Petrom, reper pentru preţul Romgaz

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 noiembrie 2013

Petrom, reper pentru preţul Romgaz

Niţă: "Este greu să spunem dacă puteam obţine un preţ mai mare din listarea Romgaz"

Listarea Romgaz a împărţit piaţa noastră de capital în două tabere. O parte importantă din comunitatea pieţei consideră listarea un succes. Cealaltă parte critică autorităţile că au ales dubla listare a Romgaz pe Bursa de la Bucureşti (BVB) şi pe cea de la Londra. Criticii spun că oferta publică iniţială a producătorului de gaze a arătat că se puteau strânge lejer 5-600 milioane de euro de pe piaţa autohtonă de capital şi că nu era nevoie şi de emiterea de GDR-uri (certificate globale de depozit) la Londra.

Întrebat, ieri, cum comentează criticile aduse acestei listări, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat: "Nimeni nu are capacitatea să prevadă exact cum o să decurgă o listare. Gradul foarte mare de suprasubscriere ne-a luat prin surprindere. Ştiam că există un interes din toate părţile pentru Romgaz, dar nimeni nu a putut să previzioneze că va fi atât de mare. Este greu să spunem acum dacă suprasubscrierea s-a datorat preţului bun din ofertă sau dacă puteam impune un preţ mai mare. Am plecat de la comparaţia cu alte companii de pe piaţă. Ori celălalt mare producător de gaze român este Petrom. Era greu de presupus că se putea merge cu un preţ mai mare decât cotaţia Petrom".

Strategia autorităţilor a fost ca prin dubla listare a Romgaz să atragă pe piaţa noastră de capital nume grele dintre marii investitori de pe bursele internaţionale.

În opinia oficialilor, BVB are de câştigat din această operaţiune, iar Constantin Niţă doreşte ca şi Electrica şi Hidroelectrica să deruleze, anul viitor, oferte publice iniţiale pe modelul Romgaz. Deosebirea va fi că operaţiunile vor presupune majorări de capital, iar banii vor merge în companii, pentru investiţii.

"Companiile româneşti din energie nu sunt mai prejos decât alte societăţi din regiune sau din Europa. Avem resursele necesare şi avem specialişti. Nu văd de ce nu am concura cu orice altă companie străină", a spus, recent, Constantin Niţă, care a subliniat că strategia domniei sale este ca producătorii de energie şi de gaze să devină jucători regionali.

Lukoil şi Romgaz vor fora două sonde de explorare în Marea Neagră

Lukoil şi Romgaz vor fora, anul viitor, două sonde de explorare în perimetrele petroliere Trident şi Rapsodia din Marea Neagră, a declarat, ieri, într-o conferinţă, Radu Gheorghe, director Direcţia de Dezvoltare Afaceri din cadrul Romgaz. Domnia sa a subliniat că Marea Neagră are un potenţial deosebit de resurse şi că Romgaz are 10% din concesiunile Rapsodia şi Trident operate de Lukoil. Până acum, au fost realizate prospecţiuni seismice 3D, iar datele sunt în curs de analiză.

Radu Gheorghe a adăugat că Romgaz se va alătura companiilor ExxonMobil şi Petrom în perimetrul pe care acestea l-au preluat de la Sterling Resources în Marea Neagră doar dacă acolo se va dovedi că există zăcăminte de gaze exploatabile comercial.

Romgaz nu şi-a propus să exploateze gaze de şist, a declarat, ieri, Radu Gheorghe. O asemenea strategie de dezvoltare trebuie atent cântărită de companie, a spus domnia sa, care a subliniat că, deocamdată, Romgaz are multe planuri şi investiţii în explorarea gazelor convenţionale.

Reprezentantul Romgaz a subliniat că faza de exploatare a gazelor de şist durează ani buni şi că există riscul ca rezervele de gaze să se dovedească neexploatabile din punct de vedere comercial.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. D-le Nita, esti poet. Este suficient sa te uiti la pretul format liber in piata ca sa realizezi ca NU puteati obtine mai mult. Suprascrierea a fost artificiala, fortata, asa ca nu o luati ca reper pentru ca nu este cazul. Uitati-va la privatizarea Royal Mail (eventual Bursa sa prezinte datele de acolo, care a fost pretul de subscriere si maximul din piata) ca sa vedeti cum arata un IPO la care se putea scoate un pret mai bun. Aia da, pot spune ca au vandut actiunile prea jos. Voi, NU! Ati avut norocul prostului (cum se spune) cu romanasii care au dat buluc sa faca si ei un mic ciubuc (ca tot ne place cuvantul asta) si pe care i-ati dezamagit permitand subscrierea cu bani virtuali (garantii!!) si pe care la urmatorul IPO nu prea o sa-i mai vedeti. Ati scos un pret corect, chiar usor in avantajul vanzatorului. Mai angajati pe acolo si experti, nu numai familiile sau amantele politrucilor!

    Cu dovada in fata - pretul din piata - numai un incompetent poate afirma ca "este greu se spus daca...". Doar pentru voi aia care conduceti este greu orice, chiar si sa faceti conexiuni logice plecand de la o certitudine - pretul din piata. Si probabil ca Mr. Nita este dintre cei considerati destepti. Ma intreb cum trebuie sa fie ceilalti?!

    Domnul Nita nu cred ca vorbeste serios. Nu puteti afirma ca se putea obtine mai mult deoarece s-a suprasubscris - e aiurea. Ati acceptat subscriere cu garantii bancare, IPOul s-a mediatizat si multi au vrut sa faca un banut - quite simple. Nu cred ca romgaz face mai mult - o evaluare la peste 3 mil EUR este foarte optimista. Reserve replacement e scazut, costurile de productie sint mari, total reserve nu grozav - daca nu este succes offshore nu arata bine (zacamintele mari sint in declin, productia greu de mentinut). Aveti si profesionisti pe acolo domnul Nita ? 

    1. draga Oilman,

      studiaza raportul Fitch pentru OMV si dupa aceea vino cu o sticla de palinca la mine, sau las-o pe birou langa cele 2 mingi de baschet ale maestrului pentru sfatul pe care ti l-am dat. Cu virtualitate, Maidanezul Consecvent 

      clar, statul putea vinde la 32 ca doar s-au lacomit unii....tot bancile au castigat...la romgaz sa faci rezerve de cash pt a tine pretul???bogatia societatii se uita dupa o sapt la bursa?prin capitalism de balta, pana la fund!nimic nu ramane de tara asta...pacat, totusi

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb