierea tranzacţiei pentru parcul P3 Bucharest este o dovadă în acest sens. Cred că a fost momentul corect să facem această achiziţie şi să ne extindem activitatea în ţară. Suntem pe un trend pozitiv, cererea este în creştere, iar România are fundamente solide pentru dezvoltare. Este o ţară mare, cu circa 20 de milioane de locuitori - a doua din regiune după Polonia - şi am fost impresionat de pregătirea profesională a oamenilor de aici. Dacă vorbim despre sectorul logistic, piaţa din România este departe de saturaţie. Acest lucru se va întâmpla la un moment dat, în funcţie de expansiunea retailerilor şi a diverselor companii producătoare, care văd în România o destinaţie atractivă pentru activităţile lor.

Reporter: Care credeţi că sunt factorii care pot aduce o creştere stabilă în acest sector?

Peter Becar: Cu siguranţă infrastructura este un element foarte important. Este importantă şi pentru că România reprezintă un hub regional, având conexiune la Marea Neagră şi o reţea feroviară consistentă. În primul rând trebuie să vorbim despre dezvoltarea infrastructurii. De asemenea, investitorii au nevoie să beneficieze de un mediu stabil şi de predictibilitate de cel puţin 3-5 ani pentru planurile lor de afaceri.

Reporter: Cum apreciaţi nivelul de fiscalitate din ţara noastră şi noua legislaţie din domeniu?

Peter Becar: Este dificil de spus pentru că trebuie să vedem şi cum sunt influenţaţi chiriaşii noştri de legislaţie ca să putem percepe modul în care suntem şi noi afectaţi. Toate ţările din Europa Centrală şi de Est se află în competiţie directă, deşi mulţi nu vorbesc despre acest lucru. Există numeroase proiecte ale unor companii care trebuie să aleagă între România, Ungaria , Slovacia sau Polonia. În mod firesc, acestea vor merge acolo unde investiţia lor poate să fie profitabilă şi să aibă un grad scăzut de risc. România are nevoie de stabilitate şi predictibilitate ca să fie o destinaţie atractivă pentru investitori. Dacă vorbim despre mesajele pozitive pe care România le transmite în afara graniţelor trebuie să menţionăm lupta anticorupţie, unde se văd primele rezultate bune.

Reporter: Care sunt planurile dumneavoastră la nivel de grup?

Peter Becar: În prezent avem nouă clădiri în construcţie la nivelul Europei şi vom atinge curând un total de 3,1 milioane de metri pătraţi de spaţii logistice. Pregătim şi alte proiecte pentru dezvoltarea portofoliului şi cred că alţi circa 200.000 mp vor fi adăugaţi la total, în următoarele 12 luni.

Reporter: Vă mulţumesc!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb