"Petrom"- rezultate semestriale bune, dar sub aşteptări

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 august 2008

"Petrom"- rezultate semestriale bune, dar sub aşteptări

Profit net de 1.664 milioane lei

"Petrom" a obţinut un profit net de 1.664 milioane lei după primele şase luni ale anului, mai mare cu 88% decât cel din perioada similară din 2007, potrivit raportului semestrial emis de companie. Profitul operaţional (EBIT) al societăţii a însumat 1.867 milioane lei, fiind cu 98% mai mare decât rezultatul de 942 milioane lei, înregistrat în primul semestru din 2007.

Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 52% faţă de 30 iunie 2007, ajungând la 8.274 milioane lei, ca urmare a vânzărilor mai mari de combus­tibili (atât vânzările pe piaţa internă cât şi pe cea externă, atât cantităţi cât şi preţuri).

Mariana Gheorghe, director general executiv al "Petrom", a declarat: "În al doilea trimes­tru din 2008 am înregistrat, din nou, rezultate pozitive, semnificativ îmbunătăţite faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită performanţelor operaţionale şi favorizate de preţurile ridicate la ţiţei. Am făcut investiţii cu 74% mai mari faţă de perioada similară din 2007, am menţinut producţia de ţiţei la nivelul la care a fost stabilizată în cursul anului trecut, am crescut eficienţa pe segmentul de rafinare şi avem o creştere considerabilă la vânzările de produse petroliere.

Profitul operaţional a fost mai scăzut în trimistrul al doilea din 2008 decât în primul trimestru din cauza producţiei de gaze mai redusă, a provizioanelor şi a deprecierii mai mari."

Paul Brendea, analist financiar la SSIF "Prime Transaction" opinează că rezultatele "Petrom" pe primul semestru sunt bune, însă aşteptările erau ceva mai mari. "Creşterea vânzărilor de combustibili, ameliorarea operaţională a rafinăriei Petrobrazi şi creşterea preţului la ţiţei au contribuit la menţinerea tendinţei ascendente a rezultatelor Petrom şi în al doilea trimestru al anului", ne-a spus domnia sa.

În primele şase luni ale anului, cheltuielile de operare ale "Petrom" au crescut cu 40% comparativ cu semestrul I din 2007, până la 6.614 milioane lei. Cheltuielile de operare au crescut din cauza creşterii costurilor cu materia primă determinată de preţurile mai mari ale ţiţeiului, a costului mărfurilor comercializate în Rafinare şi Marketing (R&M) şi a costurilor salariale mai mari, precum şi datorită impactului integrării activităţii Petromservice începând cu luna februarie a acestui an.

Provizioane de aproximativ 446 milioane lei pentru litigii

Un alt efect semnificativ asupra cheltuielilor de operare l-au avut şi provizioanele constituite pentru litigii şi pentru riscuri. Conform doamnei Mariana Gheorghe, provizioanele constituite sunt de aproximativ 446 milioane lei, compania "Petrom" fiind implicată în procese cu anumiţi angajaţi, procese legate de primele pe care le acordă compania.

În perioada analizată, compania a realizat investiţii în sumă de 3.385 milioane lei, cu 156% peste nivelul din primele şase luni ale anului precedent.

Investiţiile au fost orientate cu precădere către Explorare şi Producţie (2.641 milioane lei), activitatea de Rafinare şi Marketing a beneficiat de 436 milioane lei, iar investiţiile în Gaze şi Energie au fost de 217 milioane lei. Restul de 92 milioane lei au fost direcţionate, în principal, la nivel coporativ.

"Petrom" discută cu un potenţial cumpărător pentru Petrochemicals Argeş

Mariana Gheorghe, director general executiv al "Petrom", a declarat, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare semestriale, că speră ca până la sfârşitul lunii august, cel târziu începutul lunii septembrie, să finalizeze discuţiile cu un potenţial cumpărător al diviziei de petrochimie, Petrochemicals Argeş, urmând ca tranzacţia să fie finalizată până la sfârşitul anului curent.

Printre potenţialii cumpărători se numără combinatul chimic "Oltchim" Râmnicu Vâlcea şi grupul german "Petro Carbo Chem" (PCC).

Producţia totală de ţiţei şi gaze în România a fost cu 1% mai mică decât în semestrul I 2007

Producţia totală de ţiţei şi gaze în România a fost de 34,75 milioane bep (barili echivalent petrol), în primul semestru al anului curent, cu 1% mai mică decât în perioada similară din 2007.

În primele şase luni ale anului, producţia de ţiţei din ţara noastră a fost de 2,26 milioane tone, egală cu cea din semestrul I 2007. Stabilizarea producţiei s-a realizat prin performanţa îmbunătăţită a forajului, prin modernizarea sondelor şi prin aplicarea noilor tehnologiilor.

Tot în perioada menţionată, producţia de gaze naturale a ajuns la 2.823 milioane mc, cu 3% mai mică decât în semestrul I din 2007 din cauza condiţiilor din reţeaua de transport, întreruperilor alimentării cu electricitate precum şi unor încetări temporare în activitatea unor clienţi din industria îngrăşămintelor.

Producţia de ţiţei şi gaze din Kazahstan s-a ridicat la 509 mii bep, cu 31% mai mare decât în trimestrul al doilea din 2007 şi cu 13% mai mare faţă de primul trimestru al anului curent. Au fost puse în funcţiune mai multe sonde şi în paralel au fost înregistrate creşteri ale cantităţilor de producţie după efectuarea operaţiunilor de fisurare.

Dezvoltarea zăcământului Komsomolskoe este în desfăşurare, prima producţie de ţiţei fiind estimată pentru ultimul trimestru al anului curent.

În Rusia, una din cele trei sonde de explorare a atins adâncimea stabilită, dar forajul va continua. Săparea celorlalte două este întârziată faţă de plan, dar ţinta va fi atinsă în trimestrul al treilea şi trimestrul al patrulea din 2008.

Investiţiile întreprinse la Doljchim au însumat 36 milioane lei, iar cele efectuate în activitatea de Energie s-au ridicat la 180,7 milioane lei.

Vânzările de gaze ale Petrom au scazut cu 4%

Volumul vânzărilor de gaze ale "Petrom" a scăzut cu 4% faţă de semestrul I din 2007, de la 2.595 milioane mc la 2.580 milioane mc.

Volumul vânzărilor Doljchim s-a redus cu 22%, până la 275 mii tone. Această reducere a fost cauzată, în principal, de reviziile majore întreprinse la instalaţiile de îngrăşăminte chimice şi amoniac din ianuarie şi februarie şi la instalaţia de metanol din perioada mai-iunie.

Vânzările la export au reprezentat aproximativ 40% din totalul vânzărilor.

"Petrom" este unul dintre principalii jucători de pe piaţa petrolului din ţara noastră ce are are un capital social de 5.664,41milioane lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Acţiunile companiei sunt cotate la Bursa de Valori Bucureşti, la categoria I, sub simbolul SNP.

"Erste Bank" recomandă cumpărarea acţiunilor "Petrom"

Analiştii "Erste Bank" recomandă cumpărarea de titluri "Petrom", estimând un preţ-ţintă de 0,61 lei/ titlu, fiind încrezători în evoluţia companiei "Petrom".

În prezent, acţiunile "Petrom" se tranzacţionează la un preţ mediu de 0,48 lei. De la începutul anului, titlurile SNP s-au depreciat cu 1,9%.

În acest an, "Petrom" a semnat cu un consorţiu format din General Electric (SUA) şi Metka (Grecia) contractul pentru construcţia unei centrale electrice, la Brazi. Consorţiul va construi şi livra la cheie, până în septembrie 2011, o centrală de producere a energiei electrice şi a aburului în ciclu combinat, având capacitatea de 860 MW, care va funcţiona pe bază de gaze naturale.

De asemnea, "Petrom" şi "Romgaz" au semnat cu Guvernul României, reprezentat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, un protocol care reglementează participarea acestora la fondul social. Valoarea Fondului Social aferentă anului în curs este de 172 milioane lei, din care 80 milioane lei reprezintă constribuţia "Petrom".

Pentru perioada 2008-2010, compania "Petrom" are planificate investiţii medii anuale de 1,5 miliarde euro.

OMV şi-a sporit profitul net peste aşteptări

OMV şi-a sporit profitul net peste aşteptări în al doilea trimestru, cu 66% la 684 milioane euro

Grupul austriac de petrol şi gaze OMV, acţionar majoritar al Petrom, a afişat pentru al doilea trimestru al acestui an un profit net după interese minoritare de 684 milioane euro, în creştere cu 66% faţă de acelaşi interval din 2007, depăşind aşteptările pieţei, a anunţat miercuri compania.

Media estimărilor analiştilor pentru câştigul net din al doilea trimestru era de 599 milioane euro, potrivit unui sondaj Reuters.

Câştigurile operaţionale au crescut cu 86%, susţinute de creşterea preţului petrolului.

Profitul înainte de dobânzi şi impozite (EBIT) a fost de 1,083 miliarde euro, de asemenea peste media estimărilor, de doar 928 milioane euro.

OMV şi-a reconfirmat estimările pentru întregul an, anunţând că se aşteaptă la profituri solide ca urmare a dezvoltării de noi zăcăminte, optimizării afacerilor de distribuţie şi extinderii afacerilor din domeniului gazelor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Verticalii austrieci au invatat si ei ca daca au profit trebuie sa il imparta cu fraierii de romani , si atunci maresc cheltuielile , fiindca ei decid ce cheltuieli fac, cresterea de 40 % nu se regaseste in gresterea negrilor de pe plantatie si in cresterile de peste 100% la top , care inseamna cumpararea bunavointei reprezentantilor statului roman , consultante care scot bani buni din Romania etc. Ar fi bine ca macar in 2014 cand expira clauzele tampite ale contractului , statul sa puna redeventa pe baril la 10000 euro , astfel incat hotii sa isi faca bagajele , sa vanda la un pret de nimic si sa nu mai aiba tupeul sa vina in Romania. Fireste Erste recomanda cumpararea de actiuni , astfel incat la o adica pierderea sa fie reclamata si de romani ... Pacat! Puteam sa gasesc asemenea rationament si in articol , dar arata de parca ar fi fost scris de un angajat OMV si trimis pe fax spre tiparire ziarului Bursa , contra cost fireste. Daca tot doriti sa faceti bani asa usor, incercati sa faceti o reclama la TV in care sa inlocuiti taximetristul ipocrit cu un angajat Bursa!

    1. degeaba tot spunem ca vine italianul sau austriacul si rod cea mai mare parte a osului din farfuria noastra pentru ca noi le-o oferim cu mainile noastre(si cei care le-o ofera isi umplu buzunarele pana la a treia generatie!!!!!!!)noi romani suntem buni la teorii si vin altii sa faca practica pe teoriile noastre!!!!!ne tot laudam cu bogatii si tara frumoasa dar vai si amar de capu nostru!!ar trebui sa luam exemlu de la japonezi care dintr-un mal nefertil au facut cel mai fertil sol petru agricultura si noi cu soluri fertile am furat instalatiile de irigatii ca sa le vindem la fier vechi si sa ne plangem pe urma ca suntem saraci si ca nu primim subventii de la stat!noi romani nu suntem capabili sa ne valorificam materiile prime:aurul,lemnul il dam la prelucrare la italieni si basescu aduce gunoaiele de la ei la noi in tara,petrolul il dam la austrieci,de agricultura nu mai vorbim tot straini investesc si aici.mi-e rusine de poporul roman fratilor!mi-e rusine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb